Linkovi

Bijela kuća saopštila da ne vidi promjenu u odnosima SAD i Kine


Portparol Savjeta za bezbjednost John Kirby i sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre
Portparol Savjeta za bezbjednost John Kirby i sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre

Portparol Savjeta za bezbjednost Bijele kuće John Kirby odbacio je 7. marta tvrdnje kineskog ministra spoljnih poslova Qina Ganga da Sjedinjene Američke Države (SAD) rizikuju sukob sa Pekingom, objavio je Reuters.

Kirby je istovremeno saopštio da ne vidi promjenu u američko-kineskim odnosima.

"Tražimo strateško takmičenje sa Kinom. Ne tražimo sukob. Namjeravamo da se takmičimo i želimo da pobijedimo u tom takmičenju sa Kinom, ali apsolutno želimo da ga zadržimo na tom nivou", rekao je Kirby, prenosi Reuters.

Kina je u utorak optužila SAD da podstiču tenzije između te dvije sile i upozorila, kako prenosi AFP, na "sukob i konfrontaciju".

Kineski šef diplomatije rekao je na konferenciji za novinare da će biti "katastrofalnih posljedica" ako Washington nastavi u svom sadašnjem smjeru.

"Ako Sjedinjene Države ne pritisnu kočnice, i nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može spriječiti izlazak iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije", rekao je Quin.

On je američko nadmetanje sa Kinom nazvao "bezobzirnim kockanjem, pri čemu su ulozi temeljni interesi dva naroda, pa čak i budućnosti čovječanstva".

Washington je u odgovoru negirao da traži sukob s Pekingom i naglasio da je odnos "strateško nadmetanje".

"Ne postoji ništa u našem pristupu ovom najkonsekventnijem bilateralnom odnosu što bi trebalo da navede bilo koga da pomisli da želimo sukob", zaključio je Kirby.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG