Linkovi

SAD zadržavaju isporuke oružja, dok Izrael pokreće operaciju u Rafi


Dim se diže nakon izraelskog zračnog napada istočno od Rafaha, Pojas Gaze, 6. maja 2024.
Dim se diže nakon izraelskog zračnog napada istočno od Rafaha, Pojas Gaze, 6. maja 2024.

Po prvi put od početka rata između Izraela i Hamasa, Bidenova administracija je pauzirala isporuku oružja Izraelu zbog sve veće zabrinutosti zbog njegovog plana proširenja vojne operacije u Rafi koju Sjedinjene Države ne podržavaju.

Odluka je uslijedila nakon razgovora s Izraelom o tome kako će "operirati drugačije protiv Hamasa tamo nego drugdje u Gazi", rekao je visoki zvaničnik administracije u izjavi poslanoj Glasu Amerike. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman kako bi razgovarao o osjetljivoj stvari.

Kopneni napad na Rafah, u južnom dijelu Gaze, ugrozio bi živote 1,3 miliona civila koji su se evakuirali sa sjevera i centralnih dijelova teritorije da traže sigurnost od izraelskog vojnog odgovora na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.

Zvaničnici administracije su više puta govorili da SAD neće podržati invaziju na Rafah osim ako Izrael ne pruži vjerodostojan plan o tome kako će zaštititi civile. U telefonskom razgovoru 4. aprila, predsjednik Joe Biden upozorio je premijera Benjamina Netanyahua da će uskratiti vojnu pomoć ukoliko Izrael ne promijeni svoje ratno ponašanje.

Predsjednik Biden rekao je za CNN u intervjuu emitiranom u srijedu navečer da će SAD nastaviti isporučivati Izraelu odbrambenim oružjem, poput municije Iron Dome.

Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafu — još nisu otišli u Rafu — ako odu u Rafu, ja ne isporučujem oružje koje je korišteno kroz istoriju za obračun sa Rafom, za borbu protiv gradova, koji se bave tim problemom”, rekao je on.

Razmišljanja o zadržavanju oružja počela su u aprilu jer se činilo da je Izrael bliži odluci o Rafahu, rekao je zvaničnik. Od tada, Izraelci "nisu u potpunosti odgovorili na našu zabrinutost", a odluka o pauziranju transfera oružja izvršena je "prošle sedmice".

Pošiljka se trebala sastojati od 1.800 2.000 lb. bombe i 1.700 500-lb. bombe. Administracija je rekla da je uglavnom zabrinuta za „krajnju upotrebu 2.000-lb. bombe i uticaj koji bi mogli imati u gustom urbanom okruženju kao što smo vidjeli u drugim dijelovima Gaze."

US withholds weapons as Israel launches operation in Rafah
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Zvaničnik je rekao da druga oprema koja se razmatra uključuje Joint Direct Attack Munition, ili JDAM, komplete koji pretvaraju takozvane "glupe bombe" u precizno navođenu municiju.

Pauzirane pošiljke su izvučene iz prethodno izdvojenih sredstava, a ne iz dodatnih aproprijacija koje je Kongres usvojio u aprilu.

"Posvećeni smo da osiguramo da Izrael dobije svaki dolar izdvojen u dopuni", rekao je zvaničnik, ističući nedavno odobrenje oružja i opreme u vrijednosti od 827 miliona dolara, najnovije tranše stranog vojnog finansiranja.

Pauza je prvi put da su SAD iskoristile transfer oružja kako bi utjecale na ratno ponašanje Izraela od terorističkog napada Hamasa 7. oktobra.

Odbijanje zakonodavca

Na saslušanju u Senatu u srijedu, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je zakonodavcima da administracija nije donijela konačnu odluku o tome kako nastaviti s pošiljkom, "u kontekstu događaja koji se odvijaju u Rafi".

Ovu objavu pozdravili su naprednjaci u Demokratskoj stranci predsjednika Bidena, ali su je kritikovali republikanski zakonodavci.

"Predsjednikova očigledna nesposobnost da najradikalnije glasove na svom lijevom krilu zadrži podalje od Situacijske sobe nije samo sramotna abdikacija vodstva - to je opasno", rekao je vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell.

Republikanski senator Lindsey Graham nazvao je ovaj potez "apsurdnim".

Želiš mikro-upravljati ratom? Bacili smo dvije atomske bombe na Japance nakon Pearl Harbora. Da li se iko u Americi zaista zabrinuo zbog toga?” on je rekao.

McConell predsednik Predstavničkog doma republikanaca Mike Johnson poslali su pismo tražeći odgovore od Bidenove administracije zašto je odgodila isporuku oružja.

Izvještaji o pauzi u isporuci oružja prvi put su se pojavili u utorak, istog dana kada je predsjednik Biden ponovio svoju podršku Izraelu.

"Moja posvećenost sigurnosti jevrejskog naroda, sigurnosti Izraela i njegovom pravu da postoji kao nezavisna jevrejska država je gvozdena, čak i kada se ne slažemo", rekao je on u strastvenom govoru u utorak u čast sjećanja na šest miliona Jevreji ubijeni tokom Holokausta i druge žrtve nacističkog progona.

Izrael je najveći primatelj američke pomoći, skoro 4 milijarde dolara godišnje, većinom u obliku vojne pomoći.

Američki porezni obveznici subvencionirali su izraelsku proizvedenu humanitarnu krizu u Gazi”, rekao je Ari Tolany, direktor sigurnosne pomoći, trgovine oružjem i tehnologije u Centru za međunarodnu politiku. „Ako administracija nastavi da naoružava i obučava Izrael bez obzira na sve, Izrael nema podsticaja da promeni svoje ponašanje“, rekla je ona za Glas Amerike.

Odluka je uslijedila nakon vrtloga događaja u proteklih nekoliko dana u vezi s mogućnošću prekida vatre u Gazi.

Dogovor o okončanju neprijateljstava uparen s oslobađanjem talaca koje drži Hamas za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima činio se nadohvat ruke u ponedjeljak kada je Hamas rekao da je prihvatio uvjete primirja. Premijer Benjamin Netanyahu odbacio je tu verziju sporazuma i naredio izraelskim snagama da izvedu "ograničenu operaciju" u istočnom Rafi.

Izvještaj Kongresu

Istovremeno, administracija je propustila rok u srijedu da podnese izvještaj Kongresu o tome da li Izrael krši humanitarni zakon dok koristi oružje koje je isporučilo SAD u izraelskom ratu protiv Hamasa.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je tokom brifinga u utorak da Memorandum o nacionalnoj sigurnosti "neće biti proslijeđen danas. Nastavljamo da radimo na finalizaciji izvještaja. Očekujemo da ćemo ga dostaviti u vrlo bliskoj budućnosti."

Prema Memorandumu o nacionalnoj sigurnosti 20 (NSM20), objavljenom u februaru, Biden je u roku od 90 dana uputio izvještaj ministarstava za državu i odbranu Kongresu o tome da li su američki partneri koji su dobili američko oružje u skladu s međunarodnim i američkim zakonima.

To uključuje Leahyjeve zakone, dvije zakonske odredbe nazvane po senatoru Patricku Leahyju koje nalažu SAD-u da prekine pomoć svim stranim vojnim ili jedinicama za provođenje zakona ako utvrdi da postoje vjerodostojni dokazi o kršenju ljudskih prava.

Izrael je u martu dao svoja uvjeravanja o poštivanju NSM20, a State Department je u srijedu trebao izvijestiti Kongres da li smatra da su uvjeravanja Izraela vjerodostojna.

Kašnjenje bi moglo biti uzrokovano "suštinskim nesuglasicama koje se rješavaju ili samo regularnom birokratijom", a ne pokušajem da se stvori dodatni pritisak na Izrael, rekao je Josh Paul, bivši direktor agencije State Departmenta koja se bavi transferom oružja.

„Ali vidjećemo šta piše u izveštaju“, rekao je Pol za Glas Amerike. „Ako dođe do dužeg kašnjenja, to bi moglo ukazivati na ponovno pisanje.“

Grupe za ljudska prava i nezavisni posmatrači sedmicama pozivaju na obustavu američkog transfera oružja Izraelu, navodeći da je ono korišteno u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom i pravom o ljudskim pravima.

U aprilu je Paul, zajedno s drugim bivšim zvaničnicima administracije i akademicima, podnio izvještaj u kojem je detaljno naveo ono što se navodi kao nezakoniti napad Izraela koji koriste američko oružje na civile.

Amnesty International je podnio sličan izvještaj prije roka za NSM20.

Dopisnica VOA iz Kongresa Ketrin Gipson i dopisnica Pentagona Carla Baab i šef biroa State Departmenta Nike Ching dale su svoj doprinos ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG