Linkovi

Ubistva civila u izraelskoj operaciji oslobađanja taoca mogu biti ratni zločin, kaže UN


Posljedice izraelskog bombardiranja u izbjegličkom kampu Nuseirat odakle su izvučeni taoci.
Posljedice izraelskog bombardiranja u izbjegličkom kampu Nuseirat odakle su izvučeni taoci.

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je u utorak da bi ubistva civila u Gazi tokom izraelske operacije oslobađanja četiri taoca, kao i držanje zarobljenika od strane palestinskih oružanih grupa u gusto naseljenim područjima, mogla predstavljati ratne zločine.

Izrael je saopštio da se operacija, praćena zračnim napadom, dogodila u subotu u srcu stambene četvrti u oblasti Nuseirat u centralnoj Gazi gdje je Hamas držao taoce u dva odvojena stambena bloka.

U operaciji je ubijeno više od 270 Palestinaca, prema zdravstvenim zvaničnicima Gazane.

"Način na koji je akcija sprovedena u tako gusto naseljenom području ozbiljno dovodi u pitanje da li su izraelske snage poštovale principe razlikovanja, proporcionalnosti i predostrožnosti - kako su propisane zakonima rata", rekao je Jeremy Laurence, portparol Ureda UN-a za ljudska prava.

Laurence je dodao da držanje talaca u tako gusto naseljenim područjima od strane palestinskih oružanih grupa "dovodi živote palestinskih civila, kao i samih talaca, u dodatni rizik od neprijateljstava".

"Sve ove radnje, sa obje strane, mogu predstavljati ratne zločine", rekao je on.

U odgovoru na izjavu, Stalna misija Izraela pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi optužila je visokog komesara UN-a za ljudska prava za "klevetu Izraela".

"Danak ovog rata za civile je prije svega proizvod Hamasove namjerne strategije da maksimizira štetu civilima", navodi misija.

Sukob u Gazi je pokrenut kada su Hamasovi borci 7. oktobra upali u Izrael i ubili oko 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. U naknadnom izraelskom bombardovanju i invaziji na Gazu ubijeno je više od 37.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima u enklavi koju vodi Hamas.

Naoružani ljudi su 7. oktobra oteli oko 250 talaca, od kojih je više od 100 pušteno u zamjenu za oko 240 Palestinaca koji su držani u izraelskim zatvorima tokom jednonedjeljnog primirja u novembru.

Prema izraelskim podacima, u obalskoj enklavi je ostalo 116 talaca, uključujući najmanje 40 koje su izraelske vlasti proglasile mrtvima u odsustvu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG