Linkovi

Iran: Širenje rata u Gazi je neizbježno


Autobus UN-a prolazi pored uništene zgrade nakon izraelskog bombardiranja Rafaha u južnom pojasu Gaze 10. novembra 2023.
Autobus UN-a prolazi pored uništene zgrade nakon izraelskog bombardiranja Rafaha u južnom pojasu Gaze 10. novembra 2023.

Iran je upozorio da će razmjere patnje civila uzrokovanih izraelskim ratom protiv Hamasa neizbježno dovesti do širenja sukoba, jer su zvaničnici u Gazi izvijestili o izraelskim zračnim napadima na nekoliko bolnica u palestinskoj enklavi ili blizu njih.

Komentari iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana mogli bi povećati zabrinutost oko toga da li će diplomatski napori Washingtona i raspoređivanje američkih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu biti u stanju spriječiti sukob i dalju destabilizacije Bliskog istoka.

"Zbog povećanja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva Gaze, proširenje obima rata postalo je neizbježno", rekao je Amir-Abdollahian svom katarskom kolegi šeiku Mohammedu Bin Abdulrahmanu Al Thaniju u četvrtak navečer.

Iranska državna Press TV prenijela je komentare iznesene tokom telefonskog razgovora u petak.

Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze u proteklom mjesecu doveli su do humanitarne katastrofe sa hiljadama ljudi koji traže medicinsku pomoć i sklonište u nekoliko bolnica koje su još uvijek otvorene, a one u zoni borbenih dejstava su u velikoj opasnosti.

"Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na brojne bolnice tokom proteklih sati", rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze Ashraf Al-Qidra za televiziju Al Jazeera.

Qidra je rekao da je izraelski napad pogodio dvorište bolnice Al Shifa, najveće u gradu Gazi, uzrokujući žrtve, ali nije iznio detalje. Izrael je rekao da Hamas ima skrivene komandne centre i tunele ispod Al Šife, kao i druge bolnice kao što je indonežanska bolnica, što Hamas negira.

Izraelska vojska nije direktno komentarisala Qidrinu izjavu, koju Reuters nije mogao nezavisno provjeriti, ali je rekla da ne cilja na civile.

"Dok svijet vidi četvrti sa školama, bolnicama, izviđačkim grupama, dječjim igralištima i džamijama, Hamas vidi priliku za eksploataciju", navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Iran podržava Hamas, ali kaže da on nije igrao nikakvu ulogu u krvavom napadu militanata na Izrael prošlog mjeseca koji je pokrenuo krizu. Iran također podržava Hezbolah, libansku militantnu grupu koja ima duboke veze s Hamasom i Islamskim džihadom, još jednom palestinskom frakcijom u Gazi koju također podržava Iran.

Palestinci stoje na rubu kratera nakon izraelskog bombardiranja Rafaha u južnom pojasu Gaze 10. novembra 2023.
Palestinci stoje na rubu kratera nakon izraelskog bombardiranja Rafaha u južnom pojasu Gaze 10. novembra 2023.

EKSPLOZIJA OŠTETILA BOLNICU

Mjesečna izraelska vojna kampanja za brisanje Hamasa, nakon napada militanata na južni Izrael 7. oktobra, dovela je do toga da se bolnice u Gazi bore za opstanak, jer medicinske zalihe, čista voda i gorivo za generatore ponestaju.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da 18 od 35 bolnica u Gazi i 40 drugih zdravstvenih centara nisu radili zbog štete od granatiranja ili nedostatka goriva.

Palestinski mediji objavili su u petak video-snimku Al Shife, za koju Reuters nije mogao odmah potvrditi autentičnost, za koju kaže da prikazuje posljedice izraelskog napada na parking gdje su se sklonili raseljeni Palestinci.

Mogla se vidjeti lokva krvi pored tijela čovjeka koji je stavljen na nosila.

"S obzirom na tekuće napade i borbe u blizini (Al Shifa), ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit hiljada tamošnjih civila, među kojima je mnogo djece, koja traže medicinsku njegu i sklonište", rekao je Human Rights Watch na društvenoj mreži X.

Qidra je rekao da su pedijatrijska bolnica Al-Rantisi i dječja bolnica Al-Nasr "svjedoci niza direktnih napada i bombardovanja" u petak. Rekao je da su udari na teritoriji bolnice u Al-Rantisi zapalili vozila, ali su ona djelimično ugašena.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije saopćilo je u petak da je u blizini indonežanske bolnice tokom noći došlo do eksplozija, koje su oštetile dijelove bolnice, smještene na sjevernom kraju uske obalne enklave. Nije navedeno ko je odgovoran za eksploziju i nije prijavljeno da je bilo poginulih ili povrijeđenih.

"Indonezija još jednom osuđuje divlje napade na civile i civilne objekte, posebno na humanitarne objekte u Gazi", navodi se u saopćenju ministarstva.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u objavi na X u četvrtak da Izrael ima "obavezu da pravi razliku između terorista i civila i da se u potpunosti pridržava međunarodnog prava".

Bijela kuća je u četvrtak saopćila da je Izrael pristao da pauzira vojne operacije u dijelovima sjeverne Gaze na četiri sata dnevno, ali nije bilo znakova popuštanja u borbama.

Pauze, koje bi omogućile ljudima da pobjegnu duž dva humanitarna koridora i mogle bi se iskoristiti za oslobađanje talaca, bile su značajni prvi koraci, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sugerirao da će bilo kakve pauze biti raštrkane, a nije bilo službene potvrde o planu za ponavljajuće pauze.

Upitan hoće li doći do "zaustavljanja" borbi, Netanyahu je na kanalu Fox News rekao: "Ne. Borbe se nastavljaju protiv neprijatelja Hamasa, Hamasovih terorista, ali na određenim lokacijama u određenom periodu od nekoliko sati ovdje ili nekoliko sati tamo, želimo da omogućimo siguran prolaz civila iz zone borbe i to radimo."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG