Linkovi

Najvažnije

Spoljnopolitička platforma republikanaca zasnovana na Trumpovoj agendi "Amerika prvo"

U.S. President Donald Trump reacts at the Republican National Convention in Charlotte.

Spoljnopolitička agenda Republikanske stranke je protekle četiri godine gotovo u potpunosti definisana pristupom predsjednika Donalda Trumpa međunarodnim odnosima, koji obuhvata nove trgovinske sporazume, spekticizam prema međunarodnim organizacijama i pozive da se smanji broj američkih vojnika u inostranstvu.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera za njeno suzbijanje, republikanci ove godine nisu utvrđivali novu stranačku platformu, u kojoj se tradicionalno iznosi partijska vizija i politički prioriteti.

Međutim, Republikanska stranka je u rezoluciji, objavljenoj na konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini, navela da bi "nesumnjivo jednoglasno podržala agendu Trumpove administracije, da je mogla da se sastane ove godine i napiše novu platformu".

Stranka je podržala Trumpove spoljnopolitičke ciljeve, koji uglavnom odražavaju predsjednikov slogan "Amerika prvo", prvobitno iznesen tokom kampanje 2016. godine a zatim ponovljen u ponedjeljak u agendi za drugi mandat, koju je objavio njegov izborni štab. Među drugim spoljnopolitičkim ciljevima su "vraćanje trupa kući" i "kraj zavisnosti od Kine".

Kina

Kina je postala jedna od glavnih spoljnopolitičkih tema u kampanji za izbore 2020. godine zbog Trumpovog trgovinskog rata, ali i odgovora Pekinga na pandemiju koronavirusa.

Predsjednik Donald Trump rukuje se sa kineskim vicepremijerom Liu Heom, nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma u Bijeloj kući, 15. januar 2020. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Donald Trump rukuje se sa kineskim vicepremijerom Liu Heom, nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma u Bijeloj kući, 15. januar 2020. (Foto: AP/Evan Vucci)

Sjedinjene Države i Kina su u junu potpisale prvu fazu trgovinskog dogovora poslije međusobnog uvođenja tarifa na proizvode vrijedne milijarde dolara. Republikanska stranka je pozdravila sporazum kao dokaz da predsjednik može da ispuni svoje trgovinske ciljeve. Dogovor je potpisan nakon što je Trumpova administracija postigla novi trgovinski sporazum za Sjevernu Ameriku.

Međutim, pregovori o drugoj fazi dogovora sa Kinom su u zastoju. Trump je u julu rekao da mu taj sporazum "znači mnogo manje" zbog, kako je ocijenio, kineske uloge u širenju pandemije koronavirusa. Ovog mjeseca je otkazao novu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom, navodeći da "trenutno ne želi da priča s njom".

Pojedini članovi Republikanske stranke zatražili su od Trumpa da zauzme još oštriji stav o Kini.

Edward Alden​, visoki saradnik Savjeta za spoljnopolitičke ondnose, očekuje da će Trump, ako bude ponovo izabran, još više zaoštriti spor sa Kinom.

“Obje stranke, a naročito republikanska, vide Kine ne samo kao ekonomskog rivala, već i kao sve veću bezbjednosnu pretnju", ocenjuje Alden.

Među ciljevima u Trumpovoj agendi za drugi mandat su i "povratak milion radnih mjesta u proizvodnom sektoru iz Kine" i sprječavanje sklapanje federalnih ugovora sa kompanijama koje sele poslove u Kinu.​

Avganistan

Predsjednik Trump u platformi za drugi mandat obećava i da će "zaustaviti beskonačne ratove" i vratiti američke vojnike kući, a slično je poručio i u kampanji 2016. godine.

Iako često ponavlja da želi da okonča ratove u Iraku, Siriji i Avganistanu, Trump se suočava sa problemima kada je riječ o ispunjenu cilja da smanji broj američkih vojnika raspoređenih u inostranstvu.

Američki vojnici u Avganistanu (Foto: Reuters/Lucas Jackson)
Američki vojnici u Avganistanu (Foto: Reuters/Lucas Jackson)

Predsjednik Trump je 2017. godine, na zahtjev tadašnjeg komandanta snaga u Avganistanu Johna Nicholsona​, pristao da poveća broj vojnika u toj zemlji na oko 14.000.

Broj pripadnika američkih snaga u Avganistanu sada je ponovo 8.500 što je gotovo isti nivo kao i kada je Trump preuzeo položaj 2017. godine.

Predsjednik je nedavno iznio plan za dalje povlačenje američkih trupa, što je dio još neispunjenih uslova iznesenih u sporazumu koji su SAD i Talibani potpisali ranije ove godine.

Trump je pravdao pregovore sa Talibanima, navodeći u obraćanju u Ujedinjenim nacijama 2019. godine da "SAD nikada nisu vjerovale da postoje stalni neprijatelji".

Charles Stevenson​, profesor američke spoljne politike na Univerzitetu Johns Hopkins (SAIS), rekao je da kandidati obje stranke često obećavaju da će smanjiti broj vojnika, ali da teško ispunjavaju to obećanje kada preuzmu predsjednički položaj.

“Postoji cijena potpunog povlačenja iz regiona, uključujući diplomatsku i političku", ističe Stevenson.

Međunarodni savezi

Trumpov pristup diplomatiji je mnogo drugačiji od većine bivših američkih predsjednika. Javno je dovodio u pitanje vrijednost međunarodnih saveza i organizacija, među kojima su NATO, Svjetska trgovinska organizacija (STO) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kada je riječ o NATO-u, Trump je tvrdio da mnoge članice ne troše dovoljno novca na odbranu i da time ne ispunjavaju u potpunosti zacrtane ciljeve.

“NATO članice moraju da plaćaju više, SAD moraju da plaćaju manje. To nije fer", tweetovao je Trump prije samita alijanse 2018. godine.

Predsjednik Donald Trump na samitu u Londonu, 4. decembar 2019. godine (Foto: AP)
Predsjednik Donald Trump na samitu u Londonu, 4. decembar 2019. godine (Foto: AP)

Ekonomski troškovi često su ključni faktor u Trumpovim spoljnopolitičkiom stavovima. Američki lider preispitivao je troškove održavanja velikih američkih vojnih baza širom svijeta, uključujući u Japanu, Južnoj Koreji i Njemačkoj.

Takođe je povukao SAD iz niza međunarodnih sporazuma od preuzimanja položaja, među kojima su Pariski klimatski sporazum, Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa sa Rusijom i nuklearni sporazum sa Iranom.

Trump je kritikovao i tradicionalne američke saveznike, a sporio se i sa nizom svjetskih lidera, između ostalog, i sa liderima Njemačke, Francuske i Kanade.

Alden smatra da Trumpova agenda "Amerika prvo" često zalazi u politiku koja se može bolje opisati kao "Samo Amerika".

Ističe da su SAD, pod Trumpom, "potpuno napustile ideju o važnosti saveznika i međunarodne saradnje".

Trump je pravdao svoj pristup, a u Ujedinjenim nacijama je 2019. godine poručio da "pametni lideri uvijek na prvo mjesto stavljaju dobrobit svog naroda i zemlje.

"Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama", naglasio je američki predsjednik.

Sjeverna Koreja

Trumpovi odnosi sa svjetskim liderima često imaju ključnu ulogu u njegovoj spoljnoj politici.

To je najviše očigledno u odnosima sa Sjevernom Korejom. Trump je na početku mandata nazvao sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una "mali raketaš" i prijetio Severnoj Koreji "vatrom i bijesom", da bi zatim poručio da je "razvio veoma dobar odnos sa Kimom".

Trump se sastao sa Kimom tri puta, a navodno su razmijenili i najmanje 25 ličnih pisama.

Predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider KimJong Un rukuju se tokom sastanka u demilitarizovanoj zoni, 30. jun 2019. godine
Predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider KimJong Un rukuju se tokom sastanka u demilitarizovanoj zoni, 30. jun 2019. godine

Na prvom samitu u Singapuru 2018. godine, dvojica lidera saglasila su se da rade na "potpunoj demilitarizaciji Korejskog poluostrva", ali nikada nisu usaglasila detalje tog sporazuma.

Uprkos nedostatku detalja, Trump je postigao određen uspjeh u sastancima sa Kimom. Od početka održavanja samita, Pjongjang se uzdržao od velikih raketnih i nuklearnih testova.

Međutim, pregovori su već mjesecima u zastoju, a Sjeverna Koreja odbija da razgovara. Kim je u januaru 2020. godine rekao da je spreman na "dugoročni" spor sa Amerikom.

See all News Updates of the Day

SAD: Ekonomski rast bolji od očekivanog na kraju 2022, ekonomisti očekuju blažu recesiju

Ljudi kupuju u robnoj kući Macy's tokom Crnog petka u New Yorku 25. novembra 2022. 

Američka ekonomija rasla je brže nego što se očekivalo u posljednjem kvartalu 2022, ali to vjerovatno daje preuveličano dobru sliku najveće svjetske privrede jer je mjera domaće potražnje zabilježila najsporiji rast u posljednje dvuhe i po godine, što je odraz većih troškova pozajmljivanja.

U izvještaju Sekretarijata za ekonomiju o porastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je objavljen u četvrtak, navodi se da je polovina ubrzanog rasta podstaknuta naglim povećanjem zaliha kompanija, od kojih su neke vjerovatno neželjene.

I dok je potrošnja zadražala solidan tempo rasta, najveći dio povećanja potrošnje dogodio se početkom posljednjeg kvartala. Maloprodaja je značajno oslabila u novembru i decembru.

Ovo bi mogao da bude posljednji kvartal čvrstog rasta prije nego što se u potpunosti osjete zakašnjeli efekti najbržeg ciklusa zatezanja monetarne politike Federalnih rezervi (Centralne banke SAD) od osamdesetih godina prošlog vijeka. Većina ekonomista očekuje recesiju do druge polovine godine, iako blažu u poređenju sa prethodnim padovima, zbog izvanredno snažnog tržišta rada.

Maloprodaja je naglo oslabila u posljednja dva mjeseca, a proizvodnja se izgleda pridružila tržištu nekretnina u recesiji. Dok tržište rada ostaje snažno, poslodavci nastavljaju da osjećaju nelagodu što bi na kraju moglo da utiče na zapošljavanje.

"Američka ekonomija ne pada sa litice, ali gubi izdržljivosti i rizikuje dobit rano ove godine", smatra Sal Guatieri, ekonomista iz Toronta. "To bi trebalo da ograniči Federalne rezerve na još samo dva mala povećanja kamatnih stopa u narednim mjesecima".

Bruto domaći proizvod povećan je 2,9 odsto po godišnjoj stopi u posljednjem kvartalu, vlada je saopštila u svojoj procjeni u četvrtak. Ekonomija je rasla 3,2 odsto u trećem kvartalu. Ekonomisti koje je konsultovala agencija Reuters, predviđaju povečanje BDP-a od 2,6 odsto.

Snažan rast u drugoj polovini je izbrisao 1,1 odsto poremećaja u prvih šest mjeseci. U 2022. godini, ekonomija je rasla 2,1 odsto, u odnosu na 5,9 procenata prijavljenih 2021. Federalne rezerve prošle godine podigle je svoju osnovnu stopu stopu za 425 bazičnih poena, sa skoro nule na 4,25-4,50 odsto, najviše od kraja 2007. godine.

Potrošnja, koja predstavlja više od dvije trećine ekonomske aktivnosti u SAD, pomogla je rastu, uglavnom odražavajući porast potrošnje robe na početku kvartala, uglavnom na motorna vozilia. Potrošači također troše na usluge kao što su zdravstvo, stanovanje, komunalije i na ličnu njegu.

Potrošnja je podržana otpornošću tržišta rada kao i viškom ušteđevine nagomilanim tokom covid pandemije. Prihod na raspolaganju domaćinstava poslije obračuna inflacije je povećan na 3,3 odsto, pošto je porastao za jedan odsto u trećem kvartalu. Stopa štednje porasla je sa 2,7 odsto na 2,9 odsto.

Ali potražnja za dugotrajnim proizvodima, koji su uglavnom kupljeni na kredit, opala je, a neka domaćinstva, posebno sa nižim prihodima, potrošila su svoju ušteđevinu.

Kao rezultat toga, zalihe su porasle na 129,9 milijardi dolara, u poređenju sa 38,7 milijardi dolara u prethodnom kvartalu. Zalihe su povećale rast BDP-a za 1,46 procenata. Smanjivanje zaliha, vladina trošenja i trgovina, povećale su domaću potražnju za samo 0,2 odsto, što je sporije u odnosu na treći kvartal.

Američke akcije su se povećale. Dolar je bio stabilan u odnosu na više stranih valuta. Cijene američkih dionica su pale.

Nadolazeća recesija

Uprkos jasnim znakovima slabe predaje prema 2023, neki ekonomisti su oprezni optimisti da će ekonomija zaobići totalnu recesiju i, umjesto toga, trpjeti nadolazeće opadanje u kojem će sektori ekonomije opadati pojedinačno, prije nego svi odjednom.

Oni tvrde da monetarna politika sada djeluje sa manjim zastojem, nego što je to ranije bio slučaj zbog tehnološkog napretka i transparentnost američke centralne banke, što je, kako su rekli, rezultiralo time da su finansijska tržišta i realna ekonomija djelovale u očekivanju povećanja kamatnih stopa.

Ulaganje u stanovanje je pretrpjelo sedmi uzastopni kvartalni pad, najduži takav od kolapsa tokom Velike recesije od 2007. do 2009. godine, ali postoje znaci da se tržište nekretnina stabilizuje.

Hipotekarne kamate su padale dok su federalne rezerve usporavale
tempo povećanja kamatnih stopa.

Odvojeni izvještaj Sekretarijata za rad u četvrtak pokazao je da se prvobitan broj zahtjeva za državnu pomoć za nezaposlene smanjio za
6.000 na sezonski prilagođenih 186.000 za nedjelju koja se završila 21. januara, što je najniži nivo od aprila 2022.

Broj ljudi koji i dalje dobijaju nadoknadu poslije prve nedjelje pomoći, što je pokazatelj zapošljavanja, povećao se za 20.000 na milion i 675 hiljada u nedelji zaključno sa 14. januarom.

Kompanije van tehnološke industrije, kao i sektori osjetljivi na kamate, kao što su nekretnine i finansije gomilaju radnike pošto su se mučili da pronađu radnu snagu tokom pandemije.

Američki lideri su dužni da čuvaju državne tajne - samo ne kod kuće

Dokumenta koja je Sekretarijat za pravosuđe podnio sudu u slučaju zaplijene povjerljivog materijala na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi (Foto: AP/Jon Elswick)

Demokrate su oštro reagovale kada je otkriveno da bivši predsjednik Donald Trump posjeduje povjerljiva dokumenta koja su trebalo da budu predata vladi kada je napustio položaj.

Zatim su im se u kritikama pridružili i republikanci, ali kada je otkriveno da aktuelni predsjednik Joe Biden također nije adekvatno postupao sa povjerljivim dokumentima.

Sada, kada je povjerljivi materijal otkriven i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Mike Pencea, stranačke kritike postale su jedinstvene.

Najveće američke državne tajne, po svemu sudeći, nisu uvijek bezbjedne kod najviših zvaničnika. Ni kada su u Trumpovim rukama, koji odbacuje vladina pravila i običaje, niti kada ih posjeduju Biden i Pence, koji ih poštuju.

"Šta se zaboga ovdje događa" zapitao se senator sa Floride Marco Rubio, vodeći republikanski član senatskog Odbora za obavještajne poslove, komentarišući Penceov slučaj.

"Očigledno je da postoji sistemski problem u izvršnoj grani. Govorimo o dvije uzastopne administracije iz dvije različite stranke, sa najvišim zvaničnicima koji drže dokumenta tamo gdje im nije mjesto", rekao je Rubio.

Predsjedavajući odbora, demokratski senator iz Virginije Mark Warner, imao je savjet za sve bivše i buduće predsjednike, bez obzira na stranačku pripadnost: "Provjerite ormare".

U utorak je otkriveno da su povjerljiva dokumenta pronađena u Penceovoj kući u Indiani, a njegov advokat Gregory Jacob je o tome obavijestio Nacionalni arhiv - koji je zadužen da čuva materijale iz Bijele kuće.

Jacob je naveo da je mali broj dokumenata slučajno spakovan i poslat na Penceovu ličnu adresu na kraju mandata Trumpove administracije. Dokumenta su otkrivena kada je bivši potpredsjednik, podstaknut viješću da su povjerljivi papiri pronađeni u Bidenovoj kući i bivšoj kancelariji, tražio od advokata da provjere da li su neka i u njegovom posjedu.

Specijalni tužioci vode istragu o Trumpovom i Bidenovom slučaju. U sva tri slučaja, nije javno poznat značaj pronađenih povjerljivih dokumenata, niti da li njihovim neadekvatnim rukovanjem ugrožena nacionalna bezbjednost. Međutim, jasno je da su neka dokumenta pronađena na Trumpovom imanju Mar-a-Lago na Floridi bila strogo povjerljiva.

Trump je oštro reagovao kada su agenti FBI-a pretražili njegovu kuću u potrazi za dokumentima koja nisu trebalo da budu u njegovom posjedu, iako se mjesecima suprostavljao naporima da se ona predaju Nacionalnom arhivu. Zbog toga je vlada bila primorana da izda nalog da se dokumenta oduzmu.

Bidenovi saradnici ističu da je predsjednik brzo i potpuno sarađovao kada su povjerljiva dokumenta pronađena u njegovoj bivšoj kancelariji u Washingtonu, iako su mjesecima čekali da objave šta se dogodilo.

U Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju republikanci, kongresmen iz države Ohio Mike Turner - jedan od kandidata za predsjedavajućeg Odbora za obavještajne poslove - rekao je da će tražiti istu obavještajnu i procjenu rizika u Penceovom slučaju, kao što je to uradio i u prethodnim.

"Ozbiljna je stvar kada bilo koji vladin zvaničnik pogrešno postupa sa povjerljivim dokumentima", rekao je Turner.

Nepravilno postupanje sa bezbjednosnim informacijama postalo je politički motivisano pitanje tokom predsjedničke trke 2016. godine, kada je Hillary Clinton - demokratska kandidatkinja - istraživana zbog neadekvatne prakse slanja mailova dok je bila državna sekretarica.

Tadašnji direktor FBI-a James Comey zaključio je da su Clinton i njeni saradnici "bili izuzetno nemarni kada je riječ o veoma osjetljivim, povjerljivim informacijama" ali da to nisu namjerno radili. Preporučio je da se ne podižu optužnice.

U velikoj američkoj vladi ima mnogo ljudi koji imaju uvid u barem neke tajne koje bi trebalo da čuvaju. Prema jednom vladinom izvještaju, oko 1,25 miliona vladinih službenika prošlo je najstrožu bezbjednosnu kontrolu 2019. godine.

Curenje povjerljivih informacija u medijima nije neuobičajeno. Međutim, članovi Kongresa iz obje stranke smatraju da nešto ne funkcioniše kako treba, kada predsednik, bivši predsjednik i bivši potpredsjednik posjeduju papire koje ne bi trebalo da imaju.

"Ne vjerujem da su postojali "zlokobni motivi" kada je riječ o načinu na koji su predsjednik Biden, predsjednik Trump ili potpredsjednik Pence tretirali povjerljive informacije. Imamo problem sa povjerljivim informacijama koji mora da bude riješen", tvitovao je republikanski senator Lindsay Graham.

Demokratski senator iz Oregona, Ron Wyden - jedan od vodećih članova senatskog Odbora za obavještajne poslove - rekao je da su on i republikanski senator iz Kansasa Jerry Moran godinama radili na izmjeni sistema klasifikacije dokumenata, koji je nazvao "nefunkcionalnim haosom".

"U sistemu ima toliko stvari da je teško utvrditi šta bi trebalo da bude označeno kao povjerljivo, a zatim je teško utvrditi gdje bi trebalo skinuti tu oznaku", rekao je Wyden.

Avril Haines, direktorica nacionalnih obavještajnih službi, "je prvi put poslije više godina počela da radi na tome na dvostranačkoj osnovi. Mislim da je to hrabar potez", poručio je Wyden.

Predstavnici bivših predsjednika Billa Clintona, Georgea Busha mlađeg i Baracka Obame, kao i bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja, saopštili su da povjerljiva dokumenta nisu pronađena u njihovom ličnom posjedu.

Međutim, najmanje nekoliko puta godišnje, bivši zvaničnici iz svih nivoa vlade otkriju da posjeduju povjerljivi materijal i predaju ga vlastima, rekla je za AP neimenovana osoba upoznata sa situacijom.

Ta osoba navela je da je bivši predsjednik Jimmy Carter pronašao povjerljive papire u svojoj kući u Georgiji, najmanje jednom prilikom, i da ih je vratio Nacionalnom arhivu. Međutim, ti papiri su zakonski pripadali Carteru, zato što je tek po isticanju njegovog mandata usvojen zakom kojim se sva predsjednička i potpredsjednička dokumenta definišu kao imovina američke vlade.

Jason Baron, bivši direktor u Nacionalnom arhivu, rekao je da je moguće da se naprave nenamjerne grešne kada jedna administracija predaje vlast drugoj, imajući u vidu "užurbane pripreme osoblja za predsjedničku tranziciju".

"Nisam iznenađen što se dokumenta sa oznakama povjerljivo mogu naći među ličnim papirima u kućama bivših vladinih zvaničnika", ističe Baron i preporučuje da se od najviših zvaničnika zahtijeva da osiguraju strogu procjenu "ličnih" papira prije nego što kutije napuste kancelarije.

Na Capitol Hillu, u međuvremenu, postalo je jasno da je Penceov slučaj ponovo poremetio razmjenu optužbi.

"Niko nije iznad zakona. Ne znam kako bilo ko može da ima povjerljiva dokumenta. Na svakom koji sam ja vidio velikim slovima piše "povjerljivo", rekao je republikanski senator sa Floride Rick Scott.

Republikanski senator iz Texasa John Cornyn podsjetio je da se povjerljiva dokumenta premještaju iz kancelarija raznih odbora samo u zaključanim torbama.

Wyden ističe da je tokom njegovog staža u odborima uvijek bilo pravilo da se ništa ne iznosi iz prostorije. "I tačka", zaključio je demokratski senator.

Najnapredniji tenkovi mogli bi da promijene kurs rata u Ukrajini

Tenk Leopard 2

Sjedinjene Države i Njemačka planiraju opskrbiti Ukrajinu najsavremenijim glavnim borbenim tenkovima, sistemima naoružanja koji bi mogli dramatično da promijene odnos snaga na bojnom polju dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije.

Pošto SAD i Njemačka predaju tenkove Ukrajini, otvoriće se vrata drugim silama u Evropi koje su u NATO, od kojih više desetina koristi napredni njemački tenk Leopard 2, da također prebace teško naoružanje u Ukrajinu.

Glas Amerike je u utorak potvrdio da SAD planiraju da objave da li će Ukrajini isporučiti desetine naprednih tenkova M1 Abrams, koji su daleko rjeđi u Evropi.

Ako Ukrajina bude u stanju apsorbuje značajan broj naprednih tenkova, rekli su stručnjaci za Glas Amerike, to bi moglo da ima veliki uticaj na njene napore da istjera ruske snage sa približno 20 odsto ukrajinske teritorije koja je ostala okupirana skoro godinu dana pošto je Rusija započela invaziju u punom obimu.

Njemačka je bila pod izuzetnim pritiskom drugih evropskih zemalja da dozvoli zemljama koje su kupile njene tenkove Leopard da ih daju Ukrajini, što bi inače bilo zabranjeno zakonima o kontroli izvoza. Ranije ovog mjeseca, zvaničnici u Berlinu su rekli da će Ukrajini obezbijediti Leoparde samo ako SAD obezbijede M1 Abrams.

Glavni borbeni tenkovi

M1 Abrams i Leopard 2 se smatraju "glavnim borbenim tenkovima", što znači da mogu igrati više uloga na modernom bojnom polju. Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da su to dva od samo tri modela tenkova koji se rangiraju kao najnapredniji u arsenalu SAD i njihovih saveznika iz NATO, dok je drugi Challenger 2 britanske proizvodnje.

Iako bi bilo koji od ova tri sistema Ukrajini dao snažan podsticaj na bojnom polju, snabdijevanje i održavanje tenkova Leopard 2 moglo bi da bude najjednostavniji sa logističke tačke gledišta, s obzirom na njihovu široku distribuciju širom kontinenta. M1 Abrams, iako je vjerovatno najnapredniji od ova tri, predstavlja posebne izazove u održavanju, jer ga pokreće mlazni turbinski motor koji zahtijeva posebno gorivo i način popravke, dok Leopard koristi jednostavniji dizel motor.

Tenk M1 Abrams
Tenk M1 Abrams

Leopard 2 je prvi put ušao u upotrebu 1979. godine, ali je od tada mnogo puta unaprjeđivan. Pravi se u više varijanti, ali generalno, tenk je dugačak oko 10 metara, širok 3,75 metara i težak je preko 60 tona. Njegov glavni top ispaljuje izuzetno snažne granate od 120 milimetara. Također nosi dva mitraljeza kalibra 7,62 mm, jedan postavljen koaksijalno sa glavnim oružjem, a drugi koji može da se podiže pod uglom, za gađanje aviona.

M1 Abrams je nešto noviji i nosi slične sisteme naoružanja. Također je nešto teži od Leoparda 2 i ima napredniji oklop.

Oba tenka pružaju odličnu zaštitu za članove posade. Važno je da imaju skladište za municiju koje je odvojeno od odjeljka za posadu, što je bezbjednosna karakteristika koja nedostaje mnogim ruskim tenkovima i koja je doprinijela tome da ukrajinske snage uspiju da unište ili onesposobe veliki broj ruskih tenkova tokom invazije.

Sposobnost manevrisanja

Potreba Ukrajine za tenkovima postala je očiglednija u posljednjih nekoliko mjeseci, pošto je rat prešao u značajno drugačiju fazu. Krajem ljeta i početkom jeseni, Ukrajina je bila u stanju da izvede niz širokih kontranapada, nadjačavši ruske snage i tjerajući ih nazad na istok.

Uz nekoliko izuzetaka, napredak ruskih snaga dalje u Ukrajini je zaustavljen i one su vraćene na teritorije duž istočne strane Ukrajine. Međutim, u oblastima koje još drže, ruske snage su izgradile jake odbrambene pozicije koje imaju cilj da ograniče sposobnost Ukrajine da manevriše oko njih.

Andrew Metrick, saradnik u Programu odbrane u Centru za novu američku bezbjednost, rekao je za Glas Amerike da tenkovi mogu da pomognu u rješavanju tog problema.

"Radi se o vraćanju sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga za operativni manevar", rekao je on. "To stvara snage koje probijaju ušančene ruske položaje i omogućavaju im da iskoriste superiornu vojnu silu i mobilnost kako bi okupili ruske snage."

Kombinovano naoružanje

John Spencer, predsjedavajući studija urbanih ratova Političkog foruma Madison, rekao je za Glas Amerike da je Ukrajini potrebno "kombinovano oružje" za napor koji koordinira pješadiju, artiljeriju, vazdušnu podršku i prije svega - tenkove, kako bi izgurala Rusiju sa tih položaja.

"Bez glavnih borbenih tenkova - i to puno njih - Ukrajina je veoma ometena u svojoj sposobnosti da napadne odbrambene položaje koje Rusi svuda grade", rekao je.

Spencer, koji je služio kao komandant tenka u američkoj vojsci tokom rata u Iraku, rekao je da dok Ukrajina ima neka druga oklopna vozila, uključujući američka borbena vozila Bradley, ništa nema iste mogućnosti kao glavni borbeni tenk.

"Bradley ima mnogo tanji oklop i ima mnogo manju vatrenu moć", rekao je. "Ne može da razbije odbrambene linije."

Tenkovi, rekao je, "stvoreni su da utru put kroz odbrambene linije".

Mjeseci zalaganja

Ukrajinski zvaničnici, koji su se mjesecima apelovali za nabavku naprednih tenkova, nagrađeni su prošle nedjelje sa vijestima da će Velika Britanija obezbijediti više od desetak naprednih tenkova Challenger 2, što je potez za koji su se mnogi nadali da će učiniti da uslijedi neposredna slična akcija iz Njemačke. Kada se to nije dogodilo, ukrajinski zamjenik ministra spoljnih poslova Andrij Melnik rekao je da je to prouzrokovalo "ogromno razočaranje za sve Ukrajince".

Njemačka je izuzetno nevoljna u vezi sa pitanjem snabdijevanja Ukrajine tenkovima, koji su prevashodno ofanzivno oružje. U ranijim fazama rata, veći dio oružja koje su Ukrajini isporučivale zapadne sile, uključujući Njemačku, mogla bi se klasifikovati kao defanzivno i smatralo su se da je manje vjerovatno da će izazvati eskalaciju od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Potrebno na stotine tenkova

Specser, Političkog foruma Madison, rekao je za Glas Amerike da bi Ukrajini trebalo dati stotine glavnih borbenih tenkova, uz neophodnu podršku, da bi uticaj na rat bio pravi. U idealnom slučaju, tenkovi idu napred zajedno sa mehanizovanom pješadijom, transportovanom na bojno polje u vozilima kao što je Bradley, i podržavani artiljerijom i vazdušnim snagama.

Ostaje nejasno koliko će od svake vrste tenkova zaista stići do Ukrajine. Iako postoji više od 2.000 Leoparda 2 raspoređenih u više zemalja u Evropi, nema ni približno toliko tenkova M1 Abrams.

Na raspolaganju su i neki neraspoređeni tenkovi. U utorak, odbrambena kompanija Rheinmetall saopštila je njemačkoj novinskoj agenciji RND da bi mogla da isporuči do 139 tenkova Leopard, ali je veći dio njih, 88, stariji model Leopard 1.

Povjerljiva dokumenta pronađena i u kući bivšeg potpredsjednika Pencea

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Državama Mike Pence (Foto: AP/John Minchillo)

Dokumenta sa oznakom povjerljivo su prošle nedelje pronađena u kući bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država Mikea Pencea u Indiani, saopštio je njegov advokat.

"Po svemu sudeći je riječ o malom broju dokumenata sa oznakama povjerljivo koji su slučajno spakovani i poslati na ličnu adresu bivšeg potpredsjednika na kraju mandata prošle administracija", naveo je Penceov advokat Greg Jacob u pismu koje je prošle nedjelje upućeno Nacionalnom arhivu, koji je zadužen za čuvanje dokumenata iz Bijele kuće.

Jacob je dodao da je Pence "angažovao pravnog zastupnika da pregleda pronađene zapise nakon što je objavljeno da su povjerljiva dokumenta pronađena u kući predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, u Delawareu".

Sekretarijat za pravosuđe već je imenovao specijalne tužioce da sprovedu istragu o povjerljivim dokumentima pronađenim na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi i u Bidenovoj kući i bivšoj kancelariji u Washingtonu.

Iz Sekretarijata je saopšteno da je oko 300 dokumenata sa oznakom povjerljivo, a nekim slučajevima i strogo povjerljivo, uzeto iz Mar-a-Laga i zvaničnici pokušavaju da utvrde da li bi Trump ili bilo ko drugi trebalo da budu optuženi za nelegalno posjedovanje tih papira ili za pokušaj opstrukcije višemjesečne krivične istrage.

Jacob je naveo da "Pence nije znao da se u njegovoj kući nalaze osjetljiva ili povjerljiva dokumenta" i da "razumije veliki značaj zaštite osjetljivih i povjerljivih informacija i spreman je da u potpunosti sarađuje sa Nacionalnim arhivom i bilo kojom odgovarajućom istragom".

Također je dodao da je Pence odmah zaštitio dokumenta pronađena u sefu. Prema naknadnom pismu advokata iz 22. januara, agenti FBI su preuzeli dokumenta iz Penceove kuće.

Portparol Sekretarijata za pravosuđe odbio je da komentariše slučaj, a Penceov advokat nije odgovorio na zahtjev AP-a za komentar. Pence je u intervjuu za AP u avgustu rekao da nije sa sobom uzeo povjerljiva dokumenta kada je napustio položaj.

Na direktno pitanje da li je zadržao povjerljive informacije po odlasku s položaja potpredsjednika, Pence je odgovorio: "Ne, koliko ja znam".

update

Poljska razmatra slanje tenkova u Ukrajinu čak i bez njemačkog odobrenja

Tenkovi Leopard 2

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da Poljska gradi koaliciju zemalja spremnih da pošalju tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu čak i ako Njemačka ne da formalnu dozvolu za takve transfere.

Mateusz Morawiecki je rekao novinarima da će Poljska tražiti dozvolu Njemačke, ali da je traženje odobrenja Njemačke od sekundarnog značaja.

"Stalno vršimo pritisak na vladu u Berlinu da stavi na raspolaganje svoje Leoparde", rekao je Morawiecki.

Njemačka ministrica vanjskih poslova rekla je u nedjelju da se Berlin neće protiviti ako Poljska odluči poslati tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu da joj pomognu u borbi protiv ruskih osvajača.

Annalena Baerbock je rekla za francuski TV kanalu LCI da, iako Poljska nije zatražila dozvolu za izvoz svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ako zahtjev bude upućen, "ne bismo stajali na putu".

Ukrajina je dugo traži tenkove za borbu protiv ruskih snaga koje koriste modernije tenkove od onih koje Ukrajinci imaju na raspolaganju.

Njemačka je do sada bila suzdržana da pošalje svoje Leopard 2 u Ukrajinu ili da odobri njihov transfer od strane zemalja koje su kupile tenkove od Njemačke.

Ranije u nedjelju, njemački kancelar Olaf Scholz, pod pritiskom da dozvoli isporuku tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu, rekao je u nedjelju da će sve odluke o isporuci oružja biti donesene u koordinaciji sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Prošle sedmice Njemačka i zapadni saveznici nisu donijeli odluku o tome da li će Njemačka pristati da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, ili će dozvoliti drugim zemljama koje ih imaju da to učine, uprkos molbama Ukrajine da moderni tenkovi pojačaju svoje odbrambene napore.

Scholz, upitan u nedjelju na konferenciji za novinare u Parizu o obezbjeđivanju tenkova Ukrajini, rekao je da su se sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj koordinaciji sa zapadnim partnerima. "To ćemo raditi u budućnosti", rekao je on.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leclerc u Ukrajinu.

Makron je rekao da slanje tenkova ne smije eskalirati situaciju, mora uzeti u obzir vrijeme za obuku Ukrajinaca da budu efikasni i ne smije ugroziti sigurnost Francuske.

"Što se tiče Leclercsa, tražio sam od ministra vojske da poradi na tome, ali ništa nije isključeno", rekao je Macron, dodajući da će taj potez morati biti koordiniran sa saveznicima kao što je Njemačka u narednim danima i sedmicama.

Njemački izvori rekli su Reutersu da će Njemačka dozvoliti slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu kako bi pomogli njenoj odbrani od Rusije ako Sjedinjene Države pristanu da pošalju svoje tenkove. Međutim, američki zvaničnici su rekli da administracija predsjednika Joea Bidena nije spremna poslati svoje tenkove, uključujući M1 Abrams.

Scholz je bio u Parizu sa najvišim čelnicima svoje vlade na sastanku sa svojim francuskim kolegama.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG