Linkovi

Istraga o opozivu predsjednika Trumpa otvara se za javnost


Capitol Hill
Capitol Hill

Demokrate u Predstavničkom domu sljedeće nedjelje pokreću novu fazu istrage o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, rundom javnih svjedočenja bivših zvaničnika administracije. Ti svjedoci će pružiti detaljnu sliku o Trumpovom navodnom pozivu stranoj vladi da se umiješa u izbore 2020. 

Poslije nedelja svjedočenja iza zatvorenih vrata, pretresi na Capitol Hillu sada će biti otvoreni za javnost.

Predsjedavajući odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, kongresmen Adam Schiff, vodiće te razgovore sa svjedocima, za koje se demokrate nadaju da će građanima Amerike pokazati zbog čega predsjednik Trump treba da bude opozvan.

Bivši ambasador Willam Taylor izlazi sa svjedočenja iza zatvorenih vrata na Capitol Hillu, 22. oktobra 2019.
Bivši ambasador Willam Taylor izlazi sa svjedočenja iza zatvorenih vrata na Capitol Hillu, 22. oktobra 2019.

Prvi će svjedočiti jedan od ključnih svjedoka demokrata, ambasador William Taylor, kome je Schiff izrazio podršku.

„On je neko za koga vjerujem da svojoj zemlji služi na još jedan, vitalan način, time što otkriva neke duboko uznemiravajuće činjenice koje je saznao”, rekao je Schiff.

Taylor, najviši američki diplomata u Ukrajini, već je rekao kongresmenima da je bilo očigledno da je američka vojna pomoć Ukrajini dovedena u vezu sa saradnjom te zemlje u istrazi Trumpovog političkog protivnika, bivšeg potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

Sljedeće nedelje takođe svjedoče zvaničnik State Departmenta George Kent i bivša američka ambasadorica u Ukrajini Mari Jovanovič, koji će kongresmenima pričati o pokušajim da se tradicionalni američki spoljnopolitički kanali zaobiđu, u korist Rudyja Giulianija, predsjednikovog privatnog advokata.

Republikanci kažu da u centru pažnje treba da bude predsjednikov telefonski razgovor sa Volodimirom Zelenskim.

Predsjednici SAD i Ukrajine sastali su se na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku 25. septembra 2019.
Predsjednici SAD i Ukrajine sastali su se na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku 25. septembra 2019.

„Vjerujem transkriptu, vjerujem predsjedniku Zelenskom i predsjedniku Trumpu, i vjerujem u činjenicu da Ukrajinci nisu ni znali da je pomoć zamrznuta i da Ukrajinci nisu ništa uradili da bi ona bila odblokirana, kada je bila odmrznuta. To su osnovne činjenice, ali tu su i buka i prašina koju diže gospodin Schiff, iako suštinski nemaju veze sa tim što se zapravo dogodilo”, ocijenio je republikanski kongresmen Jim Jordan.

Trump je proces opoziva u Predstavničkom domu nazvao nepravednim.

Ne bi trebalo da imaju javne pretrese. To je prevara. To je isto kao onaj lov na vještice sa Rusijom”, rekao je američki predsjednik.

Demokrate, međutim, slijede sličnu proceduru koja je primijenjena u istragama za opoziv predsednika Richarda Nixona i Billa Clintona, ističe Elaine Kamarck​, analitičarka Instituta Brookings.

„Proces opoziva, u ovom trenutku, je kao proces sa velikom porotom. Oni prikupljaju dokaze, iznijeće optužbe a republikanci u Predstavničkom domu će svakako imati priliku da opovrgnu te optužbe”, objašnjava ona.

Formalna optužnica po jednom ili više osnova, mogla bi da se podigne u Kongresu već u decembru, i skoro sigurno bi bila usvojena u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate.

Uslijedilo bi suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci - koje vjerovatno ne bi završilo uspješno za demokrate, što znači da bi predsjednik Trump ostao na položaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG