Linkovi

Proslava neustavnog praznika uz odlikovanje Orbana i majice na štandovima sa slovom „Z”


Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske marširaju ulicama Banja Luke, 9. januar 2024.
Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske marširaju ulicama Banja Luke, 9. januar 2024.

Republika Srpska, jedan od dva entiteta BiH, u utorak slavi 9. januar kao Dan Republike Srpske iako je Ustavni sud BiH odlučio da je riječ o neustavnom prazniku.

Ustavni sud BiH je ranije obrazložio da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Tog datuma 1992. godine, bosanski Srbi su donijeli odluku o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Prvo rukovodstvo Republike Srpske činili su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, koje je nakon rata u BiH Haški tribunal osudio na zatvorske kazne i doživotni zatvor zbog počinjenih ratnih zločina.

Ovog 9. januara, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik vratio je proslavu u Banja Luku, nakon što je godinu ranije organizovana u Istočnom Sarajevu.

Centralna manifestacija uključuje svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, dron show, 3D animacije entitetskog simbola...

BIRN BiH izvještava kako je tokom dana u Banjaluci bilo moguće na štandovima kupiti majice sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, i slovom „Z” što predstavlja simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Ove godine, najvišim odlikovanjem, Ordenom RS-a na ogrlici, entitetski predsjednik Dodik odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana.

Orban, za kojeg Dodik kaže da je veliki prijatelj Republike Srpske, nije bio na prazničnoj proslavi.

Orban, koji je antizapadno orijentisan, protivnik je uvođenja sankcija Dodiku. Prošle godine, istim ordenom je odlikovan Putin kod kojeg Dodik često odlazi u posjetu.

Pripadnici Noćnih vukova Republike Srpske u paradnom maršu, Banja Luka, 9. januar 2024. Ruski bajkerski klub Noćni vukovi, čiji je počasni član i ruski predsjednik Vladimir Putin na listi je sankcioniranih organizacija u EU.
Pripadnici Noćnih vukova Republike Srpske u paradnom maršu, Banja Luka, 9. januar 2024. Ruski bajkerski klub Noćni vukovi, čiji je počasni član i ruski predsjednik Vladimir Putin na listi je sankcioniranih organizacija u EU.

Mediji izvještavaju kako će ova proslava biti najskuplja do sada. Magazin Žurnal navodi da je za kompletno obilježavanje 9. januara izdvojeno 1,45 miliona KM.

Povodom ovogodišnje proslave, Američka ambasada u BiH navodi kako „problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara”.

Dalje se kaže kako je „povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija”.

Okupljeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci tokom proslave dana Republike Srpske na neustavni datum 9. januar nosili su i zastave Rusije s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Okupljeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci tokom proslave dana Republike Srpske na neustavni datum 9. januar nosili su i zastave Rusije s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dodik i drugi entitetski zvaničnici ne obaziru se na kritike međunarodne zajednice, uključujući visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, o proslavi 9. januara.

Prošlog mjeseca, Schmidt je ponovio da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo, te da je na Tužilaštvu BiH da poduzme korake u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešče u proslavi 9. januara.

I Ambasada SAD očekuje da institucije za sprovođenje zakona sprovedu istragu o kršenju zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske.


Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH se ne kažnjava, iako su propisane kazne od šest mjeseci pa do pet godina zatvora.

Do sada niko nije krivično procesuiran zbog 9. januara koji se slavi kao Dan entiteta Republika Srpska.

Sinoćnjoj svečanoj akademiji koja se održava u sklopu obilježavanja 9. januara, kako izvještavaju mediji, prisustvovao je Gojko Knežević, koji je nedavno imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Istog dana, američki lovci F-16 prelijetali su iznad BiH u sklopu kopneno-zračne vježbe Specijalnih snaga Vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH.

Ova vježba, kako navodi Ambasada SAD-a u BiH, pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.


Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Glas Amerike kaže kako se ovakvim vježbama nastoje poslati snažne poruke, dodavši da međunarodna zajednica mora naći načina kako da zaustavi secesionističke aspiracije koje podržavaju Beograd i Moskva.

Dodik, koji je naklonjen Rusiji i njenom predsjedniku Putinu, predvodi ideje o otcjepljenju entiteta Republika Srpska.

Trenutni čelni ljudi RS-a nalaze se pod američkim sankcijama zbog antidejtonskih aktivnosti i prijetnje suverenitetu i stabilnosti BiH.

Osim Dodika, entitetskog predsjednika, sankcionisan je i premijer RS-a Radovan Višković, kao i predsjedavajući Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Dodiku se trenutno sudi pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

XS
SM
MD
LG