Linkovi

Kim Jong Un: Nikada nećemo odustati od nuklearnog oružja


Kim Jong Un
Kim Jong Un

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je u četvrtak da njegova zemlja nikada neće odustati od svog nuklearnog oružja, što je najnoviji znak Kimovog tvrdog stava prema Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

Vrhovna narodna skupština, najviše zakonodavno tijelo Sjeverne Koreje, donijela je ranije ove sedmice zakon kojim se dodatno utvrđuje status nuklearnog oružja zemlje, izvijestila je u petak zvanična korejska centralna novinska agencija.

Sjeverna Koreja "nikada neće odustati od nuklearnog oružja i nema apsolutno nikakve denuklearizacije, pregovora i pregovaranja po tom pitanju", rekao je Kim u govoru u četvrtak, prenosi KCNA.

Kim je optužio Sjedinjene Države da pokušavaju srušiti njegovu vladu pritiskom da preda svoje nuklearno oružje, ali je rekao da je ta politika osuđena na propast.

Sjeverna Koreja je napustila nuklearne pregovore sa Sjedinjenim Državama 2019. godine. Od tada je nastavila sa testiranjem raketa, izvršivši rekordan broj lansiranja ove godine. Američki zvaničnici kažu da se Sjever također pripremio za sedmu nuklearnu probu.

Prema novom zakonu usvojenom u ponedjeljak, Sjeverna Koreja će odmah uzvratiti nuklearnim udarom ako zemlju napadnu "neprijateljske snage".

Zakon također navodi nekoliko drugih scenarija u kojima bi Sjeverna Koreja upotrijebila svoje nuklearno oružje, uključujući napad na državno vodstvo ili strateške nuklearne snage, ili da zaštiti postojanje države.

Iako zakon kaže da je upotreba nuklearnog oružja posljednja mjera, zakon dalje opisuje oružje kao ključno za suverenitet i teritorijalni integritet Sjeverne Koreje.

Takav jezik je uglavnom u skladu s onim kako je Sjeverna Koreja dugo opisivala svoj nuklearni arsenal, iako je Pjongjang ponekad davao mješovite signale.

Na pitanje 2019, tokom sastanka s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, da li je spreman za denuklearizaciju, Kim je odgovorio: "Ako nisam voljan to učiniti, neću biti ovdje trenutno."

Na svom prvom sastanku u junu 2018. Trump i Kim potpisali su kratku izjavu u kojoj su se složili "da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

Kasnije su sjevernokorejski zvaničnici koji su govorili u medijima pod državnom kontrolom pojasnili da ovaj sporazum znači da Sjedinjene Države također trebaju ukloniti "nuklearne prijetnje" iz regiona koji okružuje Koreju.

Sjedinjene Države imaju oko 28.000 vojnika u Južnoj Koreji. U obližnjem Japanu ima i oko 55.000 pripadnika američkih službi.

U svom govoru u četvrtak, Kim je rekao da će Sjeverna Koreja samo prilagoditi svoj nuklearni stav kao odgovor na "političke i vojne uvjete na Korejskom poluotoku", kao i na globalnu situaciju.

XS
SM
MD
LG