Linkovi

Žestina izraelske reakcije na napade Hamasa podijelila Amerikance


Dim tokom izraelskih bombardovanja u Gazi sa položaja preko granice u južnom Izraelu, 8. novembar 2023. (Foto: AFP / Jack Guez)
Dim tokom izraelskih bombardovanja u Gazi sa položaja preko granice u južnom Izraelu, 8. novembar 2023. (Foto: AFP / Jack Guez)

Amerikanci su sve skloniji da Izrael opisuju kao saveznika ali su podijeljeni oko toga da li su izraelske vlasti otišle predaleko u svom odgovoru na prošlomjesečni napad, navodi se u novom istraživanju agencije AP i Centra za istraživanja javnog mnijenja (NORC).

Istraživanje - koje je sprovedeno od 2. do 6. novembra - takođe ukazuje na skepticizam demokrata prema Izraelu, što bi moglo da predstavlja izazov za predsjednika Joe Bidena dok pokušava da balansira između podrške odbrani Izraela i promijenjenih prioriteta svoje stranke.

"To je veoma komplikovano", kaže Karolin Rejes, 36-godišnja pristalica Demokratske partije iz Njujorka. "A, ja neću ni da se pretvaram da razumijem komplikovanu prirodu odnosa između Sjedinjenih Država i Izraela."

Tokom ankete u avgustu, samo 32 odsto Amerikanaca opisalo je Izrael kao saveznika koji dijeli američke interese i vrijednosti. Ali taj broj se povećao na 44 procenta u posljednjem istraživanju, koje je sprovedeno poslije napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1400 Izraelaca.

Međutim, samo 36 odsto je reklo da je izuzetno ili veoma važno pružiti pomoć izraelskoj vojsci u borbi protiv Hamasa. Takođe, 40 odsto Amerikanaca je reklo da je izraelska vojna reakcija u Gazi otišla predaleko. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je 10 hiljada Palestinaca poginulo u višenedeljnom izraelskom bombardovanju i nedavnoj kopnenoj invaziji.

Rejes se prisjetila da je čula na vijestima o broju poginulih i pomislila: "Izgleda tako mnogo, da sam mislila da to nije tačno."

Četiri hiljade djece je umrlo u Gazi, saopštilo je Hamasovo ministarstvo zdravlja, a Rejes kaže da je time prekoračena svaka granica. To je osjećanje koje je češće prisutno među demokratima, od kojih 58 odsto smatra da je protivnapad Izraela pretjeran.

Ukupno 38 odsto Amerikanaca reklo je da je odgovor Izraela bio dobar, a samo 18 odsto smatra da nije otišao dovoljno daleko.

Komplikovanju situacije doprinosi zainteresovanost Amerikanaca da istovremeno balansiraju nekoliko spoljnopolitičkih ciljeva. Oko 60 odsto smatra da je izuzetno ili veoma važno da SAD pomognu da se povrate taoci koje drži Hamas u Gazi, dok je oko polovine reklo istu stvar o sprječavanju nanošenja štete palestinskim civilima ili pružanju humanitarne pomoći na toj teritoriji.

Skoro dvije trećine Amerikanaca, 63 odsto, ne odobrava način na koji predsjednik Biden rješava sukob između Izraela i Hamasa, dok samo jedna trećina odobrava. To je u skladu sa njegovim ukupnim rejtingom - 60 odsto odraslih Amerikanaca ne odobrava način na koji Biden obavlja svoj posao predsjednika, dok 38 odsto odobrava.

Robert Bird, 50-godišnji demokrata iz Virdžinije, rekao je da mu je drago što Biden podržava Izrael.

U Drugom svjetskom ratu, kada se desio holokaust, "Sjedinjene Države su predugo čekale da pomognu jevrejskoj zajednici" rekao je on. "Mislim da smo naučili iz naših grešaka iz prošlosti. Divno je što imamo predsjednika koji je spreman da istupi i uradi pravu stvar."

Bird je naveo da će ostati zadovoljan Bidenovim rešavanjem situacije "sve dok tamo ne budemo vojno uključeni“, i zadovoljan je reakcijom Izraela na napad Hamasa.

"Izrael pokušava da zadrži svoju nezavisnost“, kaže on. "Oni rade ono što bi vjerovatno trebalo da rade da bi zadržali nezavisnost."

Takva osjećanja su manje uobičajena među mlađim biračima kao što je Šon O'Hara, 18-godišnjak iz Kalifornije. On kaže da je registrovan da glasa, ali da ne pripada ni jednoj političkoj stranci.

"Finansiranje takvog rata nije baš u skladu sa mojim uvjerenjima. Mislim da je bolje da se ne miješamo". O'Hara je zabrinut zbog podrške Izraelu jer "kolonizuju cijelu Palestinu i to već godinama."

Iako su se ljudi koje poznaje saosjećali sa Izraelom poslije napada Hamasa, O'Hara ističe da se to odjednom promijenilo.

Zapadna obala ostaje pod vojnom okupacijom. Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali je uveo blokadu kada je Hamas preuzeo kontrolu, a već godinama postoje sporadične borbe.

Amerikanci svaljuju krivicu za trenutni sukob na Hamas, koji vlada SAD smatra terorističkom organizacijom. Oko dvije trećine Amerikanaca, 66 odsto, reklo je da Hamas ima veliku odgovornost za rat, dok je 35 odsto reklo isto za Izrael.

Aron Filipson, 64-godišnji republikanac sa Floridie, rekao je da je razočaran Bidenovim pristupom ratu.

"On ne zauzima pravilan stav. Izgleda da on pokušava da diktira politiku Netanjahuu, a čini se da Netanjahu ne sluša ništa od toga", rekao je on, misleći na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Nikad nisam vidio tako veliko antiizraelsko osjećanje. Užasno je to što se sada dešava", kaže on.

Oko polovine Amerikanaca, 52 odsto, kaže da su izuzetno ili veoma zabrinuti da će rat između Izraela i Hamasa povećati predrasude prema Jevrejima u Sjedinjenim Državama. Istu zabrinutost zbog predrasuda prema muslimanima dijeli 43 odsto.

Većina demokrata takođe je zabrinuta zbog predrasuda prema Jevrejima, 57 odsto, i muslimanima, 58 odsto. Mala većina republikanaca zabrinuta je zbog predrasuda prema Jevrejima, 54 odsto, a, manje je zabrinutih zbog Muslimana, 28 odsto.

Filipson je rekao da ne želi ponovo da glasa za Donalda Trumpa, ali će razmisliti o podršci bivšem predsjedniku na izborima naredne godine.

"Pod Bidenovim vođstvom sve se raspada upravo sada i taj rat je kao šlag na torti", rekao je on.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.239 punoljetnih građana. Procenat greške u uzorcima za sve ispitanike je plus ili minus 3,9 odsto.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG