Linkovi

Kako američke kompanije reaguju na moguću zabranu abortusa


Protest pristalica prava na abortus u New Yorku.
Protest pristalica prava na abortus u New Yorku.

Pošto je iz Vrhovnog suda procurio nacrt odluke o ukidanju presude Roe protiv Wadea, kojom je omogućeno pravo na abortus na federalnom nivou, američke kompanije različito su reagovale na potencijalnu zabranu abortusa.

Ako Vrhovni sud i konačno odluči da ukine presudu Roe protiv Wadea, u polovini saveznih država - posebno na jugu i srednjem zapadu SAD, abortus neće biti legalan.

Direktori kompanija našli su se u nezgodnoj poziciji zbog potencijalne zabrane abortusa u određenim državama i različito se postavljaju prema tom polarizujućem pitanju koje bi, potencijalno, moglo da utiče i na zapošljavanje.

"Na početku treba reći da korporacije zaista, ali zaista ne bi željele da se bave ovim pitanjem", kaže Alison Taylor iz poslovne savjetodavne organizacije Etički sistemi.

Ona smatra da će, u slučaju restrikcija na abortus, kompanije vjerovatno promijeniti polise zdravstvenog osiguranja za žene i pokriti im troškove ako treba da putuju u neku drugu državu da bi prekinule trudnoću.

Koje kompanije su reagovale?

Većina korporacija i dalje se ne oglašava, što nije slučaj sa vlasnicima društvenih mreža. Sheryl Sandberg, portparolka Mete koja posjeduje Facebook, kritikovala je nacrt odluke Vrhovnog suda.

"Ovo je zastrašujući dan za sve žene u ovoj zemlji. Ako ovaj nacrt postane zakon, biće nam oduzeto jedno od fundamentalnih prava. Svaka žena, bez obzira na to gdje živi, treba da bude u mogućnosti da slobodno bira da li će i kada postati majka. Malo stvari je važnije od ženskog zdravlja i ravnopravnosti", napisala je na Facebooku.

Kompanija Yelp, koja na svom portalu objavljuje recenzije restorana, hotela i drugih biznisa, izdala je saopštenje u kojem navodi da bi "ukidanje presude Roe protiv Wadea ugrozilo ljudska prava miliona žena i slobodu da odlučuju o sopstvenom tijelu".

Bumble, vlasnik aplikacije za upoznavanje, saopštio je da "u toj kompaniji snažno vjeruju u pravo žene da bira i u potpunosti ima kontrolu nad sopstvenim tijelom".

Šta će se promijeniti?

Dosadašnji potezi pojedinih firmi govore u prilog tome da će biti pokriveni troškovi ženama koje žele da abortiraju i zbog toga moraju da putuju u drugu državu.

Prošle godine, Vrhovni sud dozvolio je državi Texas da nastavi da primjenjuje veoma strog zakon o abortusu prema kojem je prekid trudnoće zabranjen poslije šeste nedjelje i mnoge kompanije su na to reagovale.

Na primjer, Apple je pokrio troškove za zaposlene koje su morale da odu na abortus u druge države. Isto je uradila i kompanija Salesforce. Amazon je najavio da će u Texasu pokriti troškove u visini od 4.000 dolara onim ženama koje treba da putuju van države da bi prekinule trudnoću.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca ne želi da bude ukinuta presuda Roe protiv Wadea, a takvo mišljenje je još učestalije kod mlađih zaposlenih.

To bi mogao da bude potencijalni problem za kompanije koje rade u državama koje će, u slučaju ukidanja presude Roe protiv Wadea, uvesti stroge restrikcije na abortus.

"Osam od deset visoko obrazovanih radnika, top talenata, smatraju da su pravo na abortus i reproduktivno zdravlje dio ravnopravnosti na radnom mjestu. Poslodavci koji budu željeli da privuku takve radnike moraće da imaju to u vidu i ponude više, ako rade u u državama sa strogim restrikcijama", kaže Jen Stark iz zdravstvene fondacije Tara.

U nekim slučajevima, firme će morati da sele svoja sjedišta iz država koje budu uvele restrikcije na abortus, ako izračunaju da su im troškovi veći.

XS
SM
MD
LG