Linkovi

Ambasada SAD o Dodikovom zakonu o stranim agentima: Znamo kako taj film završava


Američka zastava u ambasadi u Sarajevu.
Američka zastava u ambasadi u Sarajevu.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini (BiH) navodi da bi se zakonom o stranim agentima i uvođenjem klevete u krivični zakon drastično narušila prava i slobode ljudi u entitetu Republika Srpska (RS).

„Predloženi zakoni stigmatizirali bi i ušutkali nezavisne glasove u Republici Srpskoj koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike”, stoji u saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost Vlade Republike Srpske i omogućili nesmetano brujanje korupcije. Napadi predloženih zakona na temeljne slobode obeshrabrili bi legitimne kompanije da ulažu u Republiku Srpsku.”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio uvođenje zakona o stranim agentima, odnosno zakona o djelovanju nevladinih organizacija, govoreći kako će biti po uzoru na onaj u SAD-u.

„Ovaj smo film već gledali i znamo kako završava”, navodi Ambasada.

„Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. godine i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli. Ruske vlasti upotrijebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorjenjivanje slobodnih medija.”

Ambasada objašnjava da je američki zakon o stranim agentima „dijametralno je suprotan ovom pristupu”. Kažu da, prema tom zakonu (FARA), svaki pojedinac ili organizacija koja zastupa ili lobira u ime stranog nalogodavca mora se registrovati kod Ministarstva pravosuđa i prijaviti prirodu aktivnosti i finansijsku naknadu.

„FARA ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti te se ne primjenjuje na neovisne medije niti organizacije civilnog društva. FARA omogućava javnosti da bude informisana o aktivnostima stranih agenata u Sjedinjenim Državama bez ograničavanja slobode govora ili udruživanja na bilo koji način”, stoji u daljnjem obrazloženju.

U današnjoj reakciji sa saopštenje američke ambasade, Dodik je rekao kako zakoni koje planira uvesti RS ne tiču se SAD-a.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH, rekla je u razgovoru za Glas Amerike u četvrtak kako Dodik najava zakona o „stranim agentima” više sliči ruskom modelu, nego američkom.

„Mislim da je to više pokušaj zastrašivanja civilnog društva i gušenja reakcija upravo na izmjene krivičnog zakona (kriminalizacija klevete), i na kraju jedna takva retorika dovela je do direktnih napada na pojedine novinare”, rekla je ona.

Korajlić je ukazala na pokušaj vlasti u Gruziji da uvedu zakon o „stranim agentima”, što je ovih dana dovelo do velikih protesta i na kraju je rezultiralo povlačenjem tog zakonskog prijedloga.

Ivana Korajlić: Dodikova najava zakona o "stranim agentima" više sliči ruskom modelu, nego američkom
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

Ambasada se osvrnula i na uvođenje klevete u krivični zakon, za što je predviđena novčana ili zatvorska kazna.

„Kriminalizirajući radnje koje se obično tretiraju kao građanske parnice, ovaj bi zakon ugrozio slobodu izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i imao direktan uticaj na sposobnost novinara da prenose istinu”, kažu u američkoj ambasadi.

„Jučerašnji napadi na imovinu novinara u RS i omalovažavajući odgovor vlasti jasno pokazuju koliko je već neizvjesna situacija za nezavisne medije u Republici Srpskoj.”

Narodna skupština RS razmatrat će izmjene i dopune Krivičnog zakona RS u utorak, 14. marta.

Trifunović: Otvoren lov na novinare u RS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG