Linkovi

Sljedbeniku QAnona pet godina zatvora zbog napada na Capitol


Douglas Jensen u majici sa QAnon simbolima tokom u napada Capitol, 6. januar 2021.
Douglas Jensen u majici sa QAnon simbolima tokom u napada Capitol, 6. januar 2021.

Sledbenik teorije zavjere QAnon Douglas Jensen, građevinac iz Iowe, osuđen je 16. decembra na pet godina zatvora zbog svoje uloge u napadu mase na američki Capitol u Washingtonu 6. januara 2021. godine.

Masa sa Jensenom na čelu jurila je policajca koji je pokušavao da odbrani kongresmene.

Slika Jensena sa raširenim rukama, u majici sa QAnon simbolima, postala je jedan od najpoznatijih prizora upada u Kongres, koji se dogodio kao posljedica tvrdnji tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da je pokraden na izborima.

Dok je izricao kaznu, sudija Timothy Kelly je rekao da nije baš siguran da li je Jensen shvatio svu ozbiljnost nasilnog napada u kojem je igrao "krupnu ulogu".

"On (napad) je skršio do tada neprekinutu tradiciju mirnog transfera vlasti (u SAD). To više ne možemo da povratimo", rekao je Kelly i dodao da bi volio da može da kaže da ima dokaz da je Jensen shvatio da se to ne može ponoviti.

Jensen je osuđen po sedam tačaka optužnice, uključujući sprječavanje Kongresa da nakon predsjedničkih izbora na kojima je Trump izgubio od Joea Bidena zvanično potvrdi rezultate glasanja elektora po saveznim državama.

Također je osuđen zbog napada na policajce ili njihovog ometanja.

Presuda pored pet godina zatvora uključuje tri godine nadzora po Jensenovom puštanju na slobodu i novčanu kaznu od 2.000 dolara.

U kratkoj izjavi pred sudijom, Jensen je rekao da želi da se vrati "životu porodičnog čovjeka i normalnom životu" kakav je vodio prije no što se "umješao u politiku".

Jensen je preskočio zaštitni zid i kroz polomljeni prozor ušao u zgradu kako bi mogao da bude jedan od prvih ljudi koji je upao na Capitol, rekao je sudija.

Osuđeni je vodio grupu koja je jurila policajca Eugenea Goodmana uz stepenice, a kasnije je ponovo ušao u zgradu i koškao se sa policijom".

"Doug Jensen je htio da bude momak sa postera ove pobune", rekla je tužiteljica Emily Allen.

Jensen je također nosio majicu sa velikim simbolom Q jer je želio da ova teorija zavjere bude zaslužna za ono što se desilo 6. januara 2021. godine, rekao je njegov advokat Christopher Davis.

Hiljade Trumpovih pristalica upali su u Capitol 6. januara, u pokušaju da ponište njegov izborni poraz, za koji Trump lažno tvrdi da je rezultat prevare.

Skoro 600 osoba je uhapšeno zbog napada na zgradu Capitola gdje je u toku bilo zasjedanje Kongresa zbog potvrđivanja izborne pobjede Bidena. Prije samog upada, Trump je u Washingtonu održao vatreni govor u kojem je tvrdio da je njegov poraz rezultat prevare.

U napadima je poginulo pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Nakon višesatnog zastoja zastupnici su potvrdili izbornu pobjedu aktuelnog američkog predsjednika Bidena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG