Linkovi

Fauci: Britanska varijanta koronavirusa mogla bi postati dominanta u SAD do kraja marta


Anthony Fauci
Anthony Fauci

Doktor Anthony Fauci izjavio je u ponedjeljak da se britanska varijanta koronavirusa širi dovoljno brzo da bi on mogao postati dominantni soj virusa u Sjedinjenim Državama do kraja marta.

Govoreći tokom virtuelnog brifinga tima Bijele kuće za odgovor na COVID-19, Fauci je rekao da je izvorni soj koronavirusa još uvijek "dominantan" u SAD, navodeći da modeli pokazuju da se britanski soj, koji se naziva varijantom B117, brzo širi i da bi mogao postati dominantan soj u SAD za oko šest nedjelja.

Ohrabrujuća vijest je, rekao je Fauci, da su se vakcine koje se trenutno distribuiraju u Sjedinjenim Državama pokazale prilično efikasnim i protiv varijante B117.

Ali, upozorio je da su postojeće vakcine manje efikasne protiv takozvane južnoafričke varijante virusa.

Fauci je rekao da se nada da će virus biti mnogo više stavljen pod kontrolu prije nego što ta varijanta postane dominantna u Sjedinjenim Državama. Rekao je: "Vraća se sve na vakcinaciju što većeg broja ljudi i sprovođenje mjera javnog zdravlja."

Prema najnovijim brojevima američkog Centara za kontrolu bolesti, najmanje 32 miliona Amerikanaca primilo je jednu dozu vakcine protiv COVID-19, a više od 9,5 miliona dobilo je dvije doze.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG