Linkovi

SAD: Predložena zabrana TikToka na vladinim uređajima


ilustracija
ilustracija

Američki zakonodavci rano u utorak uključili su prijedlog da se zaposlenicima savezne vlade zabrani korištenje kineske aplikacije TikTok na uređajima u vlasništvu vlade, u ključni zakon o potrošnji.

Senat je prošle sedmice izglasao prijedlog zakona koji je sponzorirao republikanski senator Josh Hawley kojim se saveznim zaposlenicima zabranjuje korištenje aplikacije za kratke videozapise u vlasništvu ByteDance na uređajima u vlasništvu vlade. Bila je to posljednja akcija američkih zakonodavaca za slamanje kineskih firmi zbog straha za nacionalnu sigurnost.

Zabrana je opsežna sveobuhvatna mjera za finansiranje operacija američke vlade za koju se očekuje da će se glasati ove sedmice. Zakon daje Uredu za upravljanje i proračun Bijele kuće 60 dana "da razvije standarde i smjernice za izvršne agencije koje zahtijevaju uklanjanje" TikToka sa federalnih uređaja.

Reuters je ranije izvijestio da se očekuje uključivanje u zakon predložene zabrane .

Prijedlog je prošle sedmice dobio potporu predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnika republikanaca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja.

TikTok je rekao da je zabrinutost uvelike potaknuta dezinformacijama. Zakon neće utjecati na više od 100 milijuna Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu firme.

Mnoge savezne agencije, uključujući Bijelu kuću i ministarstva odbrane, domovinske sigurnosti i državnih odjela, već zabranjuju TikTok na uređajima u vlasništvu vlade.

Također u ponedjeljak, državne agencije u Louisiani i Zapadnoj Virginiji postale su posljednje koje su zabranile korištenje TikToka na vladinim uređajima zbog zabrinutosti da bi ga Kina mogla koristiti za praćenje Amerikanaca i cenzuriranje sadržaja.

Otprilike 19 od 50 američkih država sada je barem djelomično blokiralo pristup TikToku na vladinim računarima. Većina ograničenja došla je u posljednje dvije sedmice.

Godine 2020., republikanski tadašnji predsjednik Donald Trump pokušao je blokirati nove korisnike u preuzimanju TikToka i zabraniti druge transakcije koje bi učinkovito blokirale upotrebu aplikacije u Sjedinjenim Državama, ali je izgubio niz sudskih bitaka.

Odbor američke vlade za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), tijelo za nacionalnu sigurnost, mjesecima je pokušavao postići sporazum o nacionalnoj sigurnosti za zaštitu podataka američkih korisnika TikToka, ali čini se da dogovor neće biti postignut prije kraja godine .

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG