Linkovi

Putin najavio proširenje veza sa Sjevernom Korejom


Arhiv - Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu da će dvije zemlje "proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose zajedničkim naporima", objavili su u ponedjeljak državni mediji Pjongjanga.

U pismu Kimu na Dan oslobođenja Koreje, Putin je rekao da će bliže veze biti u interesu obje zemlje i da će pomoći u jačanju bezbjednosti i stabilnosti Korejskog poluostrva i sjeveroistočne Azije, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kim je uputio i pismo Putinu u kojem kaže da je rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom, koji je okupirao Korejsko poluostrvo.

"Strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost" između dvije zemlje je od tada dostigla novi nivo, u zajedničkom naporu da osujeti prijetnje i provokacije neprijateljskih vojnih snaga, naveo je Kim u pismu. KCNA nije identifikovala neprijateljske snage, ali je tipično koristila taj izraz za označavanje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Kim je predvidio da će saradnja između Rusije i Sjeverne Koreje rasti na osnovu sporazuma potpisanog 2019. kada se sastao sa Putinom.

Sjeverna Koreja je u julu priznala dvije otcijepljene "narodne republike" u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija kao nezavisne države, a zvaničnici su iznijeli mogućnost slanja sjevernokorejskih radnika u ta područja kako bi pomogli u građevinarstvu i drugim poslovima.

Ukrajina, koja se opire ruskoj invaziji koju Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju", odmah je prekinula odnose s Pjongjangom zbog tog poteza.

XS
SM
MD
LG