Linkovi

Hamas i palestinske vlasti pozdravljaju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi


Posljedice izraelskih napada na područje odakle su u subotu spašeni izraelski taoci, u izbjegličkom kampu Nuseirat
Posljedice izraelskih napada na područje odakle su u subotu spašeni izraelski taoci, u izbjegličkom kampu Nuseirat

Palestinska islamistička grupa Hamas, njen saveznik Islamski džihad i rivalske palestinske vlasti predsjednika Mahmouda Abbasa pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja podržava prijedlog za prekid vatre u Gazi.

Hamas je u svom saopćenju naveo da je spreman sarađivati s posrednicima u provedbi principa plana.

Hamas je ranije u ponedjeljak rekao da je spreman prihvatiti samo sporazum koji bi osigurao kraj rata u Gazi, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je odlučan u nastavku rata protiv Hamasa.

„Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je potvrdila trajni prekid vatre u Gazi, potpuno povlačenje, razmjenu zarobljenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih u njihova područja boravka, odbijanje bilo kakve demografske promjene ili smanjenja na području Pojasa Gaze i isporuku potrebne pomoći našim ljudima u Pojasu”, navodi se u saopćenju militantne grupe.

Američki predsjednik Joe Biden iznio je prošlog mjeseca sporazum o primirju i on predviđa prekid vatre u fazama, što bi na kraju dovelo do trajnog okončanja rata. Ali Izrael je rekao da će pristati samo na privremene pauze dok Hamas ne bude poražen, dok je Hamas uzvratio da neće prihvatiti dogovor koji ne garantuje da će se rat završiti.

S obzirom na to da je sukob u devetom mjesecu, plan je u ponedjeljak dobio dodatnu podršku od Ujedinjenih naroda, gdje je 14 članica Vijeća sigurnosti usvojilo rezoluciju koju su izradile SAD u korist tog prijedloga, dok je Rusija bila uzdržana.

Odvojeno, Islamski džihad je rano u utorak rekao da gleda "pozitivno" na ono što rezolucija uključuje, "posebno u smislu otvaranja vrata za postizanje sveobuhvatnog prekida agresije i potpunog povlačenja izraelskih snaga" iz pojasa Gaze.

Hamas je također rekao da je voljan uključiti se u indirektne pregovore o implementaciji principa "koji su u skladu sa zahtjevima našeg naroda i otporom".

Na Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci, palestinsko predsjedništvo je pozdravilo rezoluciju rekavši da je predsjedništvo "sa bilo kojom rezolucijom koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi i čuva jedinstvo palestinske zemlje".

Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskom osmomjesečnom napadu na pojas Gaze, kažu zdravstveni zvaničnici u enklavi kojom upravlja Hamas. Rat je počeo kada su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i otevši oko 250 osoba, prema izraelskim podacima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG