Linkovi

Kongres objavio prijedlog budžetskog plana


Congress
Congress

Kongresni lideri su predstavili novi plan državne potrošnje u iznosu većem od 1.6 biliona dolara , kojim se financira rad vlade do narednog septembra.

U plan su uključene milijarde dolara nove pomoći za Ukrajinu , povećanje od 10 posto u budžetu Pentagona, kao i revizija dosadašnjih metoda kontrole nad proglašenjem novog američkog predsjednika nakon predsjedničkih izbora.

Ova mjera takodjer predvidja oko 50 milijardi dolara namijenjenih zajednicama koje se oporavljaju od suša, uragana i drugih elementarnih nepogoda. Ovaj budžetski plan je najvjerovatnije posljednja velika zakonska odluka koju donosi Kongres u ovom sastavu, s demokratskom većinom

Medjutim, prijedlog mora biti odobren i usvojen do petka u ponoć, kada ističe trenutni privremeni budžet. U suprotnom vlada se sučeljava sa mogućnošću djelomične obustave rada.

Ukoliko prijedlog ne bude usvojen, moguće je da zakonodavci odobre još jednu privremenu mjeru kojom bi se privremeno državno financiranje produžilo na još jedan mjesec. Neki od republikanskih predstavnika bi to više voljeli, jer kada se Kongres vrati na posao nakon Božićnih i Novogodišnjih praznika 3. januara. Oni će biti u većini. U tom smislu, republikanci bi mogli imati bolju poziciju za pregovore sa demokratama oko politike potrošnje za narednih godinu dana.

Ovaj prijedlog inače predvidja $772.5 milijardi dolara za diskrecione programe izvan budžeta za obranu, kao i $858 milijardi dolara za potrebe obrane. 45 milijardi dolara je namijenjeno za hitnu pomoć Ukrajini, što bi bila najveća jednokratna suma data toj zemlji koja je u ratu s Rusijom. Dosadašnja pomoć Ukrajini medjutim iznosi preko 68 milijardi dolara.

Ovaj kongresni prijedlog praktički daje Ukrajini više nego je to od Kongresa zahtijevao predsjednik Biden (37 milijardi dolara u jednom iznosu).

Drugi dijelovi budžeta izmedju ostalog predvidjaju budžete za , recimo, pripravnost zemlje za eventualne epidemije u budućnosti, kao zakonsku zabranu korištenja kineske platforme TikTok na vladinim kompjuterima.

XS
SM
MD
LG