Linkovi

Bijela kuća naglašava da nema velike promjene politike prema Iranu


White House press secretary Jen Psaki speaks during a press briefing at the White House, Feb. 8, 2021, in Washington.
White House press secretary Jen Psaki speaks during a press briefing at the White House, Feb. 8, 2021, in Washington.

Bijela kuća pojašnjava svoj stav o Iranu nakon što je predsjednik Joe Biden dao intervju u kojem je naznačio da Sjedinjene Države neće ukidati sankcije dok Teheran ne prestane da obogaćuje uranijum.

"Da budem vrlo jasna, predsjednik to nikada nije rekao tačno", rekla je novinarima sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Biden je, u televizijskom intervjuu emitovanom u nedjelju, klimnuo glavom u kao odgovor kada je voditeljica CBS-a pitala o ukidanju sankcija i da li Iran prvo mora da obustavi obogaćivanje uranijuma na višem nivou od dozvoljenog po odredbama Zajedničkog sveobuhvatnog plana sporazuma (JCPOA), poznatog kao Iranski nuklearni sporazum, iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle pod upravom Donalda Trumpa.

"Mislim da bismo, ako bismo najavljivali veliku promjenu politike, to učinili na drugačiji način od laganog klimanja glavom", rekla je Psaki tokom brifinga za štampu Bijele kuće u ponedeljak na pitanje o predsjednikovom stajalištu.

"Sveukupno gledano, njegov stav je ostao tačan kakav je bio, a to je da bi, ako Iran u potpunosti ispuni svoje obaveze prema JCPOA, Sjedinjene Države to isto učinile, a zatim to iskoristile kao platformu za izgradnju većeg i jačeg sporazuma koji se bavi i drugim oblastima koje zabrinjavaju", rekla je ona.

Zvaničnici State Departmenta ponavljaju tu poruku i ističu da o tom pitanju razgovaraju sa saveznicima, radije nego da traže dijalog direktno sa Teheranom.

"Što se tiče angažovanja sa Irancima, još nismo tamo", rekao je portparol State Departmenta Ned Price novinarima u ponedjeljak naglašavajući da žele da budu sigurni da su usklađeni sa "najbližim prijateljima, najbližim partnerima i saveznicima", kao i sa američkim Kongresom.

Biden je rekao da želi da se Sjedinjene Države ponovo pridruže Nuklearnom sporazumu.

Na direktno pitanje u intervjuu za CBS News da li će SAD prvo ukinuti sankcije da bi se Iran vratio pregovorima, Biden je odgovorio jednostavno: "Ne".

Sporazum je omogućio Iranu da obogaćuje uranijum na nivou od 3,67 posto. Ali od sredine 2019. godine, Iran je obogaćivao na 4,5 posto, a zatim prošlog mjeseca na 20 posto - što je nivo koji je postigao prije sporazuma.

Stručnjaci kažu da Teheran sada ima na zalihama dovoljno obogaćenog uranijuma za najmanje dva nuklearna oružja, ako odluči da se bavi njegovom proizvodnjom. Ali iranski zvaničnici, uz dugi skepticizam zapadnih vlada, ponavljaju da iranski nuklearni program ima miroljubivu namjenu.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei rekao je na državnoj televiziji da ako Sjedinjene Države žele da se "Iran vrati svojim obavezama, SAD moraju ukinuti sve sankcije u praksi, tada ćemo izvršiti verifikaciju i vidjeti da li su sankcije ispravno ukinute, onda ćemo vratite se našim obavezama".

Hamneijeve televizijske izjave bile su mu prve od Bidenove inauguracije 20. januara.

Ali, u intervjuu CNN-a nakon Hamneijeve izjave, iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da ne postoji preduslovi da Iran dobije nadoknadu od Sjedinjenih Država za troškove sankcija koje je Washington uveo prije obnavljanja nuklearnog sporazuma.

Odnos sa Kinom

A copy of the Global Times newspaper featuring an image of U.S. President Joe Biden and Vice President Kamala Harris on its front page is seen at a news stand in Beijing, China, Jan. 21, 2021.
A copy of the Global Times newspaper featuring an image of U.S. President Joe Biden and Vice President Kamala Harris on its front page is seen at a news stand in Beijing, China, Jan. 21, 2021.

Psaki je takođe odgovarala u ponedjeljak na pitanja o tome zašto Biden još nije razgovarao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, iako je predsjednik razgovarao sa brojnim drugim svjetskim liderima.

Psaki, pominjući Bidenove pozive sa liderima Japana, Južne Koreje i Australije, rekla je da je Kina "naravno bila važna tema razgovora tokom tih razgovora".

Sekretarica za štampu je dodala da je o Kini razgovarano i tokom poziva sa evropskim liderima, "ako da je dio naše strategije svakako angažovanje sa partnerima u regionu i saveznicima i prvo obavljanje tih poziva i angažmana, kao i konsultacije sa demokratama i republikancima na Capitol Hillu".

Predsjednik "još nije pozvao svakog svjetskog lidera, nije imao angažman sa svima njima i sigurna sam da će to učiniti još narednih nedjelja", dodala je Psaki.

U intervjuu za CBS, Biden je rekao o predsjedniku Kine da "nema razloga da ga ne pozovem". Pohvalio ga je, ali je upozorio da će odnosi među zemljama biti drugačiji nego što su bili pod Trumpom.

"On je veoma bistar. Veoma je tvrd", rekao je Biden za Xija. "On nema - i ne mislim to kao kritiku, već samo na stvarnost - on nema demokratsku, malo 'd', kost u tijelu".

"Sve vrijeme sam mu govorio da ne treba da imamo sukob", rekao je predsjednik podsjećajući na razgovore sa Xijem kada je sam bio potpredsjednik SAD od 2009. do 2017. "Ali, biće ekstremne konkurencije. I neću to učiniti onako kako on zna. I to zato što i on šalje signale. Neću to učiniti onako kako je to uradio Trump. Usredsredićemo se na međunarodna pravila na putu".

XS
SM
MD
LG