Linkovi

James O'Brien: Bosna i Hercegovina pati od „odliva mozgova”


James O'Brien
James O'Brien

James O'Brien, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, govoreći o Zapadnom Balkanu, rekao da je posebnu pažnju potrebno obratiti na tri zemlje – Srbiju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu (BiH).

„Bosna, posebno, pati od odliva mozgova. Skoro polovina njenog stanovništva ne živi u zemlji. Ovo je kriza. To je ono čime političari treba da se pozabave”, rekao je O'Brien u četvrtak na online brifingu za medije o priroritetima u 2024. godini, uključujući Zapadni Balkan.

Posebno se osvrnuo na predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika, koji se nalazi pod američkim sankcijama, i proslavi 9. januara kao Dana RS.

Ustavni sud BiH je ranije obrazložio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno.

Za Dodika O'Brien kaže da pokušava skrenuti pažnju sa važnih problema za koje se nada da će se vlasti pozabaviti u narednom periodu.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Euroaziju kaže da kada Dodik govori o secesiji istovremeno odbacuje Dejtonski mirovni sporazum, dodavši da je bio uključen u izradu ustava zemlje.

„To je besmislica i protivustavno je”, rekao je O'Brien.

Odbacujući Dodikove želje za otcjepljenjem, O'Brien je rekao kako institucije trebaju biti funkcionalne kako su i dizajnirane i da političari rade na postizanju rezultata ili snose odgovornost za neuspjeh.

Poručio je da Zapadni Balkan treba da bude stabilan i siguran.

O'Brien je imenovan za pomoćnika sekretara za evropska i euroazijska pitanja 5. oktobra 2023, a prethodno je radio kao koordinator za sankcije u State Departmentu.

Dodik, koji je naklonjen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i antizapadno orijentisan, predvodi ideje o otcjepljenju entiteta RS.

Ove sedmice, američki lovci F-16 prelijetali su iznad BiH u sklopu kopneno-zračne vježbe Specijalnih snaga Vojske Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH.

Vježba, kako je navela Ambasada Sjedinjenih Država u BiH, pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG