Linkovi

Bijela kuća komunicira sa Iranom o pritvorenim Amerikancima, iranska strana tvrdi da kontakti nisu direktni


Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, tokom brifinga sa novinarima. (REUTERS/Tom Brenner)
Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, tokom brifinga sa novinarima. (REUTERS/Tom Brenner)

Sjedinjene Države otpočele su komunikaciju sa Iranom o pritvorenim američkim državljanima u toj zemlji, izjavio je Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

„To pitanje je izaziva značajno ogorčenje”, rekao je Sullivan u programu televizije CBS. „Prioritet administracije predsjednika Bidena je da te Amerikance bezbjedno vratimo kući. Ne prihvatamo da ostanu u pritvoru koji je nepravedan i nezakonit.”

Iran je posljednjih godina pritvorio desetine dvojnih državljana, uključujući i nekoliko Amerikanaca, u najvećoj mjeri po optužnicama za špijunažu.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da pritvaranjem stranih državljana Iran nastoji da obezbjedi ustupke od drugih država, što zvanični Teheran odbacuje.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana je u svojoj reakciji ukazalo da se komuniciranje Teherana i Washingtona u vezi sa privorenim američkim državljanima obavlja posredstvom ambasade Švajcarske u toj zemlji, koja zastupa interese Sjedinjenih Država.

Sajid Katibzaed, porparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio je da navodi koje je iznio Sullivan nisu tačni.

„Kao što je i ranije saopšteno nema nikakvih direktnih kontakata između Irana i Sjedinjenih Država na ovom polju”, rekao je Katibzaed objavila je iranska Studentska novinska agencija (ISNA).

Prethodno se tim povodom oglasio internet portal povezan sa iranskim Vrhovnim savjetom nacionalne bezbjednosti objavom da je komunikacija o pritvorenim američkim državljanima vođena posredstvom ambasade Švajcarske, diplomatskog predstavnika SAD-a u Iranu, kao i da dvije strane nisu direktno kontaktirale.

Neizvjesnosti o povratku nuklearnom sporazumu

Jake Sullivan je izjavio i da je američki predsjednik Joe Biden odlučan da spriječi Iran u razvoju nukleranog naoružanja i da je diplomatija najbolji način za to.

Sjedinjene Države su nedavno saopštile da su spremne za razgovore sa Iranom o povratku sporazumu o nuklearnom naoružanju iz 2015. koji su obje zemlje napustile.

Prvo su to, za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa učinile SAD, da bi identičan potez poslije njih povukao Iran. Svrha sporazuma je bila spriječiti Iran u razvoju nuklearnog naoružanja dok bi se, zauzvrat, toj zemlji ponudilo ublažavanje sankcija međunarodne zajednice.

„Iran još nije odgovorio”, rekao je Sullivan.

Dvije države još nisu postigle saglasnost o tome ko bi trebalo da povuče prvi potez u revitalizaciji tog sporazuma. Povratak SAD-a Iran uslovljava ukidanjem sankcijama uvedenim toj zemlji dok Sjedinjene Države traže da se Iran vrati poštovanju odredbi sporazuma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG