Linkovi

Predsjednik Kosova: Na Kosovu neće biti nove Republike Srpske


Predsjednik Kosova Hašim Tači na okruglom stolu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije“
Predsjednik Kosova Hašim Tači na okruglom stolu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije“

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je na okruglom stolu na temu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?“ da je korekcija granice dobro rješenje za okončanje sukoba između Srbije i Kosova.

Međutim Tači je istakao da korekcija granice ne podrzumijeva podjelu Kosova, niti pripajanje Sjevera Kosova Srbiji, kao ni stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je na okruglom stolu sa predstavnicima civilnog društva da će se sveobhuvatni sporazum sa Srbijom veoma teško postići. On je naglasio da Kosovo mnogo rizikuje ako izgubi ovu priliku i ne postigne ovaj sporazum i istovremeno ne riješi pitanje demarkacije sa Srbijom.

"Međunarodna zajednica je skoncentrisana na postizanje sporazuma između naših dviju zemalja kao nikada prije. Važno je da iskoristimo ovu priliku i da postignemo ovaj sporazum, jer ako izgubimo ovu priliku, poslije izbora za institucije Evropske unije, koji će se održati na proljeće slijedeće godine, rizikujemo da se mi kao Kosovo i kao regija suočimo sa još zatvorenijom Evropskom unijom za zapadni Balkan", kazao je Tači.

Četiri tačke

Tači je naveo da se kada je riječ o finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom zalaže za četiri tačke.

„Kao prvo, Kosovo teži ka konačnom sporazumu sa Srbijom, a ne ka još jednom prolaznom sporazumu, koji će odložiti stvari za nekoliko godina. Drugo, za nas potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije znači međusobno priznanje između države Kosovo i države Srbije. Treće, očekujemo da se ovim sporazumom, kroz formalno priznavanje Kosova i Srbije učlanimo u Ujedinjene nacije, postanemo članica evropskog savjeta OEBS-a, NATO-a i da nam se pruži perspektiva za evropske integracije. Četvrta tačka je korigovanje granice sa Srbijom. Šta to znači? To znači da nećemo imati podjelu Kosova, nema otcjepljenja sjevernog dijela Kosova, neće biti Republike Srpske na Kosovu. To sam ranije rekao i sada ponavljam nećemo nikad razgovarati pod bilo kojim okolnostima o jezeru Gazivode ili cijelom gradu Mitrovci", poručio je predsjednik Kosova.

Tači je odbacio, kako je kazao glasine, da korekcija granica vodi u nove sukobe.

"Postoje glasine da korekcija znači sukob, međutim, ovaj proces označava kraj dugog sukoba, a ne početak novog sukoba. Ratna vremena između Kosova i Srbije su prošla. Kraj sukoba biće određen postavljanjem granice između Kosova i Srbije. Takav sporazum će biti doprinos miru i stabilnosti ovog dijela Balkana", smatra Hašim Tači.

O Preševskoj dolini

Učesnike okruglog stola je zanimalo i odakle predsjedniku toliko optimizma da će Preševo, Medveđa i Bujanovac biti dio Kosova, na šta je on kazao da je to realnost, kojoj on teži na osnovu zahtjeva Albanaca iz tih dijelova Srbije.

Tači je rekao i da ne postoji određeni period za postizanje konačnog sporazuma, ali dodaje da postoje očekivanja da se to desi do proljeća.

Okrugli sto na temu "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije" organizovao je Kosovski demokratski institut.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG