Linkovi

SAD: Rusija kupuje oružje iz Sjeverne Koreje za rat u Ukrajini


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un sa vojnim zvaničnicima. (Foto: KCNA)
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un sa vojnim zvaničnicima. (Foto: KCNA)

Rusko Ministarstvo odbrane je u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata iz Sjeverne Koreje za rat u Ukrajini, pokazuju novi američki obavještajni podaci.

Neimenovani američki zvaničnik, koji se obratio novinarima pod uslovom da ostane anoniman, rekao je u ponedjeljak da činjenica da se Rusija okreće izolovanoj Sjevernoj Koreji pokazuje "da ruska vojska i dalje ima problema sa velikim nestašicama zaliha u Ukrajini, dijelom i zbog ograničenja izvoza i sankcija".

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da bi Rusi u budućnosti mogli da kupe dodatnu sjevernokorejsku vojnu opremu. Detalje izvještaja američkih obavještajnih službi prvo je prenio dnevnik New York Times.

Neimenovani zvaničnik nije precizirao koliko oružja Rusija planira da kupi iz Sjeverne Koreje.

Bidenova administracija prethodno je potvrdila da je ruska vojska u augustu dobila isporuku iranskih dronova za upotrebu na ratištu u Ukrajini. Iz Bijele kuće je prošle nedjelje saopšteno da se Rusija suočava sa tehničkim problemima kada je riječ o dronovima koje je kupila u Teheranu.

Sjeverna Koreja pokušava da ojača odnose sa Rusijom, optužuje Sjedinjene Države za krizu u Ukrajini i odbacuje "hegemonističku politiku" Zapada, koju koristi kao opravdanje za rusku vojnu akciju u Ukrajini.

Sjevernokorejci su također nagovijestili da su zainteresovani da pošalju građevinske radnike da pomognu da se obnove teritorije na istoku Ukrajine, koje su pod ruskom okupacijom.

Sjevernokorejski ambasador u Moskvi nedavno se sastao sa izaslanicima dvije separatističke teritorije u Donbasu i izrazio optimizam u pogledu saradnje "u oblasti radničke migracije", pozivajući se na ublažavanje kontrola na granicama njegove zemlje uvedenih zbog pandemije koronavirusa. U julu, Sjeverna Koreja je postala jedina država, pored Rusije i Sirije, koja je priznala nezavisnost Donjecka i Luganska.

Izvoz sjevernokorejskog oružja u Rusiju bio bi kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se Pjongjangu zabranjuje da izvozi ili uvozi oružje iz drugih zemalja. Moguće slanje radnika na okupirane teritorije u Ukrajini takođe bi bilo kršenje rezolucije svjetske organizacije kojom se od svih zemalja članica zahtijevalo da do 2019. godine vrate sve sjevernokorejske radnike u njihovu domovinu.

Bilo je sumnji da Kina i Rusije ne primjenjuju u potpunosti sankcije UN protiv Sjeverne Koreje, što komplikuje napore Amerike da spriječi Pjongjang da razvija nukleano oružje. Sjeverna Koreja je ove godine ispalila više od 30 balističkih raketa. uključujući i prvu probu interkontinentalne rakete od 2017- godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider su nedavno razmijenili pisma u kojima su pozvali na "sveobuhvatnu" i "stratešku i taktičku" saradnju dvije zemlje. Moskva je također osudila ponovo održavanje zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje, koje Sjeverna Koreja smatra provokacijom.

Moskva i Peking su također tražili ublažavanje sankcija UN koje su Sjevernoj Koreji uvedene zbog nuklearnih i raketnih testova. U maju, Rusija i Kina su uložile veto na rezoluciju SAD da se uvedu nove ekonomske sankcije Pjongjangu zbog raketnih testova ove godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG