Linkovi

Nove američke sankcije protiv ruskih finansijskih zvaničnika i porodice Kadirova


Ramzan Kadırov
Ramzan Kadırov

Američko ministarstvo finansija dodalo je 15. septembra najviše ruske finansijske zvaničnike, rođake čečenskog lidera Ramzana Kadirova i rusku zvaničnicu za prava djece na listu sankcija.

Nove sankcije ciljaju 22 pojedinca i dva entiteta za koje je Ministarstvo finansija saopštilo da su unaprijedili ciljeve Moskve u Ukrajini prije i nakon što je Rusija pokrenula invaziju na svog susjeda.

Na spisku su tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle kćerke. Takođe su uvedene dodatne mjere čečenskom lideru, koji je pod sankcijama SAD od decembra 2017.

Kadirov je unaprijeđen u čin general-potpukovnika zbog svoje uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine koji je pokrenut u februaru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Američka ministarska finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) navela je u saopštenju da dok Ukrajina "napreduje u odbrani svoje slobode", američka vlada "preduzima korake da dodatno umanji sposobnost Rusije da obnovi svoju vojsku, pozove počinioce nasilja na odgovornost i dalje finansijski izoluje (ruskog predsjednika Vladimira) Putina."

Nove sankcije su usmjerene na čelnike ključnih ruskih finansijskih institucija, uključujući Nacionalni sistem platnih kartica (NSPK), koji upravlja platnom mrežom Mir, i Agenciju za osiguranje depozita.

Trezor je takođe stavio na crnu listu Mariju Aleksejevnu Lvovu-Belovu, povjerenicu za prava djeteta.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Lvova-Belova nadgledala deportaciju "hiljada" ukrajinske djece u Rusiju.

Ovim sankcijama se blokira imovina koja se nalazi pod američkom jurisdikcijom, a takođe se zabranjuje američkim pojedincima i kompanijama - uključujući međunarodne banke koje posluju u SAD - da posluju sa licima na crnoj listi.

Uporedo sa tim, Ministarstvo trgovine SAD zabranilo je izvoz hardvera i softvera u Rusiju i Bjelorusiju.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će taj potez umanjiti sposobnost Moskve da obnovi svoju vojsku nakon velikih gubitaka u ratu u Ukrajini koji je u toku.

Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara. Da bi umanjile vojnu sposobnost Rusije zapadne zemlje su joj uvele niz ekonomskih sankcija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG