Linkovi

Osnivač "Čuvara zakletve" osuđen za kovanje zavjere i podsticanje pobune zbog upada u Kongres


Stewart Rhodes osnovao je desničarsku grupu "Čuvari zakletve" 2009. godine.

Stewart Rhodes, osnivač desničarske militantne grupe "Čuvari zakletve", osuđen je krivično djelo kovanja zavjere i podsticanja pobune zbog upada u Kongres 6. januara i pokušaja da se poništi poraz tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2020.

Druga optužena, Kelly Meggs, također je u utorak proglašena krivom za kovanje zavjere i podsticanje pobunu, dok su Kenneth Harrelson, Jessica Watkins i Thomas Caldwell oslobođeni optužbi.

Rhodes, koji nosi povez na oku nakon što je slučajno pucao sebi u lice sopstvenim pištoljem, jedan je od najistaknutijih od oko 900 optuženih u vezi sa napadom.

Desničarsku grupu "Čuvari zakletve" osnovao je 2009. godine, a članovi su i penzionisani vojnici, policajci. Pripadnici te grupe često su se pojavljivali na protestima naoružani.

U slučaju napada na Capitol, tužioci su rekli da su Rhodes i drugi optuženi planirali silom da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu na izborima, te da su optuženi u obližnjem hotelu u Virginiji okupili naoružanu grupu i oružje koje je moglo brzo da se prebaci u Washington ako zatreba.

Tokom suđenja svjedočilo je pedeset očevidaca.

Rhodes i drugi optuženi su negirali da su planirali bilo kakav napad ili pokušavali da blokiraju Kongres da potvrdi izborne rezultate.

Tužioci su, međutim, prezentovali njegove tekstualne poruke, među kojima i one da mu je žao što nije donio puške u Washington 6. januara i da bi mogao da objesi predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi o lampu.

Još četiri člana "Čuvara zakletve" optužena za kovanje zavjere i pobunu trebalo bi da izađu pred sud u decembru.

Članovima druge desničarske grupe pod nazivom "Ponosni momci", uključujući njenog bivšeg predsjednika Enriquea Tarrija, također će se suditi u decembru po optužnici za isto krivično djelo.

XS
SM
MD
LG