Linkovi

Putin i Xi produžili sporazum o prijateljstvu dvije zemlje


Arhiv - Vladimir Putin i Xi Jinping
Arhiv - Vladimir Putin i Xi Jinping

Rusija i Kina produžile su dvadeset godina star sporazum o prijateljstvu u posljednjem nizu poteza koji su zbližili Peking i Moskvu.

Kremlj je 28. juna objavio zajedničku izjavu Rusije i Kremlja kojom se obilježavaju dvije decenije od kad je sporazum potpisan, dok su predsjednik Rusije Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping održali sastanak putem linka koji se emitovao na televiziji.

Raniji komunistički protivnici, ove dvije zemlje produbile su svoje veze i saradnju, velikim dijelom zbog nepovjerenja u Sjedinjene Države.

Od kada je ugovor prvobitno potpisan Moskva i Peking su proširili svoje vojne, energetske i druge ekonomske veze, dok su se međusobno podržavali i diplomatski u brojnim pitanjima.

“U kontekstu sve veće geopolitičke turbulencije, demontiranja sporazuma o kontroli naoružanja i povećanog potencijala za sukobima u različitim dijelovima svijeta, rusko-kineska koordinacija ima stabilizirajuću ulogu u svjetskim poslovima”, rekao je Putin kineskom predsjedniku.

Xi je rekao da su odnosi Rusije i Kine “postavljeni kao primjer za formiranje nove vrste međunarodnih odnosa”, prenijeli su iz Kremlja.

Odnosi Moskve sa Sjedinjenim Državama i njihovim zapadnim saveznicima nalaze se na najnižim razinama još od Hladnog rata, zategnuti su pitanjima koja uključuju rusko miješanje u izbore, sukobe u Ukrajini i cyber napade koje su navodno izveli ruski hakeri.

Peking se suočava sa sve većim međunarodnim kritikama zbog kršenja ljudskih prava u Hong Kongu i Xinjiangu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i zapad optužili su Rusiju i Kinu za zloupotrebu prava veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG