Linkovi

Kongresmen Raskin: Nezamislivo je da okrenemo leđa Ukrajini


Jamie Raskin, demokrata iz savezne države Maryland
Jamie Raskin, demokrata iz savezne države Maryland

Demokratski zastupnik iz Marylanda vjeruje da je većina u Kongresu, bez obzira na stranačku pripadnost, za to da se obezbijedi pomoć Ukrajini

Iskreno se nadam da će najnovije sankcije koje smo uveli Rusiji dati rezultate, i pokazati odlučnost Amerike da pomogne narodu Ukrajine, kao i ujediniti američku javnost protiv prljavog Putinovog rata“, kaže u intervjuu za Glas Amerike kongresmen Jamie Raskin, demokrata iz savezne države Maryland.

Kongresmen Raskin dodaje da ne vjeruje da će nove sankcije prisiliti Putina da povuče vojnike iz Ukrajine, ili da obustavi njihovo žrtvovanje.

Kongresmen Jamie Raskin: Meni se čini da Putin ima beskrajnu toleranciju, ili čak apetit prema tome da svoje vlastite vojnike šalje u smrt. ... Putin je iznašao svoj način da apsorbuje šok američkih sankcija, i očigledno surađuje s drugim autokratskim i tiranskim vladama, uključujući Iran, Kinu i Sjevernu Koreju. Dakle, u tom smislu niko od nas ne misli da će novi krug sankcija biti odlučan u određivanju uspjeha Ukrajine u ratu, ali se iskreno nadam da će to biti poticaj Amerikancima i Kongresu da u potpunosti razumiju fundamentalnu važnost ove borbe.

Na pitanje Glasa Amerike postoji li tzv. Plan B, u slučaju da republikanska većina u Zastupničkom domu odbije novi paket za Ukrajinu, kongresmen Raskin kaže da takvog plana nema, ali da je nezamislivo da će Amerika okrenuti leđa narodu Ukrajine, koji je pokazao snagu i hrabrost u borbi protiv ruske sile i brani demokraciju, svoju ali i evropsku.

Kongresmen Jamie Raskin: "Jednostavno mislim da ne možemo razmišljati o alternativama. Znamo sada da evropske zemlje pomažu na vrlo značajne načine, da ulažu, te da zemlje NATO saveza pokazuju odlučnost da se porazi Putin. Ali neću ni da razmišljam da Evropa sama ide protiv jedne fašističke sile. Ja želim da znam da je Amerika u tome. Mi ne šaljemo svoje snage na teren, ali pružamo pristup američkim resursima. Ovdje se radi o 5 do 10 posto američkog godišnjeg budžeta za obranu. A kakva je svrha našeg budžeta za obranu? To je upravo obrana ljudskih prava, naroda, zemlje saveznika Sjedinjenih Država. A Ukrajina je demokratski saveznik kojem je potrebna pomoć . … Svi demokrati (u Kongresu) i veliki broj republikanaca ne žele napustiti Ukrajinu …Mi jednostavno sada ne možemo okrenuti leđa Ukrajini, to potcjenjuje sve ono u šta Amerika vjeruje."

Objašnjavajući dodatno američku strategiju pomoći Ukrajini, kongresmen Raskin objašnjava između ostaloga da cilj Amerike nije neka potencijalna podjela Ukrajine, niti je to rezultat eventualnih pregovora nakon kojih je Rusiji omogućeno da oduzme gradove koje želi i njihovu populaciju.

Mi želimo da Ukrajina dobije rat, a da se potom ostvari mir putem pregovora , koji bi se zasnivao na nacionalnoj sigurnosti Ukrajine i povratu demokracije”, zaključuje demokratski kongresmen iz Marylanda, Jamie Raskin.

XS
SM
MD
LG