Linkovi

Ambasada SAD: Istražiti svaki slučaj kršenja zakona u vezi sa neustavnim praznikom


Ambasador SAD u BiH Michael Murphy
Ambasador SAD u BiH Michael Murphy

SAD očekuju od institucija za provedbu zakona da istraže svaki slučaj kršenja zakona koji se vezuje za proslavu 9. januara kao Dana RS, navodi Ambasada SAD u BiH.

Ovaj praznik Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim u nekoliko ranijih odluka.

„Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, kaže se u saopštenju.

OSCE podsjeća u saopćenju kako je Ustavni sud BiH utvrdio je i da se službenim i institucionalnim obilježavanjem 9. januara kao krsne slave RS favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je diskriminatorno.

Tog datuma 1992. godine, bosanski Srbi su donijeli odluku o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Prvo rukovodstvo RS činili su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, koje je nakon rata u BiH Haški tribunal osudio na zatvorske kazne i doživotni zatvor zbog počinjenih ratnih zločina.

Međunarodna zajednica na svaku proslavu neustavnog praznika poziva pravosudne institucije da djeluju i podsjeća da nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo

Međutim, neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH se ne kažnjava, iako su propisane kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Do sada, niko nije procesuiran u vezi proslave 9. januara kao Dana RS.

Mediji su javili kako je sinoćnjoj svečanoj akademiji koja se održava u sklopu obilježavanja 9. januara prisustvovao i Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

A jučer su američki lovci F-16 prelijetali su iznad BiH u sklopu kopneno-zračne vježbe Specijalnih snaga Vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH.

Ova vježba, kako navodi Ambasada SAD-a u BiH, pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.

Milorad Dodik, lider entiteta RS, odbacuje zapadne kritike i provodi secesionističke aktivnosti i predstavlja prijetnju stabilnosti BiH, kažu zapadni zvaničnici.

Trenutni čelni ljudi RS-a nalaze se pod američkim sankcijama zbog antidejtonskih aktivnosti i podrivanju sigurnosti BiH.

Osim Dodika, entitetskog predsjednika, sankcionisan je i premijer RS-a Radovan Višković, kao i predsjedavajući Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

XS
SM
MD
LG