Linkovi

Osnivač "Čuvara zakletve" osuđen za kovanje zavjere i podsticanje pobune zbog upada u Kongres


Stewart Rhodes osnovao je desničarsku grupu "Čuvari zakletve" 2009. godine.
Stewart Rhodes osnovao je desničarsku grupu "Čuvari zakletve" 2009. godine.

Stewart Rhodes, osnivač desničarske militantne grupe "Čuvari zakletve", osuđen je krivično djelo kovanja zavjere i podsticanja pobune zbog upada u Kongres 6. januara i pokušaja da se poništi poraz tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2020.

Druga optužena, Kelly Meggs, također je u utorak proglašena krivom za kovanje zavjere i podsticanje pobunu, dok su Kenneth Harrelson, Jessica Watkins i Thomas Caldwell oslobođeni optužbi.

Rhodes, koji nosi povez na oku nakon što je slučajno pucao sebi u lice sopstvenim pištoljem, jedan je od najistaknutijih od oko 900 optuženih u vezi sa napadom.

Desničarsku grupu "Čuvari zakletve" osnovao je 2009. godine, a članovi su i penzionisani vojnici, policajci. Pripadnici te grupe često su se pojavljivali na protestima naoružani.

U slučaju napada na Capitol, tužioci su rekli da su Rhodes i drugi optuženi planirali silom da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu na izborima, te da su optuženi u obližnjem hotelu u Virginiji okupili naoružanu grupu i oružje koje je moglo brzo da se prebaci u Washington ako zatreba.

Tokom suđenja svjedočilo je pedeset očevidaca.

Rhodes i drugi optuženi su negirali da su planirali bilo kakav napad ili pokušavali da blokiraju Kongres da potvrdi izborne rezultate.

Tužioci su, međutim, prezentovali njegove tekstualne poruke, među kojima i one da mu je žao što nije donio puške u Washington 6. januara i da bi mogao da objesi predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi o lampu.

Još četiri člana "Čuvara zakletve" optužena za kovanje zavjere i pobunu trebalo bi da izađu pred sud u decembru.

Članovima druge desničarske grupe pod nazivom "Ponosni momci", uključujući njenog bivšeg predsjednika Enriquea Tarrija, također će se suditi u decembru po optužnici za isto krivično djelo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG