Linkovi

Predsjednik Kine upozorio strane sile na obilježavanju stogodišnjice Komunističke partije


Kineski predsednik Xi Jinping govori na obilježavanju stogodišnjice Komunističke partije.
Kineski predsednik Xi Jinping govori na obilježavanju stogodišnjice Komunističke partije.

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je strane sile koje žele da ponize Kinu da će im se to "obiti o glavu" i govorio pohvalno o "novom svijetu" koji stvara kineski narod i Komunistička partija koja slavi 100 godina od osnivanja.

U jednočasovnom obraćanju sa trga Tjenanmen, Xi je obećao da će ojačati kinesku vojsku i posvetiti se ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom. Rekao je i da će u Hong Kongu biti obezbjeđena socijalna sigurnost dokle god je pod suverenitetom Kine.

"Kineski narod nije samo srušio stari, već i izgradio novi svijet. Samo socijalizam može spasiti Kinu", rekao je Xi, najmoćniji kineski lider od Mao Cetunga.

Xi i njegova stranka dobro stoje po pitanju oporavka od Covida i pozicioniranja na globalnoj sceni. Ali, takođe su i kritikovani zbog obračuna sa demonstrantima u Hong Kongu, tretiranju manjina u provinciji Šinđijang.

Anketa koju je sproveo američki istraživački centar Pew, a koja je obuhvatila 17 zemalja, pokazala je da je rejting Kine loš, a povjerenje u Xija na historijski niskom nivou.

Poruku predsjednika Kine upućenu stranim silama profesor sa Univerziteta u Pekingu Tang Renwu​ tumači kao odgovor SAD i Zapadu koji pokušavaju da obuzdaju Kinu.

"Xijeva poruka, snažnija nego inače, treba još više da ojača patriotizam i nacionalizam u kineskom narodu", kaže Tang.

Xi je rekao da se Kina veoma brzo vojno modernizovala i da je zato sve više zemalja u susjedstvu, ali i na Zapadu, zabrinuto zbog toga. Ipak, najavio je jačanje vojske kako bi zemlja očuvala svoj suverenitet, bezbjednost i mogla da se razvija.

"Moramo ubrzati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga", kazao je predsjednik Kine.

Govoreći o Tajvanu, kazao je da je "ponovno ujedinjenje Kine nepromijenjen historijski clj".

"Sinovi i kćeri Kine, i sunarodnici sa obje strane Tajvanskog moreuza, moramo raditi zajedno i solidarno, i odlučno razbiti bilo kakve zavjere za nezavisnost Tajvana", rekao je Xi.

Kada je riječ o Hong Kongu i Makau, Xi kaže da će Kina ostati vjerna principu "jedna zemlja, dva sistema", prema kojem obje zemlje imaju autonomiju.

Ali, zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je nedavno donesen u Hong Kongu omogućava Pekingu da osnaži svoj uticaj. Tradicionalni protesti u Hong Kongu 1. jula, kada ga je Britanija predala Kini, ove godine nisu održani. Policija je odbila da izda dozvolu zbog pandemije.

Komunistička partija Kine, koja slavi sto godina, ima 95 miliona članova.

Xi kaže da su interesi i sudbina kineskog naroda vezani za vođe partije i da je svaki pokušaj da se ide protiv stranke unaprijed propao.

"Više od 1,4 milijarde ljudi u Kini to neće dozvoliti", rekao je predsjednik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG