Linkovi

IAEA pozvala Rusiju da napusti Zaporožje


A security person stands in front of the Zaporizhzhia nuclear power plant, amid the ongoing Russian military action in Ukraine, Sept. 11, 2022.
A security person stands in front of the Zaporizhzhia nuclear power plant, amid the ongoing Russian military action in Ukraine, Sept. 11, 2022.

Upravni odbor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), usvojio je rezoluciju kojom zahtijeva od Rusije da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, saopštile su diplomate sa sastanka iza zatvorenih vrata.

Reuters je prenio navode diplomata da je tekst, u kojem se kaže da odbor poziva Rusiju da "odmah prekine sve akcije usmerene na Zaporožje i bilo koje drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini“, usvojen sa 26 glasova za, dva protiv i sedam uzdržanih.

Prema tim navodima zemlje koje su glasale protiv su Rusija i Kina.

Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Ukrajinski operateri elektrane ostali su na licu mjesta da upravljaju elektranom.

Ukrajinske vlasti su 7. septembra pozvale stanovnike u oblastima oko elektrane koje su kontrolisale invazione ruske snage da se evakuišu radi sopstvene bezbjednosti.

Borbe oko elektrane, najveće nuklearne stanice u Evropi, izazvale su strahove od potencijalne nuklearne katastrofe. Rusija je optužila Ukrajinu da pokušava silom da povrati fabriku, što su navodi koje Kijev demantuje.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da je postavila teško naoružanje na lokaciju, znajući da Ukrajina vjerovatno neće pucati na nju. Moskva poriče te optužbe, ali se opirala naporima da se demilitarizuje to područje kako bi se spriječila ekološka katastrofa.

XS
SM
MD
LG