Linkovi

Kina upozorila SAD da promijene stav ili "rizikuju sukob"


Qin Gang na pres-konferenciji u Pekingu, 7. ožujka 2023.
Qin Gang na pres-konferenciji u Pekingu, 7. ožujka 2023.

SAD bi trebalo da promijene svoj „iskrivljeni” stav prema Kini ili će uslijediti sukob i konfrontacija, rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova Qin Gang.

SAD su se angažovale na obuzdavanju Kine, a ne u fer takmičenju zasnovanom na pravilima, rekao je ministar spoljnih poslova, koji je donedavno bio ambasador Kine u Washingtonu.

„Percepcija SAD o Kini je ozbiljno iskrivljena. Amerika smatra Kinu svojim primarnim rivalom i najznačajnijim geopolitičkim izazovom. I to je kao kada uđete u pogrešan voz”, rekao je Quin.

Odnosi između dvije supersile su godinama bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i rat u Ukrajini, ali su se pogoršali prošlog mjeseca nakon što su SAD oborile balon - za koji tvrde da je kineski špijunski.

SAD kažu da ne traže sukob, ali Quin smatra da to u praksi znači da Kina ne treba da odgovori na klevete ili napade i da je to „jednostavno nemoguće”.

„Ako Amerika ne zakoči i nastavi pogrešnim putem, ne postoje zaštitne ograde koje će sprečiti iskakanje iz šina, što će značiti konflikt i konfrontaciju - i ko će onda snositi katastrofalne posljedice?”, poručio je kineski šef diplomatije.

Američki zvaničnici često govore o uspostavljanju „zaštitnih ograda” u bilateralnim odnosima, kako bi se spriječilo da tenzije eskaliraju u krize.

Quin je uporedio kinesko-američko takmičenje sa trkom između dvoje olimpijaca.

„Ako jedna strana, umjesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvijek pokušava da saplete drugu, onda ovo nije fer takmičenje”.

Diplomatija „vukova ratnika”

Quin je na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je ministar govorio o kineskoj diplomatiji „vukova ratnika” usvojenoj 2020.

„Kada šakali i vukovi blokiraju put, a gladni vukovi nas napadaju, kineske diplomate moraju da plešu sa vukovima i štite i brane naš dom i zemlju”, rekao je on.

Quin je takođe rekao da „nevidljiva ruka” eskalira rat u Ukrajini „kako bi služila određenim geopolitičkim agendama”, ne precizirajući na koga misli.

On je ponovio poziv Kine na dijalog za okončanje rata.

Kina je prošle godine, pred početak rata u Ukrajini, sklopila partnerstvo bez ograničenja sa Rusijom. Peking je podržao stav Moskve da je NATO kriv za izazivanje rata.

Kina je odbila da osudi invaziju i žestoko je branila svoj stav prema Ukrajini, uprkos kritikama Zapada. Također je demantovala optužbe SAD da razmišlja o snabdijevanju Rusije oružjem.

Quin je rekao da Kina mora da unapredi svoje odnose sa Rusijom kako svijet postaje turbulentniji. Nije precizirao da li će kineski predsjednik Xi Jinping posjetiti Rusiju u skorije vrijeureme.

XS
SM
MD
LG