Linkovi

Stavridis: Rusija želi da bude na ravnoj nozi sa Kinom


James Stavridis, direktor za geostrategiju u globalnoj investicionoj firmi "Carlyle Group" i bivši vrhovni komandant NATO-a.
James Stavridis, direktor za geostrategiju u globalnoj investicionoj firmi "Carlyle Group" i bivši vrhovni komandant NATO-a.

Telefonskim razgovorom Vladimira Putina i Xi Jinpinga, predsjednika Rusije i Kine, potencirao se poseban i neraskidiv odnos dvije države, sudeći prema zvaničnim saopštenjima diplomatskih službi dvije države.

U objavi ruske strane o razgovoru dvojice lidera ukazano je da su bilateralne veze Kine i Rusije dostigle, kako je istaknuto, najviši nivo u istoriji. Uzajamni komplimenti stižu pred obilježavanje stogodišnjice uspostavljanja komunizma u Kini.

James Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a, osvruo se na bliske veze između Moskve i Pekinga, kao i Putinove glavne motive za odlazak na nedavni samit u Ženevi sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Prema Stavridisovom njegovom uvjerenju, Putin je želio da iskoristi susret sa predsjednikom SAD na samitu u Ženevi ne samo kod domaće javnosti, već prije svega da pokaže Pekingu da Rusija posjeduje status globalne supersile.

"Verujem da je želio da prenese predsjedniku Xi Jinpingu da može ravnopravno da razgovara sa najjačom zemljom na svijetu. Mislim da je to i postigao", kaže Stavridis.

On dodaje da samit u Ženevi nije bio prioritet za kineskog predsjednika. Xi Jinping je mnogo više pažnje posvetio NATO samitu u Briselu koji je prethodio razgovorima Ženevi.

"Kina je bila manje zainteresovana za samit SAD i Rusije, nego za samit NATO-a na kojem se Alijansa prvi put do sada kolektivno obavezala da počne ozbiljnije da se odupire Kini. U kontekstu djelovanja NATO-a izvan svog prostora ovo bi bila maksimalna operacija van područja alijanse, za koju vjerujem da je potpuno moguća. Vidimo kako se ratni brodovi pod komandom članica NATO-a raspoređuju na Pacifiku, uključujući Britaniju, Njemačku i Francusku. Kina je ovih dana očigledno veoma fokusirana na NATO", navodi Stavridis.

Peking će negativno reagovati na novi strateški koncept NATO-a, kaže naš sagovornik.

"Kina to neće primiti dobro. Peking će se pitati zašto se toliko nacija diže protiv njenih 'benignih' zagrljaja odosno geostrateškog plana nazvan 'Jedan pojas - jedan put'. Na to pitanje odgovor leži u činjenici da se mnoge zemlje protive kineskim teritorijalnim aspiracijama u Južnom kineskom moru, kao i maltretiranju kineskih susjeda u istočnoj Aziji kao što su Vijetnam i Filipini, ali i zbog kršenja ljudskih prava i određenih kineskih cyber aktivnosti. To su sve značajni iritirajući faktori, koji povezani sa vidlijvom ekspanzijom moći Kine, neizbježno povećavaju tenzije."

I Putin slično tumači novi strateški korak NATO-a, ističe Stavridis.

"Putin u Kini vidi svog najboljeg prijatelja i saveznika. Mada dvije zemlje nemaju nikakav formalni međusobi sporazum, njihovi interesi se poklapaju u gotovo svim međunarodnim pitanjima. Obje su autoritarne države, koje takođe posjeduju značajne nuklearne arsenale."

Fokus NATO-a na jačanju solidarnosti sa SAD na Pacifiku, povećaće ne samo tenzije između Kine i evropskih zemalja, već će pogoršati i postojeće napetosti zapadne alijanse sa Rusijom, kaže bivši komandant NATO-a, najveće odbrambene alijanse na svijetu.

"Rusija nije nimalo srećna kada vidi kako se NATO okreće proširenju saradnje sa Amerikom. Putinov glavni strateški cilj je da oslabi transatlantsku sponu, čiji najjači dio, rekao bih, predstavlja NATO", zaključuje u razgovoru za Glas Amerike James Stavridis.

XS
SM
MD
LG