Linkovi

Kineski lideri zaoštravaju retoriku prema SAD


Predsjednik Kine Xi Jinping prisustvuje otvaranju Kineske narodne političke konsultativne konferencije u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu, Kina, 5. marta 2023.
Predsjednik Kine Xi Jinping prisustvuje otvaranju Kineske narodne političke konsultativne konferencije u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu, Kina, 5. marta 2023.

Javne izjave visokih kineskih lidera, izrečene tokom godišnjeg sastanka Nacionalnog narodnog kongresa, koji je počeo u nedjelju, sugerišu da kineski lider Xi Jinping i Komunistička partija koju on kontroliše usvajaju pristup veće konfrontacije u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

U razgovoru sa visokim političkim liderima u ponedjeljak, Xi je, čini se, za aktuelne ekonomske borbe svoje zemlje okrivio "sveobuhvatno obuzdavanje i suzbijanje od strane zapadnih zemalja predvođenih SAD u posljednjih nekoliko godina, koje su donijele bez presedana" i koje su "ozbiljni izazove za razvoj Kine".

SAD su u više navrata negirale da nastoje da uspore kineski rast, ponavljavši da samo nastoje da nametnu "zaštitne ograde" koje će spriječiti da se konkurencija između dve najveće svetske ekonomije pretvori u sukob.

Manje od 24 sata nakon Xijevih izjava, Qin Gang, koji je u decembru preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova Kine, također je kritikovao pristup SAD prema Kini. "Ako Sjedinjene Države ne pritisnu kočnice, ali nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može spriječiti izlazak iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije", rekao je on.

Na konferenciji za novinare u utorak, portparol State Departmenta Ned Price ponovio je stajalište SAD, rekavši: "Ovdje se ne radi o obuzdavanju Kine. Ne radi se o potiskivanju Kine. Ne radi se o zadržavanju Kine. Ovdje se radi o održavanju reda zasnovanog na pravilima."

Pogoršanje odnosa

Komentari iz Pekinga dolaze u trenutku kada su američko-kineski odnosi na niskoj tačci. Prošlog mjeseca, američko ratno vazduhoplovstvo je pratilo i na kraju oborilo ono što su zvaničnici identifikovali kao kineski špijunski balon koji je preletio kopneni dio SAD. Kao odgovor, državni sekretar Antony Blinken otkazao je putovanje u Kinu koje je viđeno kao prilika da se ojačaju narušeni bilateralni odnosi.

Ranije ove godine, Predstavnički dom Kongresa SAD je osnovao Odabrani odbor za strateško nadmetanje između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine. Prošle nedjelje, Odbor je održao saslušanje u udarnom terminu pod nazivom "Prijetnja Komunističke partije Kine Americi". Odbor planira da održi niz takvih sastanaka tokom naredne godine.

Blinken je također upozoravao Kinu na štetne posljedice ako odluči da interveniše u tekućem sukobu u Ukrajini isporukom oružja Rusiji, koja je započela rat invazijom na svog susjeda u februaru 2022.

U svom obraćanju u utorak, Qin je rekao da Kina nema planove da isporučuje Rusiji oružje, ali da je neprikladno da SAD diktiraju Kini po tom pitanju, s obzirom na to da SAD redovno isporučuju oružje Tajvanu, samoupravnom ostrvu u Kineskom moru za koje Peking tvrdi da je dio teritorije Kine.

"Zašto SAD traže od Kine da ne daje oružje Rusiji dok nastavljaju da prodaju oružje Tajvanu", upitao je Qin.

Qin je rekao da se u "nestabilnom" svijetu treba ugledati na odnose između Rusije i Kine, koje dijele granicu dužu od 4.000 kilometara.

"Kina i Rusija su našle put glavnih državnih odnosa koji karakterišu strateško povjerenje i dobrosusjedstvo, dajući dobar primjer za međunarodne odnose", rekao je on.

Stručnjaci podijeljeni

Stavovi eksperata sa kojima je razgovarao Glas Amerike Glasom Amerike razlikuju u pogledu toga da li komentari Xija i Qina odražavaju suštinsku promjenu u stavu Kine prema SAD.

"Mislim da Xi zauzima tvrđi stav, vjerovatno zato što se čini da nema mnogo nade za poboljšanje odnosa između SAD i Kine u bliskoj budućnosti, tako da može biti da on vidi malo loših strana u iznošenju ovih optužbi", rekao je Zack Cooper, viši saradnik na Američkom preduzetničkom institutu.

"Mislim da Kina pokušava da zauzme tvrd stav prema Sjedinjenim Državama i malo pomirljiviji pristup drugdje", rekao je Cooper. "Ovo će vjerovatno bolje funkcionisati na globalnom jugu nego sa saveznicima SAD u Evropi i Aziji."

Slanje upozorenja

Zuri Linetsky, naučni saradnik Fondacije Grupa Evroazija, rekao je za Glas Amerike da nije siguran da komentari kineskih lidera zapravo odražavaju veliku promjenu.

"Nisam uvjeren da je to zapravo korak napred u retorici", rekao je on. "Kontekst je zaista bitan, a ovo se ne dešava u vakuumu."

Linetsky je rekao da komentari, posebno oni od strane Qina, dolaze u vrijeme povećane napetosti, kada se Kina osjeća prinuđenom da odgovori na ono što vidi kao provokacije SAD.

"Ovo je najoštrija poenta koju je jedan kineski zvaničnik iznio, ali nije jasno da li je riječ o kineskoj eskalaciji", rekao je on, ističući da je u istom nizu primjedbi Qin ponovo potvrdio želju Kine da mirno riješi pitanje Tajvana.

Ekonomske borbe

Xijevi komentari koji okrivljuju SAD za vršenje ekonomskog pritiska na Kinu dolaze dok se njegova zemlja bori da izađe iz ekonomskog usporavanja.

SAD su posljednjih godina izvršile eskalirajući ekonomski pritisak na Kinu. Tokom predsjedavanja Donalda Trumpa, SAD su nametnule sveobuhvatne nove carine na kinesku robu koja dolazi u SAD, od kojih je većina ostala na snazi do danas.

SAD su također preduzele agresivne korake protiv kineskih kompanija za koje se smatra da deluju kao oružje bezbjednosnih službi Kine, kao što je telekomunikacioni gigant Huawei. Nedavno su SAD zabranile transfer naprednih poluprovodnika u Kinu, koristeći zakone o kontroli izvoza kako bi zabranili prodaju na kineskom tržištu ne samo američkim firmama već i međunarodnim kompanijama koje koriste američku tehnologiju u svojim proizvodima.

Međutim, nekoliko eksperata je za Glas Amerike izjavilo da su kineskih ekonomskih nedaća proizvod politike i akcija samog Pekinga.

"Rast je niži nego što je bio, ali mislim da to nema mnogo veze sa politikom SAD", rekao je za Glas Amerike Ian Johnson, viši saradnik za kineske studije u Savjetu za spoljne odnose. "To je prije svega domaće. 'Pilići se vraćaju kući' nakon što su se izlegli decenije gušenja privatnog sektora i prelivanja novca u manje efikasan državni sektor i građevinsku industriju, što je recept za sporiji rast. To, uz demografska pitanja, jeste ono što potiskuje kinesku ekonomiju naniže".

Domaći uzroci usporavanja

Kineska ekonomija je rasla po stopi od samo tri odsto u 2022. godine, što je manje od polovine stope iz 2021. godine i što je posljedica u velikoj mjeri vođena dugim pridržavanjem stroge politike protiv Covida 19, koja je obilježena dugotrajnim zatvaranjima širom gradova, masovnim testiranjima i karantinom.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Kina nije sprovela kampanju vakcinacije širom zemlje koristeći prednosti novih efikasnih vakcina. Umjesto toga, na kraju je ostavila veliki dio svoje populacije ranjivim na bolest kada su njeni lideri naglo prekinuli politiku u decembru.

Od tada, kineska ekonomija pokazuje znake snažnog oporavka. Zemlja je, međutim, i dalje opterećena sektorom nekretnina sa velikim zaduživanjem, kao i bankarskim sektorom punim institucija sa iscrpljujućim nivoom loših kredita.

"Xi se suočava sa klasičnom diktatorskom dilemom", rekao je za Glas Amerike Craig Singleton, direktor Kineskog programa pri Fondaciji za odbranu demokratija. "Njegova agresivna, kontraproduktivna politika negativno je utjecala na ekonomski rast Kine i otuđila ključne pristalice širom svijeta. Suočavajući se sa ovim i drugim izazovima, Xi sada mora da odbaci odgovornost za ove neuspjehe okrivljujući ih na neprijateljske spoljne sile".

Jie Xi iz Servisa Glasa Amerike na mandarinskom jeziku, doprinio je pisanju ovog izvještaja.
XS
SM
MD
LG