Linkovi

Komisija za 6. januar preporučila podizanje optužnice protiv Trumpa


Posljednji javni sastanak Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara 2021.
Posljednji javni sastanak Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara 2021.

Komisija Predstavničkog doma koja je istraživala upad u Kongres 6. januara 2021. godine, jednoglasno je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Komisija je navela četiri krivična djela za koja smatraju da predstavljaju osnov za podizanje optužnice - a to su opstrukcija zvaničnog postupka, zavjera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava, i podsticanje i podržavanje pobune.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv jednog od Trumpovih pravnih savjetnika, Džona Istmana.

Istman je radio za Trumpa i lobirao kod potpredsjednika Majka Pensa da blokira potvrdu rezultata predsjedničkih izbora 2020. Napisao je memorandum na dvije strane u kome tvrdi da Pence može da poništi rezultate predsjedničkih izbora tokom potvrde rezultata u Kongresu 6. januara. Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trumpovih pristalica "Zaustavimo krađu" prije napada na Kapitol, i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Poslednje zasedanja komisije Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara, u Vašingtonu, 19. decembra 2022.
Poslednje zasedanja komisije Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara, u Vašingtonu, 19. decembra 2022.

Dok je preporuka o podizanju optužnice pretežno simbolična, jer je na Sekretarijatu za pravosuđe odluka da li će podići optužnicu protiv Trumpa ili ne, ona predstavlja snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretarijata za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima.

"Ako želimo da preživimo, kao nacija zakona i demokratije, ovo nikada više ne smije da se dogodi", izjavio je kongresmen Beni Tompson, predsjedavajući Komisije, na početku sastanka.

Kritikujući Trumpa zato što je podstakao svoje pristalice da odu u Kongres prije skoro dvije godine, Tompson je takođe kritikovao bivšeg predsjednika da je podrio vjeru u demokratski sistem.

"Ako je povjerenje u demokratski sistem narušeno, narušena je i naša demokratija. Donald Trump je narušio to povjerenje", rekao je Tompson.

Trump je već pokrenuo kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju kako bi ponovo ušao u trku za Bijelu kuću 2024.

Članica Predstavničkog doma iz Vajominga, Liz Čejni, republikanska potpredsjednica komisije, u uvodnom izlaganju je rekla da je svaki predsjednik do sada u američkoj istoriji branio mirni prenos vlasti - "osim jednog."

Mislim da je predsjednik prekršio brojne zakone, i smatram da treba da bude tretiran kao svaki drugi Amerikanac koji prekrši zakon, odnosno da bude predmet krivičnog postupka", izjavio je u nedelju član komisije, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije, gostujući u programu “Stanje nacije" na CNN-u u nedelju.

Komisija koja će biti raspuštena 3. januara kada počne sa radom novi saziv Kongresa, sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, sprovela je više od hiljadu intervjua, održala 10 javnih pretresa koji su imali veliku gledanost, i sakupila više od milion dokumenata od kada je počela sa radom 2021. Dok su prikupljali veliku zbirku dokaza, članovi su sve glasnije govorili da je Trump, republikanac, odgovoran za nasilni napad svojih pristalica na Kapitol prije skoro dvije godine.

Nakon što su probili policijsko obezbjeđenje zgrade, pri čemu su brojni policajci zadobili povrede, izgrednici su upali u Kapitol i prekinuli potvrdu predsjedničke pobjede demokrate Joe Bidena, ponavljajući Trumpove laži o masovnoj krađi glasova.

Napad se dogodio poslije više nedelja Trumpovih pokušaja da preokrene ishod izbora koje je izgubio - u kampanji koju je komisija detaljno razmotrila i dokumentovala na javnim pretresima. Mnogi od Trumpovih bivših savjetnika su svjedočili o pritisku koji je vršio na državne i federalne zvaničnike, kao i potpredsjednika Mike Pencea, da pronađu način da ponište volju birača. Komisija je detaljno opisala i kako je Trump na jutro napada svojim govorom podstakao masu pristalica da pođu ka Kongresu, a onda nekoliko sati gledao nasilje na televiziji ne preduzimajući ništa da ga zaustavi.

ARHIVA Pristalice predsednika Donalda Trampa pokušavaju da probiju policijsku barijeru kod Kapitola 6. januara 2021.
ARHIVA Pristalice predsednika Donalda Trampa pokušavaju da probiju policijsku barijeru kod Kapitola 6. januara 2021.

"On je neko ko je na brojne načine pokušao da izvrši pritisak na državne zvaničnike da pronađu glasove koji nisu postojali, neko ko je pokušao da poremeti zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa, i čak podstakao rulju da napadne Kapitol", rekao je Šif. "Ako to nije krivično djelo, ne znam šta jeste."

Članovi komisije kažu da preporuka o podizanju optužnica protiv drugih pojedinaca može da uključi etička kršenja, pravne prekršaje i kršenja zakona o finansiranju kampanje.

Komisija je glasala sa 9:0 za usvajanje završnog izvještaja, koji će sadržati njene zaključke, transkripte intervjua i pravne preporuke. Očekuje se da izvještaj bude objavljen u srijedu.

“Želimo da Amerikancima pružimo završetak ove priče", izjavio je kongresmen iz Merilenda Džejmi Reskin, takođe član komisije. "Svi su bili na ovom putovanju sa nama, i želimo zadovoljavajući završetak, kako bi ljudi smatrali da je Kongres obavio svoj posao."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG