Linkovi

Hamas odgovorio na prijedlog o prekidu rata u Gazi


Ova fotografija snimljena iz grada al-Zawaide u centralnom pojasu Gaze prikazuje dim koji suklja nakon izraelskog napada južno od grada Gaze, 11. juna 2024.
Ova fotografija snimljena iz grada al-Zawaide u centralnom pojasu Gaze prikazuje dim koji suklja nakon izraelskog napada južno od grada Gaze, 11. juna 2024.

Hamas je putem katarskih i egipatskih posrednika odgovorio na prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji podržavaju SAD.

Katar i Egipat razmatraju odgovor i potvrdili su da će nastaviti posredovanje sa Sjedinjenim Državama. SAD kažu da procjenjuju odgovor Hamasa.

Prema Hamasu i manjoj militantnoj grupi Islamski džihad, oni su spremni na "pozitivan odnos kako bi postigli sporazum", dajući prioritet "potpunom zaustavljanju" rata.

I Izrael i Hamas tražili su da plan podrži njihove neskladne ciljeve, što postavlja pitanja o mogućnosti finalizacije dogovora.

"Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, dovesti do povlačenja izraelskih snaga, rekonstruirati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmjeni zarobljenika", rekao je zvaničnik Hamasa.

U međuvremenu, američki državni sekretar Antony Blinken nalazi se na Bliskom istoku radi pregovora o prekidu vatre i poslijeratnim planovima u Gazi.

U tim razgovorima, Sjedinjene Države kažu da pružaju dodatnu humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi i okolnom području kao odgovor na strašne humanitarne uvjete.

"Danas najavljujem dodatnih 404 miliona dolara nove pomoći Palestincima, uz više od 1,8 milijardi dolara razvojne, ekonomske i humanitarne pomoći koju su Sjedinjene Države pružile od 2021", objavio je u utorak američki državni sekretar Antony Blinken.

Takođe je pozvao druge donatore da povećaju svoje doprinose.

Neke informacije dolaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG