Linkovi

Imigraciona kriza u SAD: Oštra retorika i haos na granici


Dijete imigranata u autobusu američke pogranične kontrole
Dijete imigranata u autobusu američke pogranične kontrole

Na američko - meksičkoj granici i dalje je haos, dok se zaoštrava retorika američkog predsjednika o ilegalnoj imigraciji.

Predsjednik Donald Trump je proteklog vikenda poručio da ilegalni imigranti ne zaslužuju sudski proces i da bi ih trebalo odmah deportovati. U međuvremenu, još nije poznato kako će više od dvije hiljade djece imigranata biti spojeno sa roditeljima.

Federalni zvaničnici saopštili su da je više od 500 djece ilegalnih imigranata spojeno sa svojim roditeljima, nakon što su ih agenti razdvojili na granici zbog politike “nulte tolerancije” predsjednika Trumpa. Očekuje se da će još više djece biti vraćeno roditeljima poslije Trumpove odluke da okonča kontroverznu praksu, ali i da nastavi sa krivičnim gonjenjem onih koji ilegalno prelaze granicu.

“Naši ljudi u stvari rade dobar posao u veoma teškoj situaciji. Taj problem je trebalo davno riješiti”, kazao je Trump.

Predsjednikovu izmijenjenu politiku pozdravili su njegovi saveznici na Capitol Hillu, među kojima je i republikanski senator John Cornyn.

“Porodice bi trebalo da budu zajedno, ali istovremeno ne bi trebalo nenamjerno ponovo uvesti neuspjelu politiku “uhvati i pusti”, koja jednostavno služi kao magnet za ilegalnu imigraciju”, rekao je Cornyn.

Demonstranti dijele igračke za djecu imigrante
Demonstranti dijele igračke za djecu imigrante

U međuvremenu, demokrate i dalje oštro osuđuju politiku “nulte tolerancije”.

“Nema smisla krivično goniti roditelje koji dolaze na granicu sa djecom zato što bježe od nasilja i prijetnji smrću. Ne postoji obaveza da se svaki slučaj procesuira kao krivično djelo”, ocijenio je demokratski senator Dick Durbin.

Trumpova politika suočena je sa brojnim preprekama. Za krivično gonjenje ilegalnih imigranata potrebno je duže vrijeme, dok je federalni sud već presudio da migrantske porodice ne mogu da budu u pritvoru duže od 20 dana.

“Uredba koju je predsjednik potpisao da bi pokušao da riješi problem završiće pred sudijom Devetog apelacionog suda koja je 2015. godine presudila da je i pritvaranje roditelja zajedno sa djecom nehumano. Ona je ocijenila da je Obamina politika pritvaranja djece i roditelja zajedno nehumana”, podsjetio je bivši savjetnik za unutrašnju bezbjednost Tom Bossert.

Trump optužuje demokate, za koje tvrdi da više žele da zaštite ilegalne imigrante nego američke državljane.

“Zalažemo se za snažne granice, bez kriminala. Demokrate su za otvorene granice i da se puste članovi bande MS 13 po cijeloj zemlji”, rekao je Trump.

“Republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, gdje ih ima 240. Ja sam u manjini. Oni imaju većinu i u Senatu, gdje su demokrate takođe u manjini. Kontrolišu i Bijelu kuću, administraciju, sve aspekte vlade. Pa ipak postavljaju pitanje: zašto demokrate ne riješe problem?”, odgovorio je demokratski kongresmen Luis Gutierrez.

Republikanski prijedlog zakona o imigraciji nije usvojen u Predstavničkom domu. O alternativnom planu bi moglo da se glasa ove nedelje, ali ni on vjerovatno neće biti odobren.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG