Linkovi

Gutereš: Rusija i Ukrajina daleko od mirovnog sporazuma


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: Reuters/VOA graphic)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: Reuters/VOA graphic)

"Još smo daleko od mira - verujem da je mir od suštinskog značaja", poručio je nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Lagao bih kada bih rekao da bi se tako nešto uskoro moglo dogoditi", rekao je zvaničnik svjetske organizacije, aludirajući na okončanje rata dvije države.

"Bilo bi naivno misliti da smo blizu mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma - spreman sam da pružim podršku procesu. Nastavljam kontakte sa obje strane. Nadam se da će se jednog dana stvoriti mogućnosti da se pređe na viši nivo diskusije", rekao je Gutereš.

Kako je ukazao, teme razgovora bili su izvoz žitarica iz crnomorskih luka, zarobljenici ruskog rata u Ukrajini i ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju koju kontrolišu ruske snage.

"Razgovarali smo o preprekama koje postoje u vezi sa izvozom ruske hrane i đubriva. Trenutno u svijetu imamo dramatičnu situaciju u vezi sa đubrivom. Rizikujemo da tržište bude ugroženo. Iz raznih dijelova svijeta stižu informacije da se obrađuje manje zemlje nego ranije. Rizikujemo da se dogodi nestašica hrane" upozorio je Gutereš nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom.

Zvaničnik svjetske organizacije kaže da je tema bio i napad na zatvor u gradu Olenivka, na liniji fronta, u dijelu Donjecke pokrajine koji pod kontrolom drže proruski separatisti.

"Razmatrali smo i pitanje ratnih zarobljenika, razgovarali o misiji koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica u vezi sa napadom u gradu Olenivka u kom su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika. Ruska strana obećala je da neće biti prepreka - bez obzira na to koji način za to izaberemo. Tema razgovora bila je i elektrana u razgovarali smo o Zaporožju, kao drugim pitanjima relevantnim u ovoj situaciji", rekao je Gutereš novinarima.

Zvanični Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik generalnom sekretaru UN-a prenio da pozdravlja, kako je precizirano, konstruktivnu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) nakon posjete njenih stručnjaka ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U saopštenju nakon razgovora navedeno je da su Putin i Gutereš razgovarali o dogovoru o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka - kao i o izvozu hrane i đubriva.

"Putin još nije shvatio da je invazija greška"

U istom danu, nemački kancelar Olaf Šolc prenio je da ruski predsjednik još nije shvatio da je odluka o invaziji na Ukrajinu bila greška.

Tu konstataciju Šolc je iznio nakon jednoiposatnog telefonskog razgovora sa Putinom održanom u utorak.

Njemački kancelar je u razgovoru sa Putinom – od ruskog predsjednika zatražio da nađe diplomatsko rješenje za konflikt u Ukrajini zasnovan na potpunom povlačenju ruskih trupa – što je prije moguće.

Ruska vojska se povlači pred ukrajinskim kontranapadima

Ukrajinska vojska nastavila je da osvaja teritoriju koju je ranije okupirala Rusija na sjeveroistoku zemlje, a zvaničnici saopštavaju da namjeravaju da povrate svu teritoriju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojska oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije u septembru, uglavnom sjeveroistočno od Harkova. Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi informaciju o tome koliko je teritorije povratila Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Zelenski peva himnu za vreme posete gradu Izjumu u regionu Harkov, 14. septembra 2022, na fotografiji koju je njegova pres služba dostavila agenciji Asošijeted pres.
Ukrajinski predsednik Zelenski peva himnu za vreme posete gradu Izjumu u regionu Harkov, 14. septembra 2022, na fotografiji koju je njegova pres služba dostavila agenciji Asošijeted pres.

Zelenski je u srijedu posetio grad Izjum, gdje je razgovarao sa vojnicima i zahvalio im na naporima i uspješnom preuzimanju tog područja od ruskih snaga prošle nedelje. "Naši vojnici su tu. To je veoma važno, ljudima pruža podršku. Vidim kako im građani prilaze, koliko im to znači. To znači da se život vraća sa našom vojskom."

Poslije skoro šest mjeseci pod ruskom okupacijom, Izjum je u velikoj mjeri razoren, a stambene zgrade su potamnile i pune rupa od artiljerijskih napada. Od nekih zgrada su ostale samo ruševine.

“Ovaj prizor je šokantan, ali ne i meni", rekao je Zelenski novinarima, "jer smo iste prizore videli u Buči, na prvim teritorijama oslobođenim od okupacije, iste uništene zgrade, ubijene ljude..."

Savjetnik predsjednika Oleksi Arestovič izjavio je da ukrajinska vojska sada napada grad Liman u Donjecku i pokušava da osvoji teritoriju i u Lugansku, koji je pod ruskom kontrolom.

"U toku je napad na Liman. Toga se i najviše boje - da uzmemo Liman i onda nastavimo do Lisičanska i Sjeverodonjecka", kazao je Arestovič, aludirajući na dva velika grada u Lugansku koje je Rusija osvojila u julu.

Lider samoproklamovane Donjecke republike, Denis Pušilin, međutim kaže da trupe lojalne Moskvi uspešno odolijevaju pred ukrajinskim kontranapadom na Liman.

Zamjenica ministra odbrane Hana Majlar rekla je da je od ruske okupacije oslobođeno oko 150.000 ljudi

"Cilj je da se oslobodi Harkovska oblast i šire, sve teritorije koje je okupirala Ruska Federacija".

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da nadležni sada pokušavaju da sakupe dokaze o ruskim ratnim zločinima tokom okupacije, i da pronađu tijela žrtava.

Rusija negira da je počinila ratne zločine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG