Linkovi

Žestoke borbe u gradu Gazi, Izrael tvrdi da Hamas gubi kontrolu


Slika iz video priloga koji je Hamasov ured za medije objavio 8. novembra 2023. prikazuje, kako kaže, borbe između boraca brigade al-Qassama i izraelskih kopnenih snaga u sjevernoj i južnoj osi grada Gaze 7. i 8. studenoga.
Slika iz video priloga koji je Hamasov ured za medije objavio 8. novembra 2023. prikazuje, kako kaže, borbe između boraca brigade al-Qassama i izraelskih kopnenih snaga u sjevernoj i južnoj osi grada Gaze 7. i 8. studenoga.

Izraelska vojska je rekla da su njene trupe napredovale u srce grada Gaze, Hamasovog glavnog bastiona i najvećeg grada u primorskoj enklavi, dok je islamistička skupina rekla da su njeni borci nanijeli velike gubitke.

NAJNOVIJE :

  • Izraelski tenkovi nailaze na žestok otpor boraca Hamasa
  • Hamas koristi tunele za napad na izraelske snage u Gazi
  • SAD pozivaju da se Gaza i Zapadna obala ujedine pod upravom Palestinske uprave nakon rata
  • SAD želi ograničenja izraelske kontrole nad poslijeratnom Gazom

Ulične bitke bjesne u gradu Gazi, a Hamasovi borci koriste tunele za zasjede izraelskim snagama, dok su Sjedinjene Države rekle da Palestinci moraju upravljati Gazom nakon rata, suprotstavljajući se izjavama Izraela da će kontrolirati sigurnost na neodređeno vrijeme.

Naoružano krilo Hamasa u srijedu je objavilo video koji prikazuje intenzivne ulične bitke uz bombardirane zgrade u gradu Gazi.

Izraelski tenkovi naišli su na snažan otpor boraca Hamasa koji su koristili podzemne tunele za postavljanje zasjeda, prema izvorima iz Hamasa koji podržava Iran i odvojene militantne skupine Islamski džihad.

Izrael je napao Gazu kao odgovor na prekogranični napad Hamasa na jug Izraela 7. listopada u kojem su naoružani napadači ubili 1400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli prema izraelskim podacima oko 240 talaca

Palestinski dužnosnici rekli su da je do srijede ubijeno 10.569 ljudi, od kojih su 40 posto djeca. Izrael kaže da su 33 njegova vojnika ubijena.

Izraelski tenk manevrira kroz ruševine, usred tekuće kopnene invazije na palestinsku islamističku skupinu Hamas u sjevernom Pojasu Gaze, 8. studenog 2023. REUTERS/Ronen Zvulun
Izraelski tenk manevrira kroz ruševine, usred tekuće kopnene invazije na palestinsku islamističku skupinu Hamas u sjevernom Pojasu Gaze, 8. studenog 2023. REUTERS/Ronen Zvulun

UPRAVA VOĐENA PALESTINCIMA

Kako rat između Izraela i Hamasa ulazi u drugi mjesec, Washington je počeo raspravljati s izraelskim i arapskim čelnicima o budućnosti Pojasa Gaze bez vladavine Hamasa.

Iako se plan tek treba pojaviti, američki državni tajnik Antony Blinken iznio je očekivanja Washingtona u vezi s opkoljenim obalnim područjem.

"Nema ponovne okupacije Gaze nakon završetka sukoba. Nema pokušaja blokade ili opkoljavanja Gaze. Nema smanjenja teritorija Gaze", rekao je Blinken u srijedu na konferenciji u Tokiju.

Blinken je rekao da će možda biti potrebno "neko prijelazno razdoblje" na kraju sukoba, ali upravljanje nakon krize "mora uključivati upravljanje pod vodstvom Palestinaca i ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom upravom".

U ponedjeljak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao za ABC News da će Izrael "na neodređeno vrijeme" imati sigurnosnu odgovornost za enklavu nakon rata.

Izraelski dužnosnici od tada su pokušali pojasniti da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek trebaju artikulirati kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojne prisutnosti. Izrael je povukao svoje snage iz Gaze 2005.

Palestinska uprava (PA), koja ima ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael, kaže da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007., sastavni dio onoga što predviđa za buduću palestinsku državu.

Khalil al-Hayya, član rukovodstva Hamasa, rekao je za New York Times da je napad grupe na Izrael imao za cilj razbiti status quo i otvoriti novo poglavlje u borbi protiv Izraela.

"Uspjeli smo vratiti palestinsko pitanje na stol i sada nitko u regiji ne osjeća mir", rekao je, prema novinama u srijedu.

Saleh al-Arouri, zapovjednik Hamasa u egzilu, rekao je u srijedu za Al-Aqsa TV povezanu s Hamasom da su njegovi borci odlučni nanijeti gubitke izraelskim snagama u kopnenim bitkama u Gazi. "Što se više (Izrael) širi na terenu, to će njegovi gubici biti dublji", rekao je.

Isječak s Hamasovog videa objavljenog u srijedu prikazuje borce u Gazi kako trče pored hrpa krhotina i zaustavljaju se kako bi ispalili projektile s ramena na izraelske tenkove. Drugi im je pokazao kako pucaju iz pušaka s mjesta iza zgrada i kontejnera. Reuters nije uspio potvrditi autentičnost snimke.

Slika iz video priloga koji je Hamasov ured za medije objavio 8. novembra2023. prikazuje, kako kaže, borbe između boraca brigade al-Qassama i izraelskih kopnenih snaga u sjevernoj i južnoj osi grada Gaze 7. i 8. novembra.
Slika iz video priloga koji je Hamasov ured za medije objavio 8. novembra2023. prikazuje, kako kaže, borbe između boraca brigade al-Qassama i izraelskih kopnenih snaga u sjevernoj i južnoj osi grada Gaze 7. i 8. novembra.

IZRAEL BOMBARDIRA TUNELE

Glavni glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u srijedu da je "Hamas izgubio kontrolu na sjeveru" Gaze.

Izraelski borbeni inženjerci koristili su eksplozivne naprave kako bi uništili Hamasovu mrežu tunela koja se proteže stotinama kilometara ispod Gaze, rekao je. Vojska je rekla da je dosad uništila 130 tunelskih otvora.

Izrael je optužio Hamas za smrt civila u Gazi, rekavši da koristi stanovnike Gaze kao živi štit i skriva oružje i operativne centre u stambenim područjima.

Izraelske trupe odvele su strane novinare u srijedu na rubove grada Gaze. Novinari su vidjeli razoren krajolik gdje je svaka zgrada na vidiku bila izranjavana bitkama.

Zidovi su bili razneseni dok su rupe od metaka i šrapneli išarali fasade, a palme su bile raskomadane i polomljene.

Potpukovnik Ido, zamjenik zapovjednika 401. brigade, koji nije naveo svoje prezime, rekao je da su sve obitelji, dok su vojnici stigli do ovih zgrada, otišle.

"Tako da znamo da su svi ovdje naši neprijatelji. Ovdje nismo vidjeli civile. Samo Hamas", rekao je, stojeći u teško oštećenoj dječjoj spavaćoj sobi obojanoj u ružičasto.

Vojnici na novinarskoj turneji rekli su da se ispod obiteljskog stana nalaze dva kata radionica u kojima se izrađivalo oružje, uključujući dronove otkrivene u pet drvenih kutija. Tvrdnju nije bilo moguće provjeriti.

Ova slika koju je osigurao Maxar Technologies prikazuje kratkovalni infracrveni prikaz gorućih zgrada i aktivnih požara u gradu Gazi, 7. novembra 2023.
Ova slika koju je osigurao Maxar Technologies prikazuje kratkovalni infracrveni prikaz gorućih zgrada i aktivnih požara u gradu Gazi, 7. novembra 2023.

50 000 PALESTINACA OTIŠLO NA JUG

Oko 50.000 palestinskih civila napustilo je sjever u srijedu, rekao je Hagari, tijekom četiri sata mogućnosti koje je najavio Izrael.

Izraelska vojska je u više navrata rekla stanovnicima da se evakuiraju sa sjevera ili riskiraju da ostanu zarobljeni u nasilju. Najmanje 19 ljudi ubijeno je u srijedu u izraelskom zračnom napadu na kuću u blizini bolnice u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Gaze, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova enklave.

Nije bilo neposrednih izraelskih komentara ili detalja o prijavljenom napadu, koji bi, ako se potvrdi, bio treći na najveći izbjeglički kamp u Gazi u tjedan dana.

Dužnosnici UN-a i svjetske sile G7 pojačale su apele za humanitarnu pauzu u ratu kako bi se pomoglo civilima u Gazi, gdje ponestaje potrepština, uključujući hranu, lijekove i gorivo.

Pregovorima u kojima posreduje Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih čelnika Hamasa, pokušava se osigurati oslobađanje 10 do 15 talaca u zamjenu za humanitarnu stanku u Gazi od jednog do dva dana, rekao je u srijedu izvor upoznat s razgovorima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG