Linkovi

EU: Neprihvatljivo je uvođenje zakona o "stranim agentima" u RS-u


Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je najavio uvođenje propisa o "stranim agentima" u entitetu RS.
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je najavio uvođenje propisa o "stranim agentima" u entitetu RS.

Neprihvatljive su nedavne najave vlasti Republike Srpske (RS) o uvođenju propisa, koji bi mogli značajno suziti prostor za građanski angažman, navodi se u odgovoru Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa 9. marta.

Delegacija EU je komentirala najave vlasti RS-a da će uskoro donijeti zakon o nevladinim organizacijama, po uzoru na Akt o registraciji stranih agenata koji postoji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Vlasti RS-a ne bi trebale strahovati od rada organizacija civilnog društva. Naprotiv, njihov angažman je ključna komponenta demokratskih društava, istakli su za RSE iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini (BiH)

Dodali su da EU smatra veoma značajnim doprinos civilnog društva procesu evropskih integracija u BiH, a civilno društvo suštinskim dijelom napretka i reformi u zemlji.

Svako neutemeljeno ograničavanje efektivnog ostvarivanja temeljnih prava i sloboda, uključujući pravo na udruživanje (i izražavanje), samo po sebi je u suprotnosti sa težnjama BiH da napreduje na evropskom putu, poručuju iz Delegacije EU.

Ključni prioritet 11. iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU poziva BiH da osigura povoljno okruženje za civilno društvo.

Neutemeljena ograničenja u djelovanju organizacija civilnog društva predstavljaju žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

Trifunović: Otvoren lov na novinare u RS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG