Linkovi

Istraživanje: Donald Trump suočen sa pesimizmom Amerikanaca


President Donald Trump speaks on stage during the first day of the Republican National Committee convention, Monday, Aug. 24, 2020, in Charlotte. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks on stage during the first day of the Republican National Committee convention, Monday, Aug. 24, 2020, in Charlotte. (AP Photo/Evan Vucci)

Predsjednik Amerike Donald Trump obećava da će pokazati optimističnu viziju za Ameriku, ove nedjelje na Republikanskoj konvenciji. Ali to će slušati i javnost, koja je jako pesimistična u vezi sa smjerom u kome ide zemlja i jako nezadovoljna načinom na koji se on i federalna vlada bore protiv pandemije koronavirusa. 

Većina Amerikanaca misli da nije dovoljno urađeno da se pomogne pojedincima, malim preduzećima i školama dok traje pandemija, prema najnovijem istraživanju agencije AP i NORC, Centra za istraživanje javnosti. Samo 31 odsto Amerikanaca podržava način na koji Trump vodi borbu protiv pandemije, veliki pad od 44 odsto u martu, kada je virus počeo da se širi Sjedinjenim Državama.

Negativan stav javnosti o načinu na koji Trump vodi bitku protiv koronavirusa, stavlja ga u defanzivan položaj kako se bliži odmjeravanje snaga sa demokratom Joe Bidenom na novembarskim izborima. Jedan od izazova za republikansku konvenciju je da ubijedi Amerikance da će se nešto promijeniti ili popraviti u njegovom odgovoru na pandemiju ako mu glasači daju još 4 godine u Bijeloj kući.

Ipak, Trump je pokazao jako malo spremnosti da prizna da je potrebna ikakva korekcija. On je više puta ponavljao da je virus skoro iskorijenjen, čak i dok je ubrzano rastao broj slučajeva, i to u državama koje su mu potrebne za pobjedu. Takođe je insistirao na tome da je Amerika bolje od ostalih država zaustavila pandemiju, iako SAD ima najviši broj slučajeva u svijetu, više od 5, 7 miliona, i najviše preminulih, preko 176 hiljada.

"Da bi ubijedio, treba da postoji strategija, a ne samo retorika", rekao je Whit Ayres​, republikanski istraživač javnog mnijenja, o Trumpovim izazovima ove nedjelje.

Predsjednik u nedjelju sa 4 večeri konvencije ulazi sa prosječnim rejtingom od 35 odsto. To je pad sa 43 odsto koliko je imao u martu, ali i dalje i u okvirima u kojima se kretao većinom svog mandata. Ukoliko padne ispod toga dok se približava izborni dan, to bi moglo da napravi razliku u njegovim nadama za reizbor.

Njega podržavaju uglavnom republikanci, 79 odsto njih odobrava kako obavlja posao, a samo 5 odsto demokrata.

Trump takođe mora da se suoči sa uvreženim negativnim stavovima Amerikanaca u vezi sa pravcem u kom vodi zemlju, dok od glasača traži da mu povjere mandat, umjesto da daju povjerenje Bidenu. Anketa AP i NORC pokazala je da samo 23 odsto ispitanih smatra da nacija ide u dobrom pravcu, dok 75 odsto misli da je pogrešan.

Republikanski strateg Gail Gitcho​ izjavila je da je raspoloženje građana imperativ za predsjednika i da zbog toga treba da ima optimističan ton tokom konvencije.

"Najvažnije vrijeme za optimizam je onda kada buja pesimizam. Tada je najpotrebniji i daje najbolje rezultate", rekla je Gitcho, koja je bila savjetnica senatoru Mittu Romneyju u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2012.

Najviše rejtinge Trump bilježi u domenu ekonomije: 47 odsto Amerikanaca podržava njegovo liderstvo u ekonomiji, što je ipak pad sa 56 odsto u martu. Očekuje se da Trump jako insistira na svojim ekonomskim uspjesima tokom konvencije, uz napomenu da će kako bude slabila pandemija koronavirusa, ponovo uvesti zemlju u period stabilnog rasta i otvaranja radnih mjesta.

Trumpovi savjetnici će takođe iskoristiti Bidenovu najavu da će zatvoriti državu da spriječi širenje virusa, ako tako budu preporučivali zdravstveni zvaničnici. Oni vjeruju da je Amerikancima dosta restrikcija i da su fokusirani na načine da se bezbjedno otvori ekonomija i da privreda radi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG