Linkovi

Zelenski lakše povrijeđen u sudaru, Ursula von der Leyen u Kijevu


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Izjumu, Ukrajina, 14. septembra 2022.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Izjumu, Ukrajina, 14. septembra 2022.

Automobil ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog sudario se sa drugim vozilom u četvrtak ujutru nakon njegove posjete bojnom polju, ali on nije ozbiljno povrijeđen, rekao je njegov portparol, prenosi AP.

Zelenski se vraćao u Kijev iz oblasti Harkov, gdje je posjetio trupe u ponovo zauzetom gradu Izijumu.

Putničko vozilo se sudarilo sa predsjedničkom kolonom u glavnom gradu Ukrajine, naveo je njegov portparol Sergij Nikiforov u objavi na Facebooku.

Vozač drugog vozila je dobio prvu pomoć od ljekarskog tima Zelenskog i odvezla ga je hitna pomoć, rekao je on. Ljekari su pregledali predsjednika, koji nije zadobio teže povrede, napisao je Nikiforov. On nije precizirao kakve bi povrede mogao zadobiti Zelenski.

Portparol je dodao da se istražuju okolnosti nesreće.

"Komora za mučenje"

Ministarstvo odbrane Ukrajine pronašlo je, kako njeni zvaničnici vjeruju, "komoru za mučenje" koju su ruske trupe koriste za držanje ukrajinskih zarobljenika u gradu Balaklija, prenosi Gardijan.

Jedan stanovnik rekao je BBC-u da su ga Rusi držali u gradskoj policijskoj stanici više od 40 dana i da su ga mučili strujnim udarima, navodi se u izvještaju.

Ruske rakete pogodile su Harkov u noći između srede i četvrtka, rekao je gradonačelnik Harkova, prenosi Kijev indipendent. Nema podataka o žrtvama.

Sjedinjene Države su se u sredu distancirale od posjete bivšeg američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Bila Ričardsona Rusiji gdje su VNBA zvijezda Britni Grajner i bivši američki marinac Pol Vilan i dalje u zatvoru, prenio je Reuters.

Ričardson, koji je privatno radio na oslobađanju američkih zatočenika u inostranstvu, održao je sastanke tamo ove nedelje, prema izvoru upoznatom s tim.

"U ovom slučaju vjerujemo da svi napori koji ispadaju van tog zvanično određenog kanala imaju potencijal da zakomplikuju ono što je već izuzetno komplikovan izazov sa kojim se suočavamo", rekao je portparol Ned Prajs na brifingu za novinare.

On je rekao da je američka vlada bila u kontaktu sa Ričardson centrom, ali je rekao da Ričardsonovo putovanje nije koordinisano sa američkom ambasadom u Moskvi. Centar je specijalizovan za pregovore o oslobađanju zatvorenika i talaca.

Zelenski posjetio oslobođeni Izjum

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u srijedu grad Izjum, gdje se sastao sa vojnicima i zahvalio im se na naporima da oduzmu to područje od ruskih snaga prošle nedelje.

"Naši vojnici su ovdje. To je veoma važna stvar. To je podrška ljudima", rekao je Zelenski. "Vidim kako se ljudi sastaju sa njima, u kakvom osjetljivom trenutku. To znači da se sa našom vojskom život vraća".

Ukrajinske snage ponovo su zauzele velike oblasti u oblasti Harkov na sjeveroistoku Ukrajine dok su izvele kontraofanzivu sedam mjeseci nakon što je Rusija započela svoju invaziju.

Ursula von der Leyen sa Zelenskim

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u četvrtak u Kijev, gde ju je pozdravila ukrajinska ministarka za Evropu Olha Stefanišina.

"U Kijevu sa, u svojoj trećoj posjeti od početka ruskog rata. Toliko mnogo se promijenilo. Ukrajina je kandidat", napisala je šefica diplomatije EU na Tviteru.

U narednom tvitu, Von der Leyen je objavila fotografiju na kojoj joj Zelenski uručuje, kako je napisala, nagradu Prvog reda Jaroslava Mudrog.

"Ovo je velika čast. Primam ovo u ime svih građana EU i kao simbol naše čvrste veze", napisala je.

Prije puta, von der Leyen je rekla da će evropska "solidarnost sa Ukrajinom ostati nepokolebljiva".

"Stojim ovdje uvjerena da će Putin, uz neophodnu hrabrost i neophodnu solidarnost, propasti i Evropa će pobijediti", rekla je ona u svom obraćanju o stanju u Evropskoj uniji.

Von der Leyen je ruski rat u Ukrajini nazvala ratom "autokratije protiv demokratije" i rekla da su sankcije uvedene Rusiji "da bi tu ostale".

"Ovo je vrijeme da pokažemo odlučnost, a ne smirenje", rekla je ona.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG