Linkovi

Ivana Stradner: Zapad se mora boriti protiv ruskih dezinformacija na Balkanu


Ivana Stradner: Potrebno je da se Zapad vrati u informacioni balkanski prostor
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Ivana Stradner: Potrebno je da se Zapad vrati u informacioni balkanski prostor

Dugogodišnji ruski utjecaj na Balkanu postaje tema razgovora i u Washingtonu, nakon izvještaja o sve lošijem odnosu prema medijima, i stanju demokratije uopće u Bosni i Hercegovini. 

Tako je ove nedjelje u glavnom gradu Sjedinjenih Država održana i panel diskusija o utjecaju Rusije na područje Crnog mora, te Zapadnog Balkana.

Dio odgovornosti, smatrali su američki stručnjaci, leži u politici Zapada koji nije bio dovoljno angažiran u posljednjih deset godina, dok Moskva jeste, i to vrlo uspješno uz duboko razumijevanje činjenice da raspaljivanje nacionalizma i ograničenje sloboda daljnje ugrožava stabilnost regiona. Takvo stanje odgovara vladi u Moskvi.

„Rusija odavno razume kako Balkan može da se iskoristi u korist Moskve, kroz investiranje u desničarske grupe kako bi došlo do porasta nacionalizma, što upravo danas vidimo. Rusija je to uspela da uradi upravo zato što Zapad nije bio prisutan da se dovoljno bavi promocijom demokracije u regionu. Tako da su to sve posljedice zbog izolacionizma koji nažalost traje previše dugo”, govori Ivana Stradner iz Fondacije za odbranu demokracije u Washingtonu.

Ona ističe da demokracija počinje sa slobodnim medijima, a najopasnijim segmentom smatra činjenicu da nacionalizam usljed ovih utjecaja raste osobito kod mladih i to u prostoru gdje zapravo nema slobodnih medija.

Na pitanje na koji način se ova situacija može promijeniti Ivana Stradner odgovara: „Ono što Zapad moze da učini je da se vrati na informacioni prostor i da počne snažnije širiti informacije na isti način kao što to radi Rusija, ali nekoristeći neistinu, već istinu, jer istina je na našoj strani, koristi ofanzivne informacione operacije. Amerika je kroz ceo hladni rat osvajala srce i duše širom sveta, kroz svoju umetnost, kroz svoju muziku... Danas nažalost, ovo sto sada vidimo na Balkanu, u tom kontekstu, nažalost takva vrsta metodologije ne bi imala isti nivi efikasnosti. Ali ono što bi Zapad trebao je da na informacionom prostoru upravo pokaze kako Rusija nije prijatelj na Balkanu, da govori upravo o korupciji i da govori jasno u informacionom prostoru koliko sloboda medija zapravo ne postoji. Najbolji način da se to uradi je kroz otvaranje novih nezavisnih medija koji će omogućiti mladim ljudima da mozda kroz blogove izraze ono što zaista misle. ”

Stradnerova dodaje da bi bilo dobro da Sjedinjene Države i NATO ponovno uspostave jedan hibridni tim, koji je prije nekoliko godina i bio na Balkanu, kako bi se borili protiv ruskih dezinformacija, i da se zatvore farme trolova koje sve ove godine zagađuju informacijski prostor i demokratske vrijednosti.

XS
SM
MD
LG