Linkovi

JUNCKER: Ne smijemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida


Europska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je u srijedu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Žan Klod Junker).

Zapadni Balkan ne smijemo ispustiti iz vida, tu regiju ne smijemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj utjecaj, rekao je Juncker u govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu - jednom zauvijek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Juncker je rekao da EU ne smije smanjiti napore da izgradi ujedinjeniju Europu.

"Europa može izvoziti stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

Juncker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Europske unije koja treba djelovati jedinstveno.

"Europska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući Europskoj uniji. Stoga, pokažimo veće poštovanje prema Europskoj uniji. Spasimo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja", rekao je Juncker.

Europska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Juncker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (Tramp), ali da ne treba biti iznenađen jer "Europa uspijeva kad govori jednim glasom".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG