Linkovi

Bijela kuća: Izraelci pristaju na dnevne četvorosatne pauze u borbama u Gazi


Izraelska vojska puca na zgradu na lokaciji koja je navedena kao Gaza
Izraelska vojska puca na zgradu na lokaciji koja je navedena kao Gaza

Izrael je pristao da od četvrtka pauzira operacije u sjevernoj Gazi na četiri sata dnevno, saopćila je Bijela kuća, što je prvi znak predaha u više od mjesec dana borbi koje su ostavile hiljade mrtvih i potaknule strah od regionalnog sukoba.

Pauze bi omogućile ljudima da pobjegnu duž dva humanitarna koridora i bile bi značajni prvi koraci, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija na ovim područjima tokom trajanja pauze i da taj proces počinje danas", rekao je Kirby.

Pauze, koje će biti objavljene tri sata unaprijed, proizašle su iz razgovora između američkih i izraelskih zvaničnika proteklih dana, uključujući razgovore koje je američki predsjednik Joe Biden vodio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, dodao je Kirby.

Ranije su se izraelske snage borile protiv Hamasovih militanata među razrušenim zgradama na sjeveru Pojasa Gaze, probijajući se bliže dvjema velikim bolnicama kako se položaj civila na opkoljenoj palestinskoj teritoriji pogoršavao.

Više hiljada Palestinaca bježalo je sa sjevera na jug koji je u sukobima bježao opasnom linijom fronta prepunoj tijela nakon što im je Izrael rekao da se evakuiraju, rekli su ljudi na ruti.

Ali mnogi ostaju na sjeveru, zbijeni u bolnicu Al Shifa i bolnicu al-Quds dok oko njih bjesne kopnene bitke i još više izraelskih zračnih udara pada odozgo.

Izrael kaže da njegovi neprijatelji imaju komandne centre ugrađene u bolnice.

U Dohi, čelnici CIA-e i izraelske obavještajne agencije Mossad sastali su se s premijerom Katara kako bi razgovarali o mogućem dogovoru oko talaca, rekao je američki zvaničnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman. Katar je u prošlosti služio kao posrednik s Hamasom.

U Parizu su se zvaničnici iz oko 80 zemalja i organizacija sastali kako bi koordinirali humanitarnu pomoć Gazi i pronašli načine da pomognu ranjenim civilima da pobjegnu iz opsade, koja je sada u drugom mjesecu.

„Bez prekida vatre, ukidanja opsade i neselektivnog bombardovanja i ratovanja, krvarenje ljudskih života će se nastaviti“, rekao je Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog savjeta za izbjeglice, prije saopštenja Bijele kuće.

Izrael i njegov glavni pobornik Sjedinjene Države kažu da bi potpuni prekid vatre bio od koristi Hamasu.

Izrael je pokrenuo napad na Gazu kao odgovor na prekogranični napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem su naoružani napadači ubili 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Bio je to najgori dan krvoprolića u 75-godišnjoj historiji Izraela i izazvao je međunarodnu osudu Hamasa i simpatije i podršku Izraelu.

Ali izraelska odmazda u enklavi pod upravom Hamasa izazvala je veliku zabrinutost jer se odvijala humanitarna katastrofa.

Palestinski zvaničnici rekli su da je do četvrtka ubijeno 10.812 stanovnika Gaze, od čega oko 40 posto djece, u zračnim i artiljerijskim napadima, dok osnovne zalihe ponestaju, a područja opustošena nemilosrdnim izraelskim bombardiranjem.

Stanovnici grada Gaze, uporišta Hamasa, rekli su da su izraelski tenkovi stacionirani oko tog područja. Obje strane su izvijestile da su jedna drugoj nanijele teške žrtve u intenzivnim uličnim borbama.

Izrael, koji je obećao da će izbrisati Hamas, kaže da su 33 njegova vojnika ubijena u njegovoj kopnenoj operaciji dok su napredovali u srce grada Gaze.

Hiljade Palestinaca potražilo je utočište u bolnici Al Šifa unutar grada Gaze uprkos naređenjima Izraela da evakuiše područje koje je opkolio. Sklanjaju se u šatore u krugu bolnice i kažu da nemaju kuda više.

Humanitarni ured UN-a OCHA saopćio je da su Izraelci ponovo rekli stanovnicima sjevera da se kreću na jug, te da se granatiranje oko glavnog puta nastavilo, ugrožavajući evakuisane.

"Vidjeli smo raspadnuta tijela, ljude iz civilnih automobila, civile poput nas, a ne vojne automobile ili ljude otpora", rekao je Khaled Abu Issa nakon što je sa svojom porodicom prešao na jug u Wadi Gazi.

Drugi stanovnik, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je da je prešao sa suprugom i šestoro djece.

"Morate držati svoju ličnu kartu u ruci i podići je dok prolazite pored izraelskih tenkova, a zatim hodati još nekoliko kilometara.", rekao je.

Južna područja su također bila pod redovnim napadima. U Khan Younisu, glavnom južnom gradu Gaze, stanovnici su u četvrtak ujutro pretraživali ruševine i zgrade uništene izraelskim zračnim napadom, nadajući se da će pronaći preživjele, rekli su svjedoci.

Tenzije su porasle i na drugim linijama rasjeda. Libanska islamistička grupa Hezbolah saopštila je da je ispalila projektile preko granice sa Izraelom, a izraelska vojska je rekla da je odgovorila artiljerijskom vatrom.

Izraelske snage su ubile deset Palestinaca u napadu na grad Jenin i izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Izraelska vojska saopštila je da sprovodi antiterorističke napade.

Neidentifikovani dron udario je u civilnu zgradu u južnom izraelskom lučkom gradu Eilatu, saopštila je izraelska vojska, nanijevši samo malu štetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG