Linkovi

Blinken: Signal Hamasa o podršci rezoluciji o primirju u Gazi je "znak koji daje nadu"


Blinken razgovara sa novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Egipta, 10. juni 2024.
Blinken razgovara sa novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Egipta, 10. juni 2024.

Hamas prihvaća rezoluciju UN-a koja podržava plan za okončanje rata s Izraelom u Gazi i spreman je pregovarati o detaljima, rekao je u utorak visoki dužnosnik palestinske militantne grupe.

Ali katarski i egipatski posrednici nisu primili službene odgovore od Hamasa ili Izraela na prijedlog o primirju koji podržavaju UN, rekao je Reutersu dužnosnik blizak pregovorima.

Međutim, u utorak je visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri, koji se nalazi izvan Gaze, rekao da je prihvatio rezoluciju o prekidu vatre i da je spreman pregovarati o detaljima, dodajući da je na Washingtonu da osigura da je Izrael poštuje.

Rekao je da je Hamas prihvatio formulu koja predviđa povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i razmjenu talaca u Gazi za palestinske zatvorenike zatvorene u Izraelu.

"Američka administracija se suočava sa pravim testom da izvrši svoje obaveze u prisiljavanju okupacije da odmah okonča rat u provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Abu Zuhri za Reuters.
Blinken je rekao da je izjava Hamasa "znak koji daje nadu", ali je još uvijek potrebna konačna riječ vodstva Hamasa unutar Gaze pod opsadom Izraela. "To je ono što se računa, a to je ono što još nemamo", rekao je Blinken.

Razgovori o planovima za Gazu nakon završetka rata između Izraela i Hamasa nastavit će se u utorak poslijepodne i u narednih nekoliko dana, rekao je Blinken u Jerusalimu nakon razgovora s izraelskim liderima.

"Imperativ je da imamo ove planove", dodao je Blinken.

Blinken se u utorak sastao s izraelskim zvaničnicima u zajedničkom nastojanju da se okonča osmomjesečni rat dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo prijedlog predsjednika Joea Bidena za prekid vatre.

Uoči Blinkenovog puta, Izrael i Hamas su ponovili tvrdolinijaške stavove koji su potkopali prethodno posredovanje u okončanju borbi, dok je Izrael nastavio sa napadima u centralnoj i južnoj Gazi, među najkrvavijim u ratu.

Izrael je rekao da će pristati samo na privremene pauze u ratu dok Hamas ne bude poražen, dok je Hamas uzvratio da neće prihvatiti dogovor koji ne garantuje da će se rat završiti.

Blinken je, u razgovoru s novinarima, također rekao da se njegovi razgovori bave i dnevnim planovima za Gazu, uključujući sigurnost, upravljanje i obnovu razorene enklave.

"To smo radili uz konsultacije sa mnogim partnerima širom regiona. Ti razgovori će se nastaviti... imperativ je da imamo te planove", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG