Linkovi

SAD kažu da je izraelska upotreba američkog oružja možda prekršila međunarodno pravo


Palestinci traže preživjele nakon izraelskog zračnog napada u izbjegličkom kampu Nusseirat, Pojas Gaze, oktobra. 31, 2023.
Palestinci traže preživjele nakon izraelskog zračnog napada u izbjegličkom kampu Nusseirat, Pojas Gaze, oktobra. 31, 2023.

U izvještaju za SAD Kongresu u petak, State Department je izrazio sumnju u to da li je Izrael u svim slučajevima koristio vojnu pomoć na način koji je u skladu sa američkim i međunarodnog prava, ali se zaustavio na konačnom zaključku i rekao da još uvijek istražuje.

Sve u svemu, u izvještaju se navodi da su izraelska uvjeravanja da je koristio materijal na odgovarajući način bila "vjerodostojna i pouzdana". Odlučnost dozvoljava SAD-u da nastavi sa isporukom materijala Izraelu.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da su SAD trenutno nije procijenio da izraelska vlada zabranjuje ili ograničava transport ili isporuku SAD-a. humanitarnu pomoć, ali je to stalna evaluacija.

Iako Izrael ima znanje, iskustvo i alate za implementaciju najboljih praksi za ublažavanje štete civilima u svojim vojnim operacijama, rezultati na terenu, uključujući visok nivo civilnih žrtava, postavljaju suštinska pitanja o tome da li ih njegova vojska efikasno koristi u svim slučajevima, navodi se u izvještaju.

Ranjeni Palestinci leže na podu u bolnici Nasser, nakon izraelskih udara na školu Ma'an istočno od Khan Younisa, u južnom pojasu Gaze, decembra. 5, 2023.
Ranjeni Palestinci leže na podu u bolnici Nasser, nakon izraelskih udara na školu Ma'an istočno od Khan Younisa, u južnom pojasu Gaze, decembra. 5, 2023.

Politički osjetljiv izvještaj Kongresu došao je u trenutku kada je Izrael nastavio sa svojom vojnom operacijom u Rafi i usred sve veće zabrinutosti zbog ograničene humanitarne pomoći Gazi. Prijelaz Rafah u Egipat bio je glavni portal za dostavu hrane i druge humanitarne pomoći u Gazu.

SAD sa zabrinutošću promatra izraelsku operaciju u Rafi i poziva Izrael da odmah ponovo otvori prijelaz Rafah, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby novinarima u petak.

"Biće još patnje, a to nas duboko zabrinjava", rekao je Kirby.

US criticizes Israeli war conduct but did not conclude American weapons were used unlawfully
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

U proteklih pet dana, više od 100.000 ljudi pobjeglo je iz Rafaha, gdje je više od polovine stanovništva enklave potražilo utočište od borbi, rekao je ranije u petak viši humanitarni koordinator UNICEF-a. Izrael je u utorak zauzeo stranu Gaze na prelazu Rafah.

Izraelska vojna kampanja ubila je skoro 35.000 Palestinaca i ranila skoro 80.000, većinom civila, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Ofanziva je pokrenuta nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael u kojem je poginulo 1.200 ljudi.

Memorandum o nacionalnoj sigurnosti

U februaru, SAD Predsjednik Joe Biden izdao je memorandum o nacionalnoj sigurnosti, poznat kao NSM-20, koji zahtijeva od State Departmenta da procijeni i izvijesti Kongres o tome da li smatra da su izraelska uvjeravanja "vjerodostojna i pouzdana" u vezi s upotrebom SAD-a. oružja u osiguravanju usklađenosti s međunarodnim i američkim zakon.

Izrael je dao pismena uvjeravanja Washingtonu da je njegova upotreba oružja koje je isporučilo SAD u ratu u Gazi nije prekršila međunarodno pravo ili međunarodne pravne standarde u svom vođenju rata ili postupanju prema civilima, uključujući pružanje adekvatne humanitarne pomoći.

Ali analitičari kažu da trenutno ne postoji vladin mehanizam za praćenje upotrebe američkog oružja.

„Ono što nazivamo praćenjem krajnje upotrebe je nažalost pogrešan naziv. To je u osnovi samo provjera da li je municija u rukama određenog krajnjeg korisnika, a ne kako taj krajnji korisnik koristi ovu municiju”, rekao je Ari Tolany, direktor programa za praćenje sigurnosne pomoći u Centru za međunarodnu politiku.

Iz tog razloga se NSM-20 veoma oslanjao na humanitarne i dokumentarne organizacije u podnošenju vjerodostojnih navoda o zloupotrebama SAD-a. oružja, jer SAD Vlada nema zakonska ovlaštenja da to redovno prati."

Drugi, uključujući Nezavisnu radnu grupu za primjenu Memoranduma o nacionalnoj sigurnosti-20, privatnu, volontersku grupu političkih eksperata, rekli su da je procjena State Departmenta da su izraelske snage u nekim slučajevima koristile oružje na način koji nije u skladu sa humanitarnim pravom "nastavlja da se približava stvarnosti".

Radna grupa je preporučila da Kongres izvrši strogi nadzor nad transferom oružja.

Portparol State Departmenta Matthew Miller objasnio je da izvještaj NSM-20 ispituje prošle događaje, pri čemu odjel razmatra različite aspekte od prethodne godine do trenutka podnošenja izvještaja.

"To se odnosi na pitanja namjere. To se odnosi na pitanja proporcionalnosti," rekao je Miller novinarima u četvrtak.

SAD se protive potpunom napadu

SAD se suprotstavljaju vojnom napadu punog razmjera Izraela na Rafah, koji se nalazi u južnom dijelu Gaze. Takva operacija bi ugrozila živote 1,3 miliona civila koji su se evakuisali iz sjevernih i centralnih područja teritorije kako bi potražili sigurnost od vojnog odgovora Izraela na napad Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra.

Biden je jasno stavio do znanja da su SAD neće dati na raspolaganje određene vrste vojne pomoći Izraelu za njegovu upotrebu u vojnoj kampanji u Rafi. Bidenova administracija je nedavno pauzirala isporuke bombi u Izrael, šaljući političku poruku svom savezniku.

Blinken je 1. maja razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalimu, tokom kojih je Blinken ponovio da su SAD zabrinute zbog planirane izraelske vojne operacije u Rafi. Blinken je također obnovio poziv Washingtona da se "ubrza i održi" isporuka humanitarne pomoći Gazi.

Ali istrage koje su provele organizacije poput Amnesty Internationala, koje su pronašle sve veće dokaze o kršenju ljudskih prava od strane Izraela protiv palestinskih civila, potaknule su neke zakonodavce da pozovu Bidenovu administraciju da nametne posljedice Izraelu.

Pozicija Kongresa

Više od 80 demokratskih poslanika napisalo je pismo Bidenu ranije ovog mjeseca, izražavajući zabrinutost zbog vođenja rata u Gazi od strane izraelske vlade i onoga što su opisali kao restriktivnu politiku Izraela u pogledu humanitarne pomoći.

U pismu se također poziva administracija da provede Memorandum o nacionalnoj sigurnosti 20 i njegov temeljni zakon, odjeljak 620I Zakona o stranoj pomoći.

"Član 620I Zakona o stranoj pomoći zabranjuje Sjedinjenim Državama da pružaju sigurnosnu pomoć ili prodaju oružja bilo kojoj zemlji kada je predsjednik svjestan da vlada zabranjuje ili na drugi način ograničava, direktno ili indirektno, transport ili isporuku humanitarne pomoći Sjedinjenih Država, “, napisali su poslanici.

"Vjerujemo da uprkos nedavnom napretku, postoji dovoljno dokaza da izraelska ograničenja isporuke humanitarne pomoći koju podržavaju SAD krše Odjeljak 620I Zakona o stranoj pomoći, i stoga dovode u pitanje uvjeravanja koja je Izrael dao u skladu s Memorandumom o nacionalnoj sigurnosti 20", dodali su.

Drugi, uključujući predsjednika Odbora za vanjske poslove Republikanskog doma Michaela McCaula i Senatskog odbora za vanjske poslove Jim Rischa, prigovorili su da memorandum o nacionalnoj sigurnosti stvara suvišne birokratske zahtjeve koji narušavaju američku sposobnost da pruži sigurnosnu pomoć Izraelu i drugim saveznicima.

"Vrijeme objavljivanja jasno daje do znanja da je njegov cilj smiriti kritičare sigurnosne pomoći našem vitalnom savezniku Izraelu", napisali su u pismu Bidenu.

Lider republikanskog dijela Senata Mitch McConnell i predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson poslali su u srijedu pismo Bidenu u kojem izražavaju zabrinutost zbog njegove odluke da pauzira isporuke oružja Izraelu.

XS
SM
MD
LG