Linkovi

Skupština UN-a odobrila rezoluciju kojom se Palestini daju nova prava i oživljava njena kandidatura za članstvo u UN-u


Rezultati glasanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a da preispita i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima prikazani su na posebnoj sjednici Generalne skupštine UN-a
Rezultati glasanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a da preispita i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima prikazani su na posebnoj sjednici Generalne skupštine UN-a

Generalna skupština UN-a u petak je sa velikom razlikom glasala za davanje novih "prava i privilegija" Palestini i pozvala Vijeće sigurnosti da pozitivno razmotri njen zahtjev da postane 194. članica Ujedinjenih naroda.

Svjetsko tijelo koje broji 193 člana odobrilo je rezoluciju koju su sponzorirali Arapi i Palestinci sa 143 protiv 9, uz 25 uzdržanih.

Sjedinjene Države su 18. aprila stavile veto na rezoluciju Vijeća koja je široko podržana i koja bi utrla put za punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama, cilj koji su Palestinci dugo tražili, a Izrael je radio na tome da spriječi.

Zamjenik američkog ambasadora Robert Wood jasno je u četvrtak rekao da se Bidenova administracija protivi rezoluciji skupštine. Sjedinjene Države bile su među devet zemalja koje su glasale protiv, zajedno s Izraelom.

Od početka smo bili vrlo jasni da postoji proces za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima, a ovaj napor nekih arapskih zemalja i Palestinaca je da pokušaju da to zaobiđu”, rekao je Wood u četvrtak. “Od početka smo govorili da je najbolji način da osiguramo palestinsko punopravno članstvo u UN-u da to učinimo kroz pregovore s Izraelom. To ostaje naš stav.”

Prema Povelji UN-a, budući članovi Ujedinjenih nacija moraju biti “miroljubivi”, a Vijeće sigurnosti mora preporučiti njihov prijem Generalnoj skupštini na konačno odobrenje. Palestina je postala posmatračka država koja nije članica UN 2012.

Rezolucija "određuje" da je država Palestina kvalificirana za članstvo - izostavljajući izvorni jezik da je po presudi Generalne skupštine "država koja voli mir". Stoga preporučuje da Vijeće sigurnosti ponovo razmotri njen zahtjev "povoljno".

Ponovno nastojanje za punopravno članstvo Palestine u UN dolazi kada je rat u Gazi stavio više od 75 godina star izraelsko-palestinski sukob u središte. Na brojnim sastancima vijeća i skupštine, humanitarna kriza s kojom se suočavaju Palestinci u Gazi i ubistvo više od 34.000 ljudi na toj teritoriji, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze, izazvali su bijes mnogih zemalja.

Prvobitni nacrt skupštinske rezolucije značajno je izmijenjen kako bi se pozabavila zabrinutošću ne samo SAD, već i Rusije i Kine, prema trojici zapadnih diplomata, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti jer su pregovori bili privatni.

Prvi nacrt bi Palestini dodijelio “prava i privilegije neophodne da osigura njeno puno i efektivno učešće” na sjednicama skupštine i konferencijama UN-a “na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama”. Takođe se ne spominje da li Palestina može glasati u Generalnoj skupštini.

Prema riječima diplomata, Rusija i Kina, koje snažno podržavaju članstvo Palestine u UN-u, bile su zabrinute da bi davanje liste prava i privilegija navedenih u aneksu rezolucije moglo predstavljati presedan za druge buduće članice UN-a - s Rusijom u pitanju o Kosovu i Kini o Tajvanu.

Prema dugogodišnjem zakonodavstvu američkog Kongresa, od Sjedinjenih Država se traži da prekinu finansiranje agencija UN-a koje daju punopravno članstvo palestinskoj državi - što bi moglo značiti smanjenje članarina i dobrovoljnih doprinosa UN-u od njenog najvećeg davatelja doprinosa.

Konačni nacrt odbacuje dio koji bi Palestinu stavio “u ravnopravan položaj sa državama članicama”. A da bi se pozabavila kineskom i ruskom zabrinutošću, odlučila bi "na izuzetnoj osnovi i bez postavljanja presedana" da usvoji prava i privilegije iz aneksa.

Nacrt takođe dodaje odredbu u aneksu o pitanju glasanja, u kojoj se kategorično navodi: „Država Palestina, u svojstvu države posmatrača, nema pravo glasa u Generalnoj skupštini niti da se kandiduje za organe Ujedinjenih nacija.

Konačna lista prava i privilegija u nacrtu aneksa uključuje davanje Palestini prava da govori o svim pitanjima, a ne samo o pitanjima koja se odnose na Palestince i Bliski istok, pravo da predlaže tačke dnevnog reda i odgovara u raspravama, te pravo da bude biran za službenici u glavnim skupštinskim odborima.

To bi Palestincima dalo pravo da učestvuju na UN-ovim i međunarodnim konferencijama koje sazivaju Ujedinjene nacije - ali odbacuje njihovo "pravo glasa" koje je bilo u originalnom nacrtu.

Od zemalja regije, za rezoluciju su glasale Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, dok su Albanija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija bile suzdržane.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prvi je predao zahtjev Palestinske uprave za članstvo u UN-u 2011. Nije uspio jer Palestinci nisu dobili potrebnu minimalnu podršku devet od 15 članica Vijeća sigurnosti.

Otišli su na Generalnu skupštinu i uspjeli su sa više od dvotrećinske većine da im status bude podignut sa posmatrača UN na državu koja nije članica. To je otvorilo vrata palestinskim teritorijama da se pridruže UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući Međunarodni krivični sud.

Na glasanju Vijeća sigurnosti 18. aprila Palestinci su dobili mnogo više podrške za punopravno članstvo u UN. Glasovalo je 12 za, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarska su bile suzdržane, a Sjedinjene Države su glasale protiv i stavile veto na rezoluciju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG