Linkovi

Grupa bivših republikanskih članova Kongresa podržala Bidena


Jeff Flake, bivši senator iz Arizone, tokom svog mandata u Kongresu otvoreno se sukobljavao sa predsjednikom Trumpom.
Jeff Flake, bivši senator iz Arizone, tokom svog mandata u Kongresu otvoreno se sukobljavao sa predsjednikom Trumpom.

Prvog dana republikanske nacionalne konvencije, bivši senator iz Arizone Jeff Flake i najmanje 24 bivša republikanska člana Kongresa podržali su kandidaturu demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena.

Bidenov izborni štab je saopštio da su se bivši članovi Kongresa pridružili njegovom programu "Republikanci za Bidena" koji je pokrenut u ponedjeljak, u namjeri da se privuku i motivišu republikanci koji razmišljaju o tome da glasaju Bidena.

Joe Biden
Joe Biden

Nekoliko političara na listi Bidenovog štaba i ranije je izrazilo podršku bivšem potpredsjedniku - uključujući bivšeg kongresmena iz Pennsylvanije​ Charliea Denta​ i bivše senatore Gordona Humphreyja iz New Hampshirea i Johna Warnera iz Virginije.

Najistaknutiji od njih, Jeff Flake, dolazio je u sukob sa predsjednikom Trumpom tokom svoje službe u Senatu i često je otvoreno kritikovao predsjednika.

Krajem septembra, u autorskom članku za Washington Post, Flake je pozvao republikance da ne podrže Trumpovu kandidaturu za drugi mandat, navodeći da je predsjednik "tako jasno pokazao da ne zaslužuje najviši položaj u zemlji."

Ovo je najnoviji dio strategije Bidenove kampanje da privuče umjerene i konzervativne birače pomoću istaknutih republikanaca koji su ga podržali.

Među republikancima koji su prošle nedjelje govorili na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji bili su bivši guverneri i država Ohio i New Jersey John Kasich i Christine Todd Whitman​, bivši državni sekretar Colin Power i bivša članica Predstavničkog doma Susan Molinari.

U izjavi za Fox News, Trumpov štab nije želio da pridaje veći značaj vijesti o republikancima koji podržavaju Bidena.

"Joe Biden je promašaj u washingtonskoj močvari pola vijeka, i zato nije čudo

Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

da su se stvorenja iz močvare okupila da zaštite jednog od svojih", rekao je Tim Murtaugh, direktor komunikacija u Trumpovom izbornom štabu.

“Predsjednik Trump ima podršku bez presedana - veću od 95% - među pravim republikanskim biračima i takođe osvaja podršku u Bidenovim ključnim glasačkim kategorijama - među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i članovima sindikata. Uspjesi koje je predsjednik Trump ostvario za sve Amerikance odnijeće ga do pobijede u novembru", rekao je on.

Trumpov izborni štab će na republikanskoj konvenciji, pak, predstaviti neke demokratske političare koji su prešli na njihovu stranu. Među njima je kongresmen iz New Jerseyja Jeff Van Drew​ koji je prošle godine rekao da prelazi u Republikansku partiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG