Linkovi

Ukrajina: Rusija koristi dronove iranske proizvodnje


Iranski "dron samoubica"
Iranski "dron samoubica"

Ukrajina je saopštila da su po prvi put naišli na dron samoubicu iranske proizvodnje kojeg je Rusija koristila na bojnom polju.

Uprava za strateške komunikacije ukrajinske vojske objavila je 14. septembra, kako su rekli, slike olupine koje su izgledale kao dron u obliku delte, poznat kao Shahed-136 ili "Svjedok" na farsiju.

Ukrajinske trupe naišle su na dron u blizini Kupijanska tokom ofanzive Kijeva koja je probila ruske linije oko Harkiva na istočnom frontu, saopštila je ukrajinska vojska.

Izgleda da su dron Shahed srušile ukrajinske snage i da nije detonirao pri udaru kako je predviđeno. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtjev za komentar. Rusija nije priznala ukrajinsku tvrdnju.

U saopštenju od 14. septembra i britansko Ministarstvo odbrane navodi slično opažanje. "Rusija je vrlo vjerovatno rasporedila iranske letjelice bez posade u Ukrajini po prvi put."

"Gubitak Shahed-136 u blizini prve linije fronta sugeriše da postoji realna mogućnost da Rusija pokušava da koristi sistem za izvođenje taktičkih napada, a ne protiv daljih strateških ciljeva na ukrajinskoj teritoriji", rekli su britanski obavještajci.

U julu su američke obavještajne službe javno upozorile da Iran planira poslati stotine dronova koji nose bombe u Rusiju za korištenje u ratu protiv Ukrajine. Iran je u početku negirao optužbe, ali se šef iranske Revolucionarne garde posljednjih dana hvalio naoružavanjem najvećih svjetskih sila.

Ukrajinska vojska potisnula je ruske snage iz stotina gradova i mjesta na sjeveroistoku zemlje, a Zelenski je rekao da je u toku stabilizacija oslobođenih zajednica.

"Od ovog trenutka su završene stabilizacijske mjere na područjima ukupne površine veće od 4.000 kvadratnih kilometara, a stabilizacija se nastavlja na približno istoj oslobođenoj teritoriji", rekao je Zelenski. “Otkriveni su ostaci okupacionih snaga, diverzantske grupe, privedeni kolaboracionisti, uspostavljena je puna sigurnost”, rekao je on.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG