Linkovi

Uhapšen vođa naoružane paravojne grupe koja je spriječavala ulazak migranata u SAD


Migranti iz Centralne Amerike na granici Meksika i SAD-a
Migranti iz Centralne Amerike na granici Meksika i SAD-a

Pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su Lerija Hopkinsa osumnjičenog da je predvodio naoružanu grupu koja je spriječavala migrante bez dokumenata da pređu meksičko-američku granicu i uđu u Novi Meksiko.

Hopkins je priveden dva dana pošto je nevladina organizacija Američke građanske slobode (American Civil Liberties) optužila naoružanu grupu da je nelegalno pritvarala migrante – zbog čega je guverner uz redova demokrata Mišel Luhan Grišam naredio istragu.

Hopkins je priveden dva dana pošto je organizacija Američke građanske slobode optužila naoružanu grupu da je nelegalno pritvarala migrante: Leri Hopkins
Hopkins je priveden dva dana pošto je organizacija Američke građanske slobode optužila naoružanu grupu da je nelegalno pritvarala migrante: Leri Hopkins

​Hopkins, poznat i pod imenom Džoni Horton, uhapšen je u Sanlend parku u Novom Meksiku pod optužbom da je nezakonito posjedovao vatreno oružje i municiju, saopšto je FBI.

“Ne brinemo se – biće oslobođen“, poručio je Džim Benvi, portparol Ujedinjenih ustavnih patriota (United Constitutional Patriots) – kriveći za Hopkinsovo hapšenje politički pritisak guvernera Grišama.

Hopkins je obavljao funkciju komandira te nacionalističke organizacije čijih desetine članova od februara kampuje na terenu u blizini Sunlend parka.

Ujedinjene ustavne patriote samoodređuju se kao patriotska grupa koja pomaže američkim graničnim vlastima da se nose sa krizom zbog rekordnog broja porodica sa područja Centralne Amerike koje prelaze granicu i traže azil.

U te svrhe koriste kamuflažne uniforme i vatreno oružje.

Američke carinske i granične vlasti saopštile su da ne podržavaju građane koji sprovođenje zakona preuzimaju u svoje ruke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG