Linkovi

Freedom House: BiH već 10 godina nazaduje po pitanju sloboda


Američka neprofitna organizacija Freedom House, koja se bavi istraživanjem i promocijom demokracije, u godišnjem izvještaju kaže da je od zemalja Zapadnog Balkana Kosovo imalo najveći napredak u zadnjih godinu dana, dok se BiH ocjenjuje kao zemlja koja već deset godina bilježi nazadak.

BiH zauzima 31. mjesto, između Rusije i Indije. Sa jednom od čelnica organizacije, Amy Slipowitz, razgovarala novinarka srpskog servisa Glasa Amerike Ivana Konstantinović.

Na pitanje kako je Kosovo upsjelo postići takav uspjeh u njegovanju i pomacima u demokraciji, Slipowitz govori: „Jedan od razloga je da su stranke i individue izgubile politička prava zasnovana na protekcionizmu i nepotizmu, a takve mreže su postale manje politički utjecajne pod novom vlasti na Kosovu. Također, ranije marginalizirane grupe, poput LGBTQ zajednice, žene uopće i pripadnici etničkih Srba, sada imaju mnogo veće predstavništvo u vladinim institutcijama, i općenito u političkom životu. U smislu građanskih sloboda, akademske slobode su ojačale, i sve je manje političkih pritisaka kada je u pitanju liderstvo univerziteta.”

Novinarka Glasa Amerike Ivana Konstantinović intervjuiše Amy Slipowitz iz Freedom Housea.
Novinarka Glasa Amerike Ivana Konstantinović intervjuiše Amy Slipowitz iz Freedom Housea.

Među zemljama s najvećim nazatkom u zadnjoj deceniji je BiH, a Slipowitz objašnjava zašto: „Tačno, BiH se nije nikada oporavila od ovog upornog nazatka. Pogledajte samo 2022. godinu i vidjet ćete šta ju to drži i dalje u kategoriji djelomično slobodne zemlje, i na nižem mjestu nego što je to bila prije 10 godina: lokalne vlasti i dalje zanemaruju zaštitu ljudskih prava, a to rezultira nastavkom diskriminacije prema manjinama. Napredak u konačnom kažnjavanju svih ratnih zločina je spor. Nadalje, kao i ranijih godina, i prošlogodišnji izbori su obilježeni značajnim neregularnostima u nekim dijelovima BiH. Jedan od krupnih primjera za to je činjenica da je visoki predstavnik upotrijebio svoje izvršne ovlasti da izmijeni izborni zakon u Federaciji.”

XS
SM
MD
LG